Press: Svenska pressreleaser: 24 September 2010
KMR

DAGENS MEDICIN TEG OM VON KNORRING OCH MILJARDSKANDALEN
2010-09-24


psykiatridagen

 

Tidningen Dagens Medicin teg om miljardskandalen runt Cipramil där Anne-Liis von Knorring är inblandad och hennes ”forskning” närmast kan rubriceras som åtalbart bedrägeri. Hon fick i stället förespråka mer antidepressiva för barn på tidningens arrangemang, Psykiatridagen.

Den skenbart oberoende Dagens Medicin har i veckan arrangerat Psykiatridagen, med psykiatriprofessor Anne-Liis von Knorring som huvudtalare, och med läkemedelsbolag som sponsorer.

Man kan säga att det var extremt dålig timing. En vecka innan arrangemanget kom avgörandet i den gigantiska Cipramilskandalen i USA – där just Anne-Liis von Knorring spelat en mycket avgörande roll.

Här ställdes saker på sin spets: viktiga annonsintäkter från läkemedelsindustrin kontra sanningen om en skandal där svenska toppsykiatriker spelat en avgörande roll. Annonsintäkterna fick avgöra. I stället för att berätta om Anne-Liis von Knorrings och hennes medarbetare psykiatriker Gunilla Olssons roll, fick von Knorring i Dagens Medicins regi marknadsföra än mer av skadliga antidepressiva medel till barn.

Borde inte annars läsarna fått veta att det var von Knorrings och Olssons mörkläggning och lögner om Cipramilstudien på barn som gjorde det möjligt för Lundbecks amerikanska partner Forest Labs att kamma hem mångmiljonvinster? Borde inte läsarna fått veta om de svenska kopplingarna till affären där läkemedelsbolaget nu fått betala rekordbeloppet 313 miljoner dollar, 2 200 000 000 kronor?

Forest Labs betalade psykiatriker i USA för att marknadsföra Cipramil för barn, och grundade sin försäljning på en studie som sades visa att Cipramil var säkert och effektivt för barn.

Om Anne-Liis von Knorring och Gunilla Olsson avslöjat resultaten av sin Cipramilstudie skulle det ha blivit tvärstopp för marknadsföringen – läkemedelsbolaget hade inte kunnat skicka sina betalda psykiatriker på försäljningturné i USA. Om von Knorring och Olsson bara avslöjat att man redan långt före den 22 september 2002 visste att Cipramilstudien var misslyckad, och visade att pillret var ineffektivt och skadligt för barn, hade läkemedelsbolaget inte kunnat utöva sin bedrägliga verksamhet. Den 22 september skrev nämligen det amerikanska läkemedelsverket FDA i sin bedömning (som varit hemligstämpad fram till nu) att von Knorrings Cipramilstudie var ”klart en negativ studie som inte ger något stöd för effektiviteten av citalopram [Cipramil] för pediatriska patienter med [egentlig depression].” (”is a clearly negative study that provides no support for the efficacy of citalopram in pediatric patients with [major depressive disorder].”)

Man skrev också att studien visade att”14 av patienterna som tog Celexa [Cipramil] gjorde självmordsförsök eller rapporterade om självmordsidéer (dvs. tankar på självmord) jämfört med bara 5 av patienterna som fick placebo. Med ett statistiskt test, var detta resultat ’signifikant’, och med ett annat statistiskt test, var det ’borderline significant’ [’på gränsen till signifikant’].”

Men det här berättade inte von Knorring och Olsson. I stället bluffade man, rent ut.

Gunilla Olsson sade till Aftonbladet den 22 augusti 2003:
"Trots svårigheten att få studier gjorda har man alltså kunnat visa att medlen har effekt utan allvarliga biverkningar."

I Råd till ungdomar, Netdoktor, skrev Olsson den 1 januri 2001:
”De nyare medlen mot depression, SSRI (Selective Serotonine Reuptake Inhibitors), fungerar lika bra för tonåringar som för vuxna och är lätta att använda.”

I Läkartidningen 2004 sade von Knorring att det fanns en ”underförskrivning” av antidepressiva medel till barn och att rapporterna om medlens skador var överdrivna. Hon sade också att SBU snart skulle ge ut en rapport som visade att nya antidepressiva medel hade bättre effekt än placebo för deprimerade barn. I sammanhanget berättade hon också i positiva ordalag om sin egen Cipramilstudie (densamma som ovan). Om den sade hon att de ”enda biverkningar vi har kunnat se med Cipramil i dessa patientgrupper är en ökad frekvens av trötthet. Den ökade frekvens av självmordstankar, som vissa andra typer av läkemedel haft som biverkningar, har inte vi kunnat se i vår studie.”

Läs och jämför de uttalandena med vad det amerikanska justitiedepartementet skrev om von Knorrings studie i sin tidigare pressrelease http://www.justice.gov/opa/pr/2009/February/09-civ-163.html och stämningsansökan http://jannel.se/celexa-complaint.pdf

Inga rättsliga åtgärder har vidtagits mot de svenska psykiatrikerna. I stället fortsätter Anne-Liis von Knorring att vara vetenskapligt råd åt Läkemedelsverket och expertkonsult åt SBU. Just nu har von Knorring också en ledande roll i SBUs ”oberoende” ADHD-grupp där hon rekommenderar att många fler barn ska få psykiatriska droger.

Inför Dagens Medicins psykiatridag, säger nu von Knorring att det är viktigt att agera tidigt och slår återigen ett slag för antidepressiva till unga – trots att de bevisligen saknar all positiv effekt och ger mängder av allvarliga skador.

Hela bakgrundshistorien finns utförligt beskriven i KMRs tidigare pressreleaser http://www.kmr.nu/pressrel_2009_03_24.htm och
http://www.kmr.nu/pressrel_pressrel_2010_09_17-svensk-psykiatriprofessor-miljardskandal-cipramil-barn-dagens-medicin-intresserade.htm


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.