Press: Svenska pressreleaser: 24 mars 2009
KMR

SVENSK PSYKIATRIPROFESSOR FÖRVANSKADE OCH MÖRKLADE RESULTAT AV CIPRAMILSTUDIE PÅ BARN
2009-03-24


von Knorring

 

Nya data visar att psykiatriprofessor Anne-Liis von Knorring och barnpsykiatriker Gunilla Olsson inte bara förvanskade resultatet av sin Cipramilstudie på barn, de mörklade den. Läkemedelsverket har nu bekräftat att man fick den negativa studien redan 2002, vid samma tid som von Knorring och Olsson offentligt hävdade att antidepressiva medel till barn var effektiva och utan egentliga biverkningar.

Anne-Liis von Knorring och barnpsykiatriker Gunilla Olsson fick betalt av läkemedelsbolaget Lundbeck för att genomföra Cipramilstudien på barn. Hur mycket de fått är okänt eftersom Uppsala universitet sekretessbelagt dessa uppgifter.

Vad som däremot är känt är att den främsta talesmannen för Cipramil (Celexa) i USA, dr Jeffrey Bostic fick 750 000 dollar (ungefär 6,5 miljoner kronor) år 2000-2006 av (Lundbecks partner) läkemedelsbolaget Forest i USA. Han fick pengarna för sina hyllningar av Cipramil till barn - han for "land och rike runt" för att propagera för psykofarmakan och kallas nu av den amerikanska regeringens åklagare för "stjärntalesmannen" (star spokesman).
(se artikeln "Complaint alleges kickbacks to MDs", i Boston Globe, den 6 mars 2009, http://www.boston.com/news/education/higher/articles/2009/03/06/us_cites_boston_psychiatrist_in_case_vs_drug_firm/ )

Det amerikanska justitiedepartementet, som stämt läkemedelsbolaget för mutor, illegal marknadsföring och mörkläggning av von Knorrings/Olssons negativa Cipramilstudie skriver i stämningen att det...:
"…klart är en negativ studie som inte ger något stöd för effektiviteten av citalopram [Cipramil] för pediatriska patienter med [major depressive disorder, egentlig depression] … "inte visade att Cipramil var mer effektivt än placebo i att behandla depression hos pediatriska patienter" … "14 av patienterna som tog Celexa [Cipramil] gjorde självmordsförsök eller rapporterade om självmordsidéer (dvs. tankar på självmord) jämfört med bara 5 av patienterna som fick placebo [lika många fick Cipramil som placebo i studien].

Det var alltså detta resultat som von Knorring/Olsson & Lundbeck lämnat till Läkemedelsverket den 5 juli 2002.

MEN vid samma tid - två månader efteråt - låter sig Gunilla Olsson intervjuas i DN (under rubriken: Allt fler ungdomar får antidepressiva medel) och säger: "Medicinerna hjälper barnen att snabbt fungera normalt igen … Hon menar att åtminstone en på femtio är så sjuk att den behöver medicin … Jag tror att vi kan förebygga fler självmord med ökad medicinering." Hon har också året innan, när den negativa Cipramilstudien var på väg att avslutas, sagt: "De nyare medlen mot depression, SSRI (Selective Serotonine Reuptake Inhibitors), fungerar lika bra för tonåringar som för vuxna och är lätta att använda." (Råd till ungdomar, Netdoktor, citat ur upplaga 1 januari 2001.)

Det är direkt falska och vilseledande budskap, rakt emot de resultat som von Knorrings/Olssons egna stora studie av Cipramil till barn visat. Med andra ord ljög man.

I Läkartidningen 1-2, år 2004 gav Anne-Liis von Knorring intrycket av att Cipramilstudien inte var klar (som reportern skrev: "på gång att slutföras"), men sade inget om den totala frånvaron av positiva effekter och sade att man inte sett några skadeverkningar i form av ökad frekvens av självmordstankar på Cipramil (jämför med FDAs och det amerikanska justitiedepartementets bedömning).

Nu måste svenska myndigheter starta samma utredning som den amerikanska regeringen gjort - det handlar om samma kriminella saker i Sverige: misstänkta mutor, illegal marknadsföring och mörkläggning av läkemedelsprövning med negativt resultat.

Hela historien och stämningen från det amerikanska justitiedepartementet finns att läsa i en artikel av skribenten Janne Larsson på http://jannel.se/cipramil.barn.pdfKommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2008 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.