Press: Svenska pressreleaser: 5 Maj 2011
KMR

STEVIE NICKS BERÄTTAR OM SITT LIVS STÖRSTA MISSTAG: ATT GÅ TILL EN PSYKIATRIKER
2011-05-05


Stivie Nicks

Stevie Nicks är mest känd som sångerska i Fleetwood Mac, men hon har även en omfattande solokarriär, med sammanlagt 50 top hits och över 140 miljoner album sålda. Men det var en period på åtta år då hon inte kunde producera alls. Några vänner hade fått henne att gå till en psykiatriker. ”Mitt livs största misstag,” skriver Stevie Nicks i Newsweek. Ett misstag hon inte är ensam om i kändisvärlden.

http://www.newsweek.com/2011/05/01/my-favorite-mistake-stevie-nicks.html

Det var i mitten på 1980-talet och Stevie Nicks hade just kommit ut från en lång drogavvänjning på Betty Ford kliniken. Hon kände sig fantastisk, men några vänner övertygade henne om att hon inte skulle klara det och övertalade henne om att besöka en psykiatriker.

”För att hålla borta dig från kokain måste du använda en ny medicin vi använder mycket nu för tiden som kallas Klonapin,” sade psykiatrikern.

”Dum som jag var, svarade jag all right. Och resterande åtta år av mitt liv var förstörda” berättar Stevie. Hon kunde varken skriva låtar eller sjunga. Hon fick Parkinson-liknande skakningar så fort hon inte tog Klonapin.

”Jag tror att han [psykiatrikern] i grunden var en groupie. Han älskade att höra berättelser om rock and roll och började höja dosen. Han såg mig gå från en vacker 56 kilos, nyligen nykter kvinna, som hade världen under sina fötter till en 77 kilos kvinna med släckta ljus i ögonen.”

Till slut, 1993, fick Stevie nog och lade in sig på sjukhus i 47 dagar.
”Det fick Betty Ford att likna en promenad i parken. Mitt hår blev grått och jag började ömsa skinn. Jag kunde knappast gå. Man kan avgifta sig från heroin på 12 dagar. Kokain är bara en mental avgiftning. Men lugnande medel – de är farliga. Jag var livrädd för att lämna sjukhuset, men jag kom iväg väl vetande att det aldrig skulle hända mig igen.”

Stevie Nicks berättar att hon lärde sig så mycket på sjukhuset under avgiftningen och att de låtar hon skrev där var bland de bästa hon skrivit. Hon lärde sig att hon kunde ha roligt och skratta tillsammans med människor utan att vara på droger.

”Jag gick aldrig till terapi igen – varför skulle jag?”

Stevie Nicks överlevde, och så gjorde även Peter Green i Fleetwood Mac, men för honom tog det decennium att komma tillbaka. Det är dock inte alla kändisar som överlevt sitt besök hos en psykiatriker. Hundratals har dukat under för psykiatrikerna behandlingar, allt ifrån Ernest Hemingway, Marilyn Monroe och Elvis Presley till den senaste i den långa raden, Heath Ledger.

http://www.kmr.nu/pressrel_2008_02_28.htm

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.