Press: Svenska pressreleaser: 10 April 2011
KMR

VARANNAN SOM BEGÅR SJÄLVMORD HAR VARIT I KONTAKT MED PSYKIATRIN
2011-04-10


Självmord kvinnor

Stockholm skall satsa tre miljoner på att förebygga självmord i länet. Projektet Nollvision Suicid har tagits fram. En av två som begår självmord har varit i kontakt med psykiatrin innan självmordet. Projektet kommer att falla i sin linda om man dessutom inte tar med i beräkningen att över 86 procent av de som begått självmord har fått psykofarmaka innan.

Det är närmast märkligt att politikerna överhuvudtaget inte bryr sig om detta faktum. Det minsta man kan säga med facit i hand är att psykofarmaka inte fungerar. Frågan man dock måste ställa är i vilken grad den bidragit till eller framkallat självmorden. Frågan besvaras faktiskt omedelbart om man läser bipacksedlarna på många antidepressiva medel. Självmordsbenägenhet är nämligen en av ”biverkningarna”.

• I en unik undersökning med bekräftande siffror från Socialstyrelsen visar det sig att i 86 procent av alla självmord som anmälts enligt Lex Maria, alltså vid vårdkontakt, så hade psykiatriska droger använts innan självmordet.  77 procent av dessa hade använt antidepressiva medel och/eller antipsykotika.

• En annan undersökning visade att 77 procent av alla kvinnor i Sverige som begick självmord 2007 hade behandlats med psykofarmaka innan självmordet. (http://www.kmr.nu/pressrel_2009_09_22.htm)

Vi har då det faktum att hälften av alla självmord är psykiatrirelaterade på ett eller annat sätt och av dessa så har majoriteten patienter får psykdroger. Får vi föreslå att landstinget tar med detta i ekvationen – om man nu menar allvar med sin kampanj – som är helt psykiatriorienterad (”mer resurser”)? Kan psykiatrin verkligen hjälpa folk med självmordstankar? Det verkar inte så. Skall man då verkligen satsa miljonbelopp på något som inte fungerar, och som förhindrar verkliga alternativ?

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.