Press: Svenska pressreleaser: 2 December 2011
KMR

FRUKTANSVÄRD NERDROGNING AV FOSTERBARN AVSLÖJAD – REGERINGEN INGRIPER.
2011-12-02


Fosterbarn

Nu avslöjas en fruktansvärd giftskandal i USA där tiotusentals, förmodligen hundratusen fosterbarn, även spädbarn, har drogats ner med kraftig, personlighetsförändrande antipsykotika. ABC NEWS undersökte saken i över ett år. Och nyligen kom USA:s riksrevisionsverk, GAO, ut med en skakande rapport. Nu måste detta även undersökas i Sverige.

ABC NEWS avslöjade den 30 november i år att fosterbarn i USA ges dessa mycket kraftiga droger i genomsnitt 13 gånger oftare än andra barn. I Texas var det 53 gånger vanligare att fosterbarn fick psykdroger än andra barn, i Massachusetts 19 gånger och i Michigan 15 gånger. Dessutom fick de ofta en cocktail av olika psykdroger. Många i en dosering som var fem gånger starkare än för vuxna. Och inga av dessa psykdroger är på något sätt godkända för barn. De har dessutom den starkaste varningstexten, "Black Box warning" vilken varnar för självmordsbenägenhet, psykoser, aggressioner, hallucinationer, m.m. 5 procent utvecklar ofrivilliga ticks och spasmer som inte går över. Många går upp rejält i vikt och utvecklar diabetes av dessa medel.

ABC NEWS intervjuade en del av dessa barn och fann att många levde ett liv mer eller mindre som sömngångare, eller raglande omkring. De som kunde intervjuas gav gripande berättelser.
• En ung flicka drar upp 13 olika psykmediciner ur sin väska och berättar att hon tagit dem sedan hon var fyra år gammal.
• En ung pojke berättar att hans mediciner får honom att känna det som om han hade tusen tegelstenar på huvudet.
• En annan ung pojke berättar att han varit hos 28 fosterhem och att han kände sig ledsen för att ingen älskade honom. Det besvarades med tunga droger.

Och om inte fosterföräldrarna ger drogerna tas barnet omhand igen.

Den 1:a december i år kom GAO (General Accounting Office – motsvarande vårt Riksrevisionsverket) ut med en rapport. Man fann upprörande förhållanden. Bland annat att mycket kraftiga psykiatriska droger gavs till spädbarn, trots att man inte har en aning om de långtidseffekterna på barnens hjärnor. Av de 100 000 fosterbarn man undersökte i fem delstater så fick 26 000 personlighetsförändrande psykdroger. Mellan 450 000 och 600 000 fosterbarn är utplacerade i USA. I vissa delstater får upp till 80 procent av alla fosterbarn psykdroger.

En representant för GAO som undersökt förhållandena berättar för ABC NEWS att i brist på tid så ges det piller. Och att fosterbarn visst kan vara mycket besvärliga, med anledning av vad de gått igenom, men att lösningen inte är att försöka ändra på deras hjärnkemi.

En elvaåring fick elva psykdroger under fyra år, tills man kom fram till att han inte hade någon som helst ADHD eller bipolär sjukdom som psykiatrikerna påstått. Efter att de tog bort medicineringen blev han en helt normal elvaåring. Han hade blivit placerad hos en släkting vid fyra års ålder och blev regelbundet slagen med bälte och elsladdar vilket inte bara lämnade fysiska ärr. Efter ett tag blev han upprorisk och då satte staten honom på tung medicinering. Han hamnade på sex fosterhem och sjukhus på bara fyra år. Han fick sammanlagt 12 psykdroger, fyra samtidigt.

I ABC NEWS andra rapport dagen efter, den 1:a december avslöjar man hur det här gått till. Först och främst betalas allt av skattebetalarnas pengar, läkemedelsindustrin ser en gigantisk marknad – och psykiatrikerna går snabbt från barn till barn. I de fem delstater GAO undersökte så spenderades 375 miljoner dollar (2,5 miljarder kronor) på psykiatriska droger till fosterbarn. 200 miljoner dollar bara i Texas.

Det avslöjades även att de högst utskrivande psykiatrikerna får "bonus" av läkemedelsbolagen, bland annat av AstraZeneca med sin antipsykotika Seroquel, som sålt över 250 000 piller till fosterbarn under ett par år bara i Florida. Och bara ett enda piller kostar ett ansenligt antal dollar. I Texas var det en enda barnpsykiatriker som på två år skrev ut 27 000 recept på Xanax, en ångestdämpande drog, samt sammanlagt 44 138 recept på antipsykotika.

Medicaid, det amerikanska sjukförsäkringssystemet för behövande, spenderade total 6 miljarder dollar, nästan 30 % av hela budgeten på psykiatriska droger år 2008, vilket är en fördubbling från 1999. Och det har ökat kraftigt sedan dess.

Trycket kommer från familjer och skolor som kräver en "quick fix". En psykiatriker erkänner att psykiatrin enbart har piller som lösning. Och ingen i systemet är villig att betala 200 dollar per timme för en terapeut som talat ut med barnet om problemen.

En socialarbetare berättar att vartenda fosterbarn hon kom i kontakt med gick på psykdroger. En socialarbetare som försökte stoppa nerdrogningen av fosterbarn blev helt enkelt tillsagd att hålla tyst. "Det är enklare att medicinera ett barn än att betala 200 dollar i timman åt en terapeut för att prata igenom deras problem," säger hon till ABC NEWS. Det blir dock inte billigare med medicinering i länghden som vissa tycks tro, för när KMR Florida började basunera ut vilka enorma kostnader den här medicineringen resulterade i, då först vaknade politikerna. Det handlar om hundratals miljoner kronor.

Det hela började avslöjas för två år sedan när Gabriel Myers dog. Han var sex år gammal när han placerades på fosterhem efter att bägge föräldrarna hamnade i fängelse. Efter sex olika fosterhem började han bli besvärlig. Gabriel togs till en psykiatriker som skrev ute två olika psykofarmaka efter fem minuters besök. Nu började Gabriel bli verkligt besvärlig. En dag låste han in sig i badrummet i ett fosterhem och skrek: "Jag förtjänar att dö!" Därefter ställde han sig på badkarskanten och hängde sig i duschslangen. Undersökningen kom fram till att det var en "olyckshändelse" men att drogerna hade "bidragit". Vad annars får ett sjuårigt barn att begå självmord? (1)

KMR Florida anordnade Candle Nights Evening på olika ställen i Florida för att uppmärksamma Gabriel Myers död. Och efter ett tag uppdagades allt fler fosterbarn som drogades ner. Det resulterade i nationell uppmärksamhet och till slut alltså en undersökning av regeringen. Florida har redan börjat slänga ut alla läkare med hög förskrivning av psykdroger ur systemet. Psykiatrikern som skrev ut en cocktail med droger till Gabriel var den första som stängdes av. Han arresterades senare för körning under påverkan, och innehav, av kokain. Man vill nu införa en övervakande funktion vid utskrivning av psykdroger till barn.

Reportrarna på ABC NEWS höll på i över ett år med undersökningar men bollades bara hit och dit – ingen ville ta ansvar. Det blev personligt engagerade vilket väl märks när en svamlande representant från amerikanska läkemedelsverket, FDA, blev intervjuad (del 2).

Senator Carper i Kongressen som krävde undersökningen av GAO säger att han blev chockad av undersökningen.
"Idén att dessa barn tar en, två, tre gånger dosen för en vuxen person – är helt fel väg att gå. Vi behöver gå till botten med detta och göra det bästa vi kan för att stoppa det. Inte bara Kongressen, inte bara läkarna, inte bara delstaterna. Alla av oss tillsammans."

Det tragiska i allt detta är helt uppenbart. Det glädjande är att det går att få till stånd en förändring med samordnade krafter. För psykiatrin kommer ALDRIG att reformera sig själv.

Nu är det dags att även rensa upp i Sverige. Här finns det få uppgifter om fosterbarn och barn på olika behandlingshem, och hur de medicineras. De uppgifterna måste fram nu. För KMR har fått vissa uppgifter som tyder på att omhändertagna barn även här blir nerdrogade med psykdroger.

När socialtjänsten omhändertar barn i Sverige sätts de på privata utredningshem som drar in enorma pengar. Det har närmast blivit en människohandel, och många barn blir kontrollerade med psykdroger. En mamma som kontaktat KMR berättar:

– Föreståndaren för ett hem kör omkring i Sveriges dyraste Mercedes. Ett annat hem har fått 50 polisanmälningar men fortsätter ändå. I Mark kommun har det pågått ett vidrigt fall där barnen omhändertagits och mamman mer eller mindre omyndighetsförklarats.

Mamman är mycket upprörd över situationen.

– Jag får gång på gång kännedom om bolag som tjänar enorma pengar på barn som har kommit i kontakt med socialtjänsten och HVB-hem och utredningshem har ofta sina egna och handläggare som får i uppdrag av förvaltningar att utreda barn- och familjer. Har utredningshemmen inga riktiga argument att klanka ner på föräldrar så börjar de lägga värdeomdömen om saker som inte har med föräldrars förmåga att göra. Affärer med barn har kommit att bli "big business" och objektiviteten lyser med sin frånvaro.

ABC NEWS Del 1.
http://www.psychsearch.net/psych_news/?p=2035

ABC NEWS Del 2.
http://www.psychsearch.net/psych_news/?p=2089

(1) http://www.kmr.nu/pressrel_2011_03_04-upp-till-av-alla-fosterbarn-i-usa-far-starka-psykiatriska-droger.htm

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.