Press: Svenska pressreleaser: 12 Mars 2011
KMR

SR:s PSYKIATRISKA NORGEHISTORIA – DÅLIG RESEARCH ELLER MEDVETEN MÖRKNING?
2011-03-12


Norsk bälte

Man öste ut 25 skattemiljarder till norsk psykiatri. Fick en kraftig ökning av tvång och droger. Myndigheter och politiker var chockade över resultaten, över misären och övergreppen. Europas tortyrkommitté utfärdade skarpa varningar om isolering, tvångsmedicinering och bältesläggning.

Men när Sveriges Radio P1 nyligen gjorde en ”granskning” (ja, man kallade det så) av psykiatrin, i programmet ”Det svenska psyket” del 4, låter det annorlunda. Då blir det en lovsång till den norska psykiatrin och den ofantliga mängd skattepengar som pumpats in där. Programledarna agerar som om de anställts på en insamlingsgala för svensk psykiatri.

Inte ett ord, inte ett knyst om den oerhörda kritik som riktats mot resultaten av den norska psykiatrisatsningen. Man berättar inte om den 20-procentiga ökningen i tvångsintagningar, om att åtta av tio av dem som blev tvångsintagna blev det utan att de var en risk för sitt eget eller annans liv. Man berättar inte om patienternas rättslöshet, om övergrepp och direkta lagbrott; om isolering, tvångsmedicinering och bältesläggning.

Man berättar inte om att de långsiktiga resultaten av psykiatrins drogbehandling är psykiska och fysiska förgiftningsskador, där personerna tvingas in i passivitet, sjukskrivning och förtidspensionering. Ju mer pengar till denna ”behandling”, ju mer av dessa resultat.

När Sveriges Radio beskriver de norska tvångsåtgärderna blir det med ord som att man byggt upp ”ett skyddsnät runt patienterna”. Man beklagar att patienter i Sverige ”fångas inte upp” lika ofta. Men det skall vi vara verkligen tacksamma över.

Läs KMR:s pressrelease om de norska förhållandena, där patienterna verkligen ”fångades upp” http://www.kmr.nu/pressrel_2010_02_14-norska-staten-miljarder-psykiatrin-tvangsintagningar.htm

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.