Press: Svenska pressreleaser: 30 juli 2007
KMR

PSYKIATRIN I SÄNG MED LÄKEMEDELSBOLAGEN
2007-07-30


Psykiatrins utveckling styrs idag av läkemedelsindustrin. 100 procent av psykiatrikerna som utformar den viktigaste delen av psykiatrins diagnosmanual är finansiellt kopplade till läkemedelsbolag; psykiatriker som skriver ut flest neuroleptika till barn får i genomsnitt 35 000 kronor mer än andra läkare; sponsringen av föreläsare vid psykiatrins årskongresser har ökat med 300 procent på tre år. Med andra ord, psykiatrin är köpt - eller såld.

En av världens mest kända barnpsykiatriker, Joseph Biederman, har introducerat behandling med den nya sortens neuroleptika på barn med så kallad bipolär störning (tidigare kallat manodepressivitet). Neuroleptika är extremt starka psykiatriska droger, namnet betyder "som griper tag i nervsystemet"; efter medlens främsta egenskap: att fungera som kemisk tvångströja. Biederman har enligt uppgifter i amerikansk media spritt, den för läkemedelsbolagen mycket lönsamma idén, att den psykiska störningen kan börja "från den stund barnet öppnar ögonen" vid födseln. Den otroliga historien har nu uppdagats att Biederman har finansiella kopplingar till femton (15) läkemedelsbolag. Två av dem tillverkar de neuroleptikapreparat som psykiatriker Biederman rekommenderar, Zyprexa och Risperdal. Detta avslöjades när det första dödsfallet bland dessa barn rapporterades. 45 officiella dödsfall är hittills noterade. Förmodligen är siffran många gånger högre. Treåringar har använts som försöksdjur.

Biederman är en av svenska psykiatriker dyrkad auktoritet och har haft ett gott samarbete med Christopher Gillberg när det gäller propagandan för utskrivning av psykiatriska droger till barn. Utskrivningen av neuroleptika till barn i Sverige har ökat med 60 procent på fem år och nästan 1000 barn i åldrarna 5-14 får nu dessa starkt toxiska psykiatriska droger. Utskrivningen av neuroleptika till barn och ungdomar i USA har fullständigt exploderat de senaste åren, mycket tack vare att psykiatrikerna får pengar av bolagen för varje recept de skriver ut.

Läkemedelsbolaget Eli Lilly som tillverkar neuroleptikapreparatet Zyprexa har nu stämts av åtta statsåklagare i USA. Anklagelserna är allvarliga. Eli Lilly har redan tvingats betala ut nio miljarder kronor (1,2 miljarder dollar) till närmare 30 000 patienter i USA för allvarliga skadeverkningar. Man räknar med att 15 000 gamla dör i USA varje år på grund av skadeverkningarna från neuroleptika. Omkring 25 000 människor ges Zyprexa i Sverige, 3000 över 75 år - trots att Läkemedelsverket varnat för "ökad dödsrisk".

Även AstraZeneca är stämt i USA för sitt neuroleptikapreparat Seroquel, dessutom väntar en masstämning som involverar 10 000 patienter. Johnson & Johnson är stämda för skadorna från neuroleptikapreparat Risperdal, som anses öka risken för stroke. Bristol Myers Squibb förlorade hela sin vinst i det första kvartalet av 2006 när man fick betala närmare en halv miljard dollar i förlikningar för sitt neuroleptikapreparat Abilify.

Bakgrunden till att detta får fortgå är att läkemedelsbolagen köper upp både psykiatriker, politiker och media. Läkemedelsbolaget Eli Lilly har under bara de tre första månaderna 2007 sponsrat 495 olika organisationer med 11,8 miljoner dollar (ca 80 miljoner kronor). Pfizer har anställt Anders Milton, och ett flertal andra läkemedelsföretag har nyligen anställt före detta politiker från regering och riksdag som lobbyister.

Nu är det alltså inte bara psykiatrin som delar säng med läkemedelsbolagen.

Läs mera:
http://www.kmr.nu/artikel_sang.htm

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMRs hemsida: www.kmr.nu
För ytterligare information: 08-83 85 18
Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2
124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2007 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.