Publikationer: Tidningen Mänskliga rättigheter: 2005-2
KMR

 

Tidningen mänskliga rättigheter
nr.2 2005

Barnpsykiatern Gillberg dömd

PROFESSOR GILLBERG DÖMD
Mycket fusk runt amfetaminbehandlingen

Psykiatriprofessor Christopher Gillberg dömdes till villkorlig dom och 50 dagsböter för tjänstefel av Göteborgs tingsrätt den 27 juni.

Tingsrätten ansåg att Gillberg begick tjänstefel när han vägrade lämna ut materialet om sin forskning. JO åtalade, förutom Gillberg, även universitetets rektor samt styrelseordföranden för tjänstefel.
Även om den stora frågan undveks, frågan om forskarfusk, så var det naturligtvis detta åtalet i grunden handlade om. Anledningen till åtalet var att sociologen Eva Kärfve och barnläkaren Leif Elinder aldrig fick ut Gillbergs forskningsmaterial som låg till grund för DAMP-begreppet. De misstänkte på goda grunder oegentligheter i forskningen. Trots flera domar i kammarrätten ville Gillberg inte lämna ut materialet. Skuldfrågan landade på Christopher Gillberg. Han begick enligt tingsrätten uppsåtligt tjänstefel då han vägrade lämna ut materialet. Då han både trotsade kammarrätten samt vägrade efterfölja arbetsgivarens direktiv räckte det inte med böter, enligt tingsrätten (37 500 kr + 75 000 kr för advokatarvode).

Frågan om forskarfusk kommer dock att hänga i luften. Forskningsmaterialet, 22 hyllmetrar papper strimlades i småbitar och eldades upp av tre medarbetare till professor Gillberg, bland annat hans fru. Gillberg ansågs ha alibi då han "händelsevis" befann sig i London.

Om skattemyndigheterna skulle begära in bokföringen från ett företag och de meddelade att den just brunnit upp, så vet alla vad det handlar om.

Rektorn för Göteborgs universitet, Gunnar Svedberg, nyinsatt dessutom, råkade illa ut tack vare Gillbergs agerande. Han åtalades för att han inte agerat tillräckligt kraftfullt för att förmå Gillberg att lämna ut materialet och dömdes för tjänstefel till 40 dagsböter av en oenig tingsrätt. Tingsrätten menade att rektorn skulle anlitat låssmed och polis om så krävdes. Svedberg fick som nytillsatt rektor ärendet i knäet med en trilskande psykiatriker som, enligt rådmännen, "envetet vägrade efterlyda kammarrättens begäran att lämna ut materialet".

En positiv konsekvens av domen är att forskare nu fått veta vilka regler som gäller och att man i framtiden inte kan lova mer än vad man kan hålla. Det viktiga är att forskningen skall kunna kontrolleras. Forskningsfusk är allvarligt.

Gillberg hade redan 1988 i radions Vetandets Värld refererat till forskningen om amfetaminbehandling i USA som mycket säker. Låt oss ta en titt på detta uttalande.
Två år tidigare hade psykologen Stephen Breuning vid University of Pittsburgh nämligen dömts till fängelse för forskarfusk. Han hade under en femårsperiod producerat över 30 procent av all forskning i USA runt psykofarmakologisk behandling av barn. Han fick, liksom Gillberg i sin forskning, närmast perfekta resultat. Senare visade det sig att allt var uppdiktat. Han dömdes till 11 000 dollar i böter och fängelse. Universitet dömdes till 200 000 dollar i böter.
Det intressanta är att han var den första forskare som dömts till fängelse i USA för forskarfusk. Amfetaminutskänkningen hann fullständigt accelerera innan detta upptäcktes men då var det för sent.
Och in träder vår egen psykiatriker Gillberg in på scenen och även han blir misstänkt för forskarfusk.

I Norge uppdagades det nyligen ett avancerat forskarfusk inom amfetaminbehandlingen. En norsk psykiatriker (med koppling till Gillberg) hade undanhållit ett 70-procentigt bortfall av patienter på grund av dåliga resultat (många var tvungna att avbryta behandlingen) ur en stor forskning på 1500 personer för att få den att se bra ut.

Idag tillverkas det cirka 25 ton amfetamin om året till cirka 4 miljoner skolbarn i USA. Sedan har vi alla ADHD-barn i Europa och övriga världen. Bara i Sverige får 3-4000 barn amfetamin. Trots flertalet rapporter om dess skadlighet. Rapporter finns om att upp till 200 barn har dött av behandlingen.

Samma dag som domen föll åkte Gillberg till Skottland och höll föredrag om autistiska barn (ett nytt revir han håller på att ringa in) - som om inget hade hänt.

Gillberg har dessutom i pressen anklagat KMR för att under lång tid fört en "välregisserad kampanj" mot honom. Något vi inte förnekar.

- Peter Anstrin

 

Copyright © 2006 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.