WHO vill ha färre psykiatriska diagnoser
2015-02-13
Kritiken mot psykiatrins diagnoser har nått högsta ort. WHO har påbörjat en granskning av 200 psykiatriska diagnoser, bland annat depression och ADHD och målet är att reducera antalet diagnoser. De är bekymrade över sjukförklarandet. Revisionen som startade 2012 beräknas vara färdig i år.
– Om man som vi, har en massa diagnoser som sträcker över ett brett spektrum av mänskliga fenomen i den mindre allvarliga sidan, riskerar man att sjukliggöra och medicinera saker som kan vara helt normala känslor och ej sjukliga, säger professor Geoffrey Reed vid WHO till Berlinske Tidende [1].
Med detta erkänner WHO för första gången att antalet psykiatriska diagnoser håller på att skena iväg och bli en sak i sig – det är ju ändå botandet av patienten som är det viktigaste. Den befintliga psykiatriska behandlingen av idag består enbart av två saker, droger och/eller elchocker. Terapi är något förlegat. Man har helt enkelt satsat på diagnoser – utan bot!
Problemet är att utvidgningen av antalet diagnoser fångar in all fler kunder till alliansen mellan psykiatrin och läkemedelsbolagen – Psyko Pharma. Människor som blir bättre hjälpta med vanlig medmänsklighet och kommunikation – nästan av vad som helst, och faktiskt, i många fall: ingenting. Så fort de börjar med psykiatriska droger sitter de fast i ett snabbt accelerande ekorrhjul och de blir livstidskonsumenter av psykiatriska droger.
Idag har listan över orsaker till förtidspensioner tagits över av psykiatriska diagnoser, såsom ADHD, autism, bipolär och depressioner. Det är ingen som blir hjälpt av att inte kunna få möjlighet att arbeta, och dessa människor får dessutom ingen riktig hjälp och därmed ingen möjlighet att ta sig tillbaka till arbetslivet.
De har verkligen sjukförklarats.
[1] http://www.b.dk/globalt/who-vil-have-faerre-psykiske-sygdomsdiagnoser