Press: Svenska pressreleaser: 5 Januari 2014
KMR

DEN PSYKIATRISKA LÄKEMEDELSINDUSTRINS MÅNGMILJARDBÖTER – FAKTA ELLER KONSPIRATIONSTEORIER?
2014-01-05

Då vi nästan inte kunnat läsa något i media i Sverige om läkemedelsindustrins bedrägerier och astronomiska böter kan man undra: Har det hänt och är det verifierbara fakta, eller är det bara konspirationsteorier? Svaret finns lätt tillgängligt för den som vill veta och kan tänka själv.

I rättsfallen mot läkemedelsindustrin i USA uppvisas nu en kriminalitet av närmast astronomiska mått. Eftersom samma läkemedelsbolag verkar också i Sverige borde svenska media, myndigheter och politiker vara väldigt intresserade av saken. Det är trots allt så, som USA:s riksåklagare sade om ett av de sista rättsfallen: ”Det här är inte offerlösa brott” (”These are not victimless crimes”) [1]. Man klargjorde från justitiedepartementets sida att den illegala marknadsföringen av psykofarmakan ”hänsynslöst äventyrat hälsan för några av de mest utsatta i vårt samhälle - inklusive små barn, äldre och funktionshindrade.”

De psykiatriska droger som illegalt marknadsförts i USA, och för vilka läkemedelsbolagen nu fått betala mångmiljardböter, förs ut till samma utsatta grupper också i Sverige – ofta med hjälp av från läkemedelsindustrin sponsrade patientföreningar. Och precis som i USA, med stöd av några av de främsta psykiatriska opinionsledarna. Vi har följande psykiatriska droger, som spelar en avgörande roll i de brott som beskrivs nedan: Zyprexa (antipsykotika), Risperdal (antipsykotika), Seroquel (antipsykotika), Lyrica (”stämningsstabiliserande”), Seroxat/Paxil (antidepressivt medel), Cipralex/Lexapro (antidepressivt medel), Vyvanse/Elvanse (ADHD-drog).

En lista över de främsta fallen med böter och förlikningar, för illegal marknadsföring och mutor, gällande psykiatriska droger de sista fem åren visar:

 • I november 2013 träffade Johnson & Johnson (Janssen) en överenskommelse med det amerikanska justitiedepartementet om att betala 2,2 miljarder dollar, till stor del för den illegala marknadsföringen av det antipsykotiska preparatet Risperdal [1].
 • I februari 2013 träffade Shire en överenskommelse med federala myndigheter om att betala 58 miljoner dollar för den illegala marknadsföringen av ADHD-drogerna Vyvanse/Elvanse och Adderall [2].
 • I augusti 2012 träffade Johnson & Johnson (Janssen) en överenskommelse med 36 amerikanska delstater om att betala 1,81 miljoner dollar för sin kriminalitet runt de antipsykotiska medlen Risperdal och Invega [3]
 • I juli 2012 träffade GSK en överenskommelse med det amerikanska justitiedepartementet om att betala 3 miljarder dollar, till stor del för den illegala marknadsföringen och underlåtenheten att rapportera skadeverkningar runt det antidepressiva medlet Paxil/Seroxat (ihop med diabetesläkemedlet Avandia) [4].
 • I maj 2012 fick Abbott böta 1,5 miljarder dollar för den illegala marknadsföringen av Depakote (ett epilepsiläkemedel som marknadsfördes för psykiatriska störningar) [5].
 • I januari 2012 träffade Johnson & Johnson (Janssen) en överenskommelse med delstaten Texas om att betala 158 miljoner dollar för bolagets illegala marknadsföring av Risperdal och för utdelandet av mutor till delstatliga tjänstemän [6].
 • I september 2010 träffade Lundbecks amerikanska systerbolag Forest en överenskommelse med det amerikanska justitiedepartementet om att betala 313 miljoner dollar för bolagets illegala marknadsföring för barn av de antidepressiva medlen Cipramil/Celexa och Cipralex/Lexapro [7].
 • I april 2010 fick AstraZeneca böta 520 miljoner dollar för att lösa anklagelser om illegal marknadsföring av den antipsykotiska drogen Seroquel [8]
 • I september 2009 träffade Pfizer en överenskommelse med det amerikanska justitiedepartementet om att betala 2,3 miljarder dollar för den illegala marknadsföringen av bland annat det antipsykotiska medlet Geodon och det ”stämningsstabiliserande” Lyrica (förutom läkemedlet Bextra) [9].
 • I januari 2009 träffade Eli Lilly en överenskommelse med det amerikanska justitiedepartementet om att betala 1,4 miljarder dollar för den illegala marknadsföringen av den antipsykotiska drogen Zyprexa [10].

Sammanlagt 11,5 miljarder dollar (75 miljarder kronor) – eller om man så vill 75 000 000 000 kronor – i böter för denna illegala marknadsföring, mutverksamhet och mörkläggning av skador under de sista fem åren. (Notera att så gott som alla referenser går direkt till myndigheters webbplatser. Det är lätt för den källkritiskt granskande att själv skapa sig en bild av saken.)

Och brottsligheten saknar inte offer, som den amerikanske riksåklagaren med eftertryck förde fram. Ordföranden för det ansedda oberoende Cochraneinstitutets nordiska avdelning, Peter Gøtzsche, säger att receptbelagda mediciner är nu den tredje ledande dödsorsaken efter hjärtsjukdomar och cancer. Han berättar vidare i samband med lanseringen av sin nya bok ”Deadly Medicine and Organised Crime – How big pharma has corrupted healthcare”: ”Jag kallar psykiatrin läkemedelsindustrins paradis, då det är så lätt att manipulera så gott som allting där. Sätten att hitta på en diagnos är lätta att manipulera, så om vi inte är försiktiga kommer vi alla att sluta som psykiatriska patienter, om vi inte bekämpar detta. Jag förstår inte hur man kan få döda så många patienter inom psykiatrin utan att någon gör någonting. Vad som är så tragiskt med dessa mediciner är att de kan ha en effekt på vissa patienter – på kort sikt. Men om man fortsätter använda dem så skapar de faktiskt psykiatriska sjukdomar, vilket är förödande.” http://www.kmr.nu/pressrel_2013_11_29-ordforanden-for-cochraneinstitutet-i-norden-psykiatrin-ar-varre-an-maffian.htm

Den psykiatriska läkemedelsindustrin marknadsför också i Sverige sina psykiatriska droger via inhyrda akademiska opinionsledare och sponsrade patientföreningar. Hur det kan gå till i USA beskrivs utförligt (för den som orkar läsa) i delstaten Texas åtal av Janssen (Johnson & Johnson) 2012, där bolaget fick betala 1 miljard kronor för sin illegala marknadsföring och mutverksamhet [11].

Några exempel på hur motsvarande bolag i Sverige marknadsför sina psykiatriska droger via inhyrda psykiatriska opinionsledare:

 • Psykiatriker Henrik Pelling marknadsför rent amfetamin för barn i ett nytt pressmeddelande till alla journalister från bolaget Shire. Pelling är direkt ansvarig för att 1 av 17 pojkar (5,8 %) i åldern 10-14 år i Uppsala län nu får narkotika i form av Concerta, Ritalin (Läkemedelsregistret). Samtidigt är han konsult åt Läkemedelsverket och skriver officiella ”behandlingsrekommendationer” för de psykiatriska droger han marknadsför åt industrin, inklusive för vuxna icke godkända preparat.
 • Psykiatriprofessor Anne-Liis von Knorring är vetenskapligt råd åt Läkemedelsverket. Hennes och Lundbecks/Forests mörklagda svenska studie av Cipramil på barn låg direkt bakom det amerikanska justitiedepartementets rättsfall mot Forest, där bolaget fick betala 313 miljoner dollar i böter http://www.kmr.nu/pressrel_2009_03_24.htm
 • Psykiatriker Göran Isacsson har i många år fört en kampanj för att öka förskrivningen av icke godkända antidepressiva medel till barn, och för att få de viktiga officiella varningarna om ökad självmordsrisk för dessa medel tillbakadragna.
 • Psykiatriker Ylva Ginsberg marknadsför för Janssen ADHD-drogen Concerta för vuxna i Sverige, trots att preparatet fått underkänt för just vuxna för att det saknar positiv effekt, orsakar aggression och ångest samt har en hög missbrukspotential. Janssen har sedan Concerta underkändes för vuxna 2010 sålt preparatet för otroliga 500 miljoner kronor för just vuxna i Sverige (Apotekens Service AB).
 • Socialstyrelsens vetenskapliga råd för skolhälsovården, Björn Kadesjö,var ansvarig för Eli Lillys studie av ADHD-drogen Strattera på 100 barn i Sverige i samband med bolagets lansering av Strattera i Sverige; han satt i bolagets marknadsföringsgrupp (Advisory Board) för Strattera. Vad som inte framkommit i media eller i Kadesjös officiella uttalanden är att barnen själva i studien inte ansåg sig ha fått några positiva effekter av ADHD-drogen, men mängder av skador. Trots det fick förra året 7000 svenska barn preparatet (Läkemedelsregistret) och Eli Lilly drog in 59 miljoner kronor på denna försäljning (Apotekens Service AB).

Som en sammanfattning över läkemedelsbolagens kriminalitet i USA visar en rapport från Public Citizen att läkemedelsbolagen 2010 övertagit förstaplatsen i bedrägeritoppen från vapen-/försvarsindustrin och att bolagen under åren 1990-2010 fått betala 19,8 miljarder dollar (130 miljarder kronor) för sin illegala verksamhet [12].

Med en uppdatering av rapporten, utifrån ovanstående uppgifter och andra rättsfall sedan 2010 [13], kan vi nu se att läkemedelsbolagen sedan 1990 fått betala runt 29 miljarder dollar, eller 189 000 000 000 kronor i böter.

[1] http://www.justice.gov/iso/opa/ag/speeches/2013/ag-speech-131104.html
[2] http://www.businessweek.com/ap/2013-02-01/shire-agrees-to-settle-adhd-drug-inquiry
[3] http://www.ag.ny.gov/press-release/ag-schneiderman-settles-181-million-deceptive-marketing-case-janssen-pharmaceuticals
[4] http://www.justice.gov/opa/pr/2012/July/12-civ-842.html
[5] http://www.justice.gov/opa/pr/2012/May/12-civ-585.html
[6] https://www.oag.state.tx.us/oagnews/release.php?id=3956
[7] http://www.justice.gov/opa/pr/2010/September/10-civ-1028.html
[8] http://www.justice.gov/opa/pr/2010/April/10-civ-487.html
[9] http://www.justice.gov/opa/pr/2009/September/09-civ-900.html
[10] http://www.justice.gov/opa/pr/2009/January/09-civ-038.html
[11] http://jannel.se/Rothman.Report.pdf
[12] http://www.citizen.org/hrg1924
[13] http://projects.propublica.org/graphics/bigpharma

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2014 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.