Press: Svenska pressreleaser: 20 December 2013
KMR

PSYKIATRINS BRIST PÅ RESULTAT FÅR SJUKKOSTNADER OCH SKATTER ATT SKENA
2013-12-20

Vi står inför en ganska allvarlig situation med drastiskt ökade förtidspensioneringar bland unga, med dithörande skenande kostnader. Och allt beror på psykiatrins nya psykiatriska diagnoser med totalt brist på rehabilitering. Sammanlagt kostar psykiatrin samhället 70 miljarder kronor årligen.

Försäkringskassan har aviserat en ökning på fem miljarder kronor på fem år. Då blir sjukpenningen 29 miljarder kronor.

Och det är i första hand sjukskrivning med psykisk ohälsa det handlar om – så gott som enbart faktiskt. Enligt Försäkringskassan så är ökningen 42 % bland unga under 30 år som har förtidspensionerats.

Och allt beror på psykiska diagnoser, enligt Försäkringskassan, skriver SVT. Bara några få procent kommer tillbaka till arbetslivet – om de ens börjar. Många förtidspensioneras nämligen direkt efter skolan.

Av en årskull på omkring 110 000 ungdomar så blir det ungefär 13 000 som efter gymnasietiden blir förtidspensionärer och inte kommer ut i arbetslivet alls. Total samhällskostnad för denna utslagning av en enda årskull ungdomar är 260 miljarder kronor.

SVT har intervjuat Ingvar Nilsson som är nationalekonom och har tittat närmare på problemet. Han kallar läget akut:

– För det första tappar vi de här ungdomarnas förmåga att arbeta. För det andra måste vi försörja dem. Och för det tredje ger passiviteten de flesta av dem följdproblem som kostar pengar, missbruk eller psykisk ohälsa. Och för ganska många av dem är det onödigt.

På alla andra områden minskar antalet människor i förtidspensionering, sett över hela befolkningen har den minskat med 25% - men inom psykiatrin är det alltså tvärtom – med besked och råge. Där har det ökat med 42 % vilket är enormt mycket.

Förra året påbörjades 94 000 sjukskrivningar med psykisk diagnos - en ökning med 20 000 från 2009, enligt Försäkringskassan.

En ny undersökning som Socialstyrelsen presenterade i höstas visar att psykiatrin kostar samhället 70 miljarder årligen – per år. Det uttryckes inte så, man kallar det ”utgifter för vård och omsorg av psykisk ohälsa” men alla vet att psykiatrin inte kan bota och inte har några resultat, därav de enorma kostnaderna.

Det finns ingen psykiska ”sjukdomar” – det är en myt enligt psykiatriprofessor Thomas Szasz och många andra. Att omvandla psykiska besvär till ”sjukdomar” har ett enda syfte: att sälja psykdroger. Och så gott som hela socialsverige har gått på myten. Personlighetsförändrande, potentiellt livsfarliga och definitivt handlingsförlamande psykdroger kommer inte att hjälpa någon – förutom Psyko Pharma.

Psykiatrin håller på att åderlåta samhället utan att kunna leverera resultat – men kräver – och får ännu mer pengar. Av någon mycket märklig anledning tycks myndigheterna inom sjukvården tro att bara psykiatrin får mer pengar så kommer det att lösa sig. Det har aldrig löst sig – de har fått mer pengar hela tiden och problemen bara ökar ju mer pengar de får.

I ett annat område skulle detta aldrig tillåtas. Man pratar om produktorientering, resultatsinriktning och effektivitet och mäter allt med statistiker.

Inom psykiatrin finns inget att mäta.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2013 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.