Press: Svenska pressreleaser: 8 Maj 2013
KMR

PSYKIATRIN HAR BLIVIT GALEN – DEL II
2013-05-08

Piller huvud

Nu i maj kommer amerikanska psykiatriförbundet (APA) med sin femte version av diagnoshandbok för mentala störningar (DSM-5). Den nya "psykiatribibeln" har kritiserats av många som ett bevis på att det i själva verket är psykiatrin som är galen. Men det finns även en annan mycket viktig faktor till galenskapen.

Praktiskt taget varje känsla som kan upplevas, såsom sorg, ångest, frustration, otålighet, spänning, osäkerhet, klassas nu som en psykisk störning som kräver kemisk behandling med psykiatriska droger, möjligen elchocker. Någon annan behandling finns inte.

Psykiatrin har tagit på sig den dominerande rollen av psykpolis i samhället och skall avgöra vem och vad som är normalt eller avvikande. Dom är inte speciellt normala själva. Faktum är att det är den yrkesgrupp med flest problem av alla, enligt flera undersökningar.

En grupp socialarbetare, psykologer, psykoterapeuter, psykiatriker, representanter från utbildningsområdet, överlevande psykpatienter, med flera i USA och Kanada har därför startat en rörelse för att bojkotta DSM-5: http://boycott5committee.com/ Man har även startat en petitionssida där man uppmanar fackfolket att inte använda DSM-5 i sitt arbete: http://dsm5response.com/

De menar att DSM-5 inte är uppbackad av vetenskap – diagnoserna kommer istället att framkalla störningar och antalet människor med felaktiga diagnoser kommer att skjuta i höjden; miljontals människor kommer att sjukförklaras som inte är sjuka, och få felaktig behandling till ofantliga kostnader för samhället. Kriterierna för olika "mentala störningar" såsom ADHD och depression har utvidgats vilket kommer att resultera i trålfiske för "störda" människor som skall drogas ner med psykdroger. Skattebetalarna får stå för kostnaderna, och de kommer att bli gigantiska. DSM är rentav farlig, hävdar de.

Även inom själva psykiatrin är det uppror. En av de hårdaste kritikerna är faktiskt Allen Frances MD, professor emeritus vid institutionen för psykiatri vid Duke University, som var ordförande i kommittén för föregångaren DSM-IV.

"DSM-5 öppnar upp möjligheten för att miljontals människor som idag anses normala kommer att diagnostiseras med en psykisk störning och kommer att få medicinering och stigma som de inte behöver," sade Frances. "Detta är det sorgligaste ögonblick i min 45-åriga karriär med att studera, praktisera och lära ut psykiatri. Godkännandet [av DSM-5] gör det sannolikt att DSM-5 kommer att starta ett … dussintal eller fler nya modediagnoser som kommer att vara till skada för feldiagnostiserade individer och kostsamma för samhället."
http://www.huffingtonpost.com/allen-frances/dsm-5-press_b_1272068.html

DSM är nu större än någonsin, och inkluderar orwellianska störningar såsom "trotsstörning" (ODD), vilken definieras som vägran att lyda myndigheter. Våldtäktsmän som känner sexuell upphetsning under sin våldtäkt blir ursäktade med att de har "parafilisk tvångsstörning" (PCD) och därför inte ansvariga för sina handlingar. Man kan även få diagnosen "hamstringsstörning" om man råkar lagra mat, vatten och annat. En person som är förberedd för eventuella naturkatastrofer är nu en mentalpatient i ögonen på modern psykiatri. Om man kliar sig för mycket så är det också en mental störning – "picking disorder".

Psykiatrin har blivit till ett sådant åtlöje att även många anhängare av branschen tar avstånd.

För många forskare i dag, är psykiatrin inte mer vetenskaplig än astrologi eller att spå i händerna, men dess utövare kallar sig "läkare" inom psykiatrin för att låta trovärdiga.

Äktheten av redan etablerade "störningar" såsom ADHD och social fobi (SAD), läs blyghet, har ifrågasatts. Inte det att människor har problem och svårigheter, men det att sjukförklara dem.

Frances medger att även 1994 års DSM-IV var ett stort misstag som har resulterat i en massiv överdiagnostisering av människor som faktiskt är normala, eller i alla fall inte sjuka. Ingen har någonsin hittat något fel i hjärnorna hos dessa människor. Det finns inget test av något slag som kan påvisa att detta är sjukdomar eller organiska fel av något som helst slag. Det är beteenden.

Den andra viktiga faktorn
Follow the money! Den stora vinnaren i detta, förutom den psykiatriska industrin, är läkemedelsindustrin med en försäljning i miljardtals dollar av psykofarmaka som Prozac, Ritalin, Zoloft, Seroxat, och andra – varje år.

Föga överraskande är det den psykiatriska läkemedelsindustrin som sponsrat DSM under alla år. Det är även den som myntat begreppet "kemisk obalans i hjärnan" för att kunna sälja antidepressiva och andra psykdroger. Det finns dock inga bevis för att en "kemisk obalans" ligger till grund för mentala störningar – inga alls.

Även om det inte är så känt, är det heller inte så överraskande att få reda på att den absoluta majoriteten av kommittémedlemmarna inom APA som producerar diagnoserna i DSM får pengar från läkemedelsindustrin.

DSM handlar inte om mental sjukdom – den handlar om Big Money. För att ge en touch av vetenskap har man olika "statistiska" siffror vid varje störning eller sjukdom. Några siffror, en punkt och en decimal. Siffrorna har ingen vetenskaplig eller statistisk betydelse alls. De är till för fakturering. Man slår upp ett antal beteenden, hittar klassificeringen (diagnosen) och skriver ut rätt "medicin".  Sedan skickar man in räkningen – med rätt sifferkombination – till försäkringsbolagen för att få ut pengar. Annars får man ingen ersättning.

Gigantisk försäljning
Psykofarmaka är den största och mest sålda klassen av mediciner i USA idag. Sedan introduktionen av Prozac år 1987 har det skett en explosion av antalet personer som använder psykofarmaka. En av fem amerikaner, eller 65 miljoner personer, tar nu minst en psykiatrisk drog såsom antidepressiva medel, antipsykotiska och ångestdämpande mediciner, enligt en analys av apoteksdata från november 2011. Under 2010 spenderade amerikanerna 16.1 miljarder dollar på antipsykotika för att behandla depression, bipolär sjukdom och schizofreni, 11.6 miljarder dollar på antidepressiva och 7.2 miljarder dollar för behandling för ADHD, enligt IMS Health, som spårar försäljningen av receptbelagda läkemedel. Total summa 34,9 miljarder dollar, alltså 226 miljarder kronor. Rapporten visade att mellan 2010 och 2011, hade användningen av psykofarmaka ökat med svindlande 21 %.
Bara i USA!
http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203503204577040431792673066.html

Resultaten
De negativa effekterna från dessa droger är förödande. Över 200 000 personer per år i USA kommer till sjukhus med mani eller psykos associerad till användningen av antidepressiva medel. Det har varit 66 skolskjutningar och över 1300 mord och självmord från missbrukare av psykdroger sedan år 2000. Skolskjutningarna i Columbine, Virginia Tech, Red Lake Reservation samt Northern Illinois University begicks alla av individer på psykdroger, liksom många andra skjutincidenter. Åtminstone 5000 andra nyhetsklipp, däribland skolskjutningar, länkar psykofarmaka till våldsbrott, enligt hemsidan "SSRI Stories", som spårar dessa fall.

Psykiatrin har inga mätbara resultat. Faktum är att det inte ens görs försök att mäta resultaten. För det går nämligen inte. Psykiatrin rapporterar nämligen inte. Det är en katastrofal, närmast obefintlig rapportering av behandling och resultat. I alla länder. Man gjorde ett försök att mäta resultaten i Seattle, USA:s mest expansiva område. Av 8000 undersökta personer blev 0,05 procent friska av psykiatrin. Då hade man redan spenderat mångmiljonbelopp på psykiatrin.

Vi behöver väl knappast nämna explosionen av unga förtidspensionerade, alla EU-länder har samma problem enligt en helt ny rapport. Antalet unga, mellan 19 och 29 år, med förtidspension (fint kallat aktivitetsersättning) i Sverige har fördubblats de senaste 15 åren. Den absoluta majoriteten har fått en psykisk diagnos. Men ingen bot!

Psykiatrin håller på att göra samhället sjukt!


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2013 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.