Press: Svenska pressreleaser: 5 Juli 2012
KMR

KÄND SEXDOKTOR FICK MILJONBELOPP FÖR ATT FÖRESPRÅKA ANTIDEPRESSIVA
2012-07-05


Sexdoktor

GlaxoSmithKline (GSK) erkände sig nyligen skyldiga till kriminella anklagelser och fick böta tre miljarder dollar. Nu framkommer detaljerna bakom det historiska rekordbeloppet. En känd radiodoktor med ett sexprogram fick miljonbelopp för att förespråka GSK:s antidepressiva medel.

Psykiatriprofessor Drew Pinsky förespråkade GS:s antidepressiva medel Wellbutrin i radioshowen "Loveline" för sexuella relationer. Han hävdade att det "höjde sexlusten" eller åtminstone inte sänkte den som andra antidepressiva medel gjorde – vilket naturligtvis fick stor genomslagskraft.

Vad lyssnarna inte fick reda på var att dr Pinsky, två månader före programmets sändes, fick den andra delbetalningen på 275 000 dollar från GSK som "tjänster för Wellbutrin". Inte direkt från GSK utan via en PR-firma som arbetade för GSK.

Detta förvånar väl knappast någon, men när det kommer upp i en rättegång av denna storleksordning får det andra - mer korrekta - proportioner.

Dr Pinsky förespråkade även en website för sexuella relationer – som länkades vidare till en site för Wellbutrin.

USA:s regering har gjort en lång undersökning av GSK:s marknadsföringsmetoder under nio år, vilket avslutades med förlikningen på tre miljarder dollar förra veckan. Som del av förlikningen var GSK tvungen att erkänna sig skyldiga till kriminell marknadsföring (läs ljugit om) och misslyckats med att inte rapportera (läs undanhålla) viktiga uppgifter om mediciners biverkningar (läs skadlighet, och för all del, läs även in diabetes, hjärtattacker, stroke, självmord och dödlighet, m.m.) till läkemedelsverket, FDA.

Men det var naturligtvis inget dr Pinsky brydde sig om – eller de övriga psykiatrikerna som enligt rättegångsprotokollen fick betalda resor till Jamaica och Bermuda för att förespråka GSK:s antidepepressiva Seroxat. En psykiatriker fick två miljoner dollar från GSK.

Det är på detta sätt man kan förstå den enorma genomslagskraft de psykiatriska drogerna haft –som nu visar sig helt verkningslösa jämfört med placebo – förutom alla biverkningar – som så gott som allt finansieras via skattemedlen.

Ref:
http://www.psychsearch.net/drug-company-payoffs/
http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303933404577505032006855076.html

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.