Press: Svenska pressreleaser: 13 Maj 2012
KMR

PSYKIATRIN BAKOM DE STÖRSTA BEDRÄGERIERNA
2012-05-13


I veckan gjorde FBI ett nedslag på vad som betraktas som USA:s största försäkringsbedrägeri. Över 100 personer arresterades i en mentalvårdskedja som specialiserat sig på falska ambulansfärder till ett värde av 450 miljoner dollar. Samtidigt fick läkemedelsbolaget Abbott Laboratories betala 1,7 miljarder dollar, och J&J 1,2 miljarder dollar, för falsk marknadsföring för sina psykiatriska preparat.

Psykiatrin tillhör bland de minsta medicinska specialiteterna i USA men när det gäller bedrägerier är de absolut störst. Det ena rekordet slås av det andra - på kortare och kortare tid.

Den psykiatriska läkemedelsindustrin, Psyko Pharma, har snart betalat närmare 20 miljarder dollar i förlikning, böter och skadestånd bara de senaste fem åren för psykiatriska droger. Många har nu fått kalla fötter och slutat med psykiatrisk läkemedelsforskning, bl a AstraZeneca. De har insett att de i längden kommer att förlora de lättvunna pengarna.

Senast i raden av dömda läkemedelsbolag var Abbott Laboratories som fick punga ut med 1,7 miljarder dollar då de gått ut med falsk marknadsföring och hävdat att deras epilepsimedicin var bra för äldre dementa. Vilket naturligtvis inte stämde. Men då hade de redan håvat in miljarder från försäkringskassan Medicare. Nu kom lagens långa arm ikapp dem. (1)

Läkemedelsbolaget Johnson & Johnson dömdes av en domstol i början av maj i år att betala böter på 1,2 miljarder dollar. Juryn fann J&J skyldiga till falsk marknadsföring av det antipsykotiska medlet Risperdal.

I september förra året berättade vi om det dittills största försäkringsbedrägeriet i USA, då föreståndarna för en privat mentalvårdskedja, som hade försnillat 200 miljoner dollar från sjukförskringskassan Medicare, dömdes till 50 års fängelse. 160 beväpnade FBI-agenter hade några månader tidigare gjort en raid på deras kliniker. (2)

Ungefär samtidigt deltog 400 poliser en raid i åtta städer i USA. 91 läkare och skötare i en privat mentalvårdskedja anhölls i en av de största raiderna någonsin i USA. De anklagades för att ha lurat amerikanska sjukförsäkringskassan, Medicare, på 295 miljoner dollar. Bland annat hade 24 av de anklagade betalat "bounty hunters", alltså prisjägare, för att dra in patienter till psykvården. (3)

Nu slogs de rekorden med råge av ännu en privat mentalvårdskedja, EMS, som hade specialiserat sitt bedrägeri på falska ambulansfärder. Man hade forslat helt friska människor som varit på ett öppenvårdsprogram inom psykiatrin fram och tillbaka varje dag – om de överhuvudtaget körts alls – och debiterat Medicare 450 miljoner dollar. (4)

"Jag skulle säga att detta bara är början," sade Deputy Inspector General (vice chefsåklagare för USA) för U.S. Department of Health and Human Services. "Vi har förvisso sett en trend i falska ambulansfärder i detta område (Houston) och andra delar av landet."

Detta borde vara en röd lampa för alla försök att införa (mer) privat psykiatri i Sverige. Eller överhuvudtaget någon psykiatri alls.

(1) http://www.pharmalot.com/2012/05/abbott-to-pay-1-5-billion-to-settle-depakote-probes/
(2) http://www.kmr.nu/pressrel_2011_09_20-psykiatriker-domde-till-35-respektive-50-ars-fangelse-for-bedrageri.htm
(3) http://www.kmr.nu/pressrel_2011_09_08-amerikanska-sjukforsakringskassan-lurad-pa-295-miljoner-dollar-psykiatrin-anlitade-prisjagare.htm
(4) http://www.chron.com/news/houston-texas/article/Largest-Medicare-fraud-takedown-includes-4-EMS-2-3527944.php

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.