Press: Svenska pressreleaser: 18 Februari 2012
KMR

MAMMA RÄDDADE SIN DOTTER FRÅN DEN TERAPEUTISKA STATEN – FICK KMR-PRIS
2012-02-18

Förra helgen fick Maryanne Godboldo från Detroit Thomas Szasz Human Rights Award för att hon räddat sin dotter från psykiatrisk nerdrogning, trots inkallande av Detroits poliskår, helikoptrar, pansarfordon och SWAT-team samt nio månaders kämpande i rättssalar. Saken har följts av media över hela USA.

Det var under KMR:s årliga bankett i Los Angeles den 11 februari som Maryanne Godboldo fick mottaga priset från skådespelarna Danny Masterson and Ethan Suplee, som börjar med att förklara vad den terapeutiska staten innebär.

För detta är den terapeutiska polisstaten som bäst. En mamma från Detroit vägrar ge sin dotter psykdroger. Barnomsorgen tillkallar polis som belägrar hennes hus i åtta timmar. Mamman hamnar i fängelse och dottern drogas ner.

Det har faktiskt hänt. Det skedde i Detroit den 28 mars förra året. Child Protective Service (CPS) i Detroit bestämde sig för att omhändertaga dottern då Maryanne Godboldo vägrade ge henne antipsykotikan Risperdal. CPS anklagade då mamman för barnmisshandel!

Maryanne åberopade att Risperdal har dokumenterade biverkningar med cancer, tumörer, stroke, blodklumpningar, diabetes, blödningar, arytmi och plötslig död.
(http://www.onlinelawyersource.com/risperdal/death.html)

Hon ansåg alltså att det var hon som skyddade barnet från misshandel när hon vägrade ge henne Risperdal. Så tyckte inte myndigheterna som, när hon vägrade öppna dörren och släppa in dem, istället för lite sunt förnuft, övertalning och diplomati, tillkallade polis.

Det hela slutade med en åtta timmars lång belägring med polis, pansarfordon och SWAT-team. Till slut gav hon upp och släpades iväg med handbojor. Dottern forslades iväg till psykiatrin och drogades ner – med Risperdal.

Maryanne Godboldo åberopade sin rätt att vägra ge sin dotter psykiatriska droger med så allvarliga biverkningar. Efter nio månader i rättssalar fick hon rätt, och släpptes tillsammans med sin dotter.

Media i USA har rapporterat vilt om mammans kamp mot den terapeutiska staten, som professor Thomas Szasz kallar alliansen mellan staten och psykiatrin, och nu kröntes slutligen hennes ansträngningar med Thomas Szasz Human Rights Award.

Thomas Szasz räknas som en av de främsta förkämparna för mänskliga rättigheter och en av de främsta kritikerna av psykiatrin. Hans bok Psykisk sjukdom en myt! från 1960 startade den stora reformen inom psykiatrin. Han har skrivit över 30 böcker sedan dess. I den senare boken The Therapeutic State kritiserar han alliansen mellan staten och psykiatrin som en institution för social kontroll. Psykiatri ÄR politik – inget annat än politik, hävdar Szasz.

1969 startad han Citizens Commission on Human Rights (CCHR) tillsammans med Scientologykyrkan vilket blev Kommittén för Mänskliga Rättigheter (KMR) 1972 i Sverige.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.