Press: Svenska pressreleaser: 12 Februari 2012
KMR

MILJONTALS MÄNNISKOR FELDIAGNOSTISERADE SÄGER EXPERTER
2012-02-12


dsm

Tiotusentals psykologer och psykiatriker går nu samman för att försöka stoppa psykiatrernas diagnosbibel DSM. De hävdar att miljontals människor kan vara feldiagnostiserade och att DSM inte hjälper andra än läkemedelsbolagen. Och att barn som säger "nej" till sina föräldrar och lärare kan komma att klassificeras som mentalt sjuka.

I veckan hölls ett upprop bland mentalhälsoexperter vid Liverpool University´s Institute of Psychology angående de omfattande farhågorna runt diagnosmanualen. Det började med ett upprop och petition mot DSM på internet till psykologerna. Över 11 000 mentalhälsoarbetare och humanister har redan skrivit på petitionen.
http://dsm5-reform.com/

I en totalt fördömande analys av den kommande reviderade upplagan av DSM (Diagnostical and Statistical Manual of Mental Disorder), såväl som ett öppet brev till amerikanska psykiatriförbundet, hävdar psykiatriker och psykologer att manualen som bäst är "dum" och som värst "oroande och farlig".

Peter Kinderman som är chef för Liverpool University´s Institute of Psychology sade till nyhetsbyrån Reuter: "DSM är inte mänsklig, den är inte vetenskaplig och den hjälper inte till med att avgöra vilken hjälp en person behöver."

Han menade vidare att "många människor som är blyga, sörjande, egocentriska eller som har okonventionella romantiska liv plötsligt kommer att finna sig diagnostiserade som mentalt sjuka."

En person som sörjer en bortgången anhörig eller kär person kommer inom psykiatrin att bli behandlad för symtomen, inte orsaken. Och det gäller alla närmare 400 diagnoser i DSM. Och värre kommer det att bli. Den kommande revisionen av DSM utökar kriterierna för vad som utgör depression såväl som ADHD. Miljontals nya människor riskerar att hamna i psykiatrins nät. Alla kommer att få psykiatriska droger. Så gott som alla psykiatriker som sitter inom kommittén för DSM är betalda av läkemedelsbolagen. DSM ges ut av amerikanska psykiatriförbundet (APA) som också är sponsrat av läkemedelsbolagen, det var faktiskt läkemedelsbolagen som såg till att DSM kom ut från första början 1954.

Då hade den drygt 100 diagnoser. Från allra första början fanns det bara tre diagnoser inom psykiatrin. Den första diagnosen var hysteri som naturligtvis drabbade kvinnan.

Med den kommande upplagan kan våldtäktsmän få en medicinsk diagnos som "serievåldtäktsman" eller "sexmissbrukare" under beteckningen "parpaphilic coercive disorder" och slippa straff.

Kommittén kritiserade även förslaget om "uttunnad psykos syndrom" – en slags fattigman-psykos med mindre allvarliga symtom – "som ett tillfälle att stigmatisera egocentriska människor." De protesterade även mot förslaget att reducera antalet symtom som behövs för att diagnostisera barn och ungdomar med ADHD då det ofelbart kommer att utöka det redan höga antalet barn med ADHD som får amfetaminpreparat.

David Pilgrim vid Britain's University of Central Lancashire sa på mötet att "det är svårt att undvika slutsatsen att DSM-5 kommer att hjälpa de internationella läkemedelsbolagen."

Andra märkliga exempel på psykiatrins diagnoshysteri är internetsjukan, folk som kliar sig i näsan eller har illaluktande fötter med social ångest. Andra är barn som diagnostiseras med "Oppositional defiant disorder" eller "trotssjukan" som innebär att ett barn inte lyder och avsiktligen irriterar andra.

Vad det i grunden innebär, avslutar Kate Kelland vid Reuter, är att barn som säger "nej" till sina föräldrar kommer att kunna diagnostiseras som mentalt sjuka.

Ref: http://www.reuters.com/article/2012/02/09/us-mental-illness-diagnosis-idUSTRE8181WX20120209

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.