HISTORISKT SKADESTÅNDSKRAV FÖR PSYKIATRISK DROG
2012-01-13
Statsåklagaren i Texas stämde denna vecka läkemedelsgiganten Johnson & Johnson Inc. på en miljard dollar för falsk marknadsföring av deras antipsykotika Risperdal. Det är den största stämningen sedan 1998 då tobaksbolagen fick betala mångmiljardbelopp i skadestånd.
Statsåklagaren Greg Abbott i Texas anklagar Johnson & Johnson Inc (J&J) för att ha lurat delstaten genom en "sofistikerad marknadsföringsintrig" som fick Texas Medicaid program att betala för mycket för J&J:s antispykotika Risperdal, står det i stämningsansökan.
Myndigheterna använder sig av "Al Capone-effekten" – man går efter pengarna. Al Capone mördade mängde av människor men åkte endast dit på skattebrott. Antipsykotika har tagit livet av tiotusentals människor.
Delstaten hävdar att företaget vilselett statens hälsomyndigheter om drogens effektivitet, risken för biverkningar och användbarhet för ungdomar. Man hade bland annat dolt biverkningarna om diabetes.
Det var från början en så kallad Whistleblower som kontaktade statsåklagaren. Allen Jones, en tidigare anställd vid Inspector General, uppmärksammade att något inte stämde vid godkännandet av Risperdal men att denna godkännandeprocess hade antagits hos flera andra stater. Han stämde företaget och hävdade att företaget överdebiterade delstaten och överestimerat drogens effektivitet. Då fick han sparken och eskorterades ut ur sitt kontor av vakter.
Processen fortsatte dock och nu hamnade företaget inför skranket med hot om historiskt skadeståndsbelopp – närmare 7 miljarder kronor. Det är vad staten anser sig ha förlorat på grund av J&J:s bedrägliga förfarande. Statsåklagare Abbott hävdar att företaget aktivt förhindrade hälsomyndigheterna i Texas att få ta del av "sanningsenlig information om säkerheten, effektiviteten, passande användning och kostnadseffektivitet hos Risperdal".
Risperdal som drog in mer än 3,4 miljarder dollar om året i försäljning har, liksom andra liknande antipsykotika, kopplats till ökad risk för stroke och dödsfall hos äldre dementa personer, slaganfall, kraftig viktökning med dithörande diabetes plus en mängd andra biverkningar. Tiotusentals dödsfall har kopplats till antipsykotika – främst hos äldre. Och de har använts till mer eller mindre allt – sömnlöshet, depression, agitation med mera, alltså tillstånd som det absolut inte finns någon indikation eller bevis för att det skulle fungera.
84 procent av intäkterna kom från statliga sjukförsäkringar, såsom Medicaid, då patienterna oftast var sjuka, äldre och fattiga samt oförsäkrade. Godkännandeprocessen för att få en medicin godkänd hos delstaten är avancerad, det sker inte automatisk. De nya antipsykotiska drogerna är på intet sätt mer effektiva än de gamla, som på intet sätt var effektiva – men kostnaderna skyhögt mer. I princip fick man bara högre kostnader. Och det är här manipulationerna med hälsomyndigheterna började.
J&J skapade en underavdelning inom företagskomplexet som enbart sysslade med att övertala myndigheterna att acceptera den dyrbara Risperdal inom Medicaid programmet. I och med att Texas utlyst ett sparprogram inom hälsovården tedde det sig ännu märkligare att de lyckades.
Strategin blev att missleda myndigheterna om kostnadseffektiviteten av Risperdal och hur mycket bättre den var än andra antipsykotika. Man startade en extremt dyrbar kampanj som kallades TMAP.
Del av den kampanjen var att ge en "kickback" till läkare som använde Risperdal – ett bonussystem – som även innebar att läkarna talade sig varma, närmast glödheta, över Risperdals förträfflighet.
Även beslutsfattare hos myndigheterna fick kickbacks. Vittnen berättade om mångmiljonbelopp som gick från J&J/TMAP till beslutsfattare. Chefen för psykiatrin inom hälsovårdsdepartementet i Texas var den som lotsade igenom Risperdal i Medicaid programmet.
Läkare fick även betalt för att flyga till andra delstater och prata för Risperdal vilket gjorde att den hamnade på listan över mest sålda läkemedel i USA.
Men lagens långa arm kom i kapp dem. Andra delstater har redan stämt J&J. Delstaten Louisiana fick tillbaka 258 miljoner dollar under 2010 och South Carolina fick 400 miljoner dollar förra året, vilket blev deras största mål någonsin.
Det var i Texas det började och nu väntar ett gigantiskt mål som med största sannolikhet innebär att J&J får betala tillbaka en miljard dollar. Fler delstater väntar.
Samanlagt har 12 psykiatriska läkemedelsbolag fått betala tillbaka över sex miljarder dollar bara de senaste två åren för sin uppenbarligen kriminella verksamhet, både i skadestånd till patienter och som böter.
Och vi har naturligtvis samma situation i Sverige Vi har lobbyister och betalda läkare/experter och en total överförskrivning – men flatare myndigheter och politiker.
Ref:
http://www.psychsearch.net/psych_news/?p=2291
http://www.kansascity.com/2012/01/10/3363013/texas-suit-against-jj-over-drug.html
Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu
Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten