Press: Svenska pressreleaser: 21 Augusti 2011
KMR

ANTIDEPRESSIVA FÖRLÄNGER DEPRESSION OCH ORSAKAR FLER ÅTERFALL
2011-08-21


Piller i hjärna

En ny sammanfattande studie visar att personer som använder antidepressiva medel oftare återfaller i en depression än de som inte använder antidepressiva. De förblir även deprimerade längre, visade forskningen.

Människor som använder antidepressiva utsätter sig för dubbelt så stor risk att återigen drabbas av en allvarlig depression. Forskarna analyserade resultaten av ett flertal tidigare studier (en meta-analys) och kom fram till att patienter som använde antidepressiva medel är långt mer benägna att drabbas av en ny svår depression än de som inte använde det. Dessutom förblev de deprimerade längre, kom forskarna fram till.

De som tidigare varit depressiva, men inte använt antidepressiva medel, hade 25 procent chans att få en ny depression. De som tidigare upplevt en depression och använt antidepressiva medel hade 42 procent chans att bli deprimerade igen.

Paul W Andrews som ledde forskningen förklarar det med att han tror att antidepressiva medel stör hjärnans naturliga självreglering av serotonin och andra neurotransmittorer och att hjärnan kan överkompensera när medicinen inte längre tas, vilket kan sätta igång ytterligare en depression.

Han spekulerade i att hjärnan kan använda depression för att bekämpa ovanligt mycket stress – på samma sätt som kroppen använde feber för att bekämpa infektioner. Han ansåg dock att alla fall inte är identiska och vissa fall kan nå en punkt där depression inte är välgörande.

Doktor Lars Mårtensson presenterade en liknande teori i slutat på 1980-talet på DN-debatt. Han menade att synapserna kompenserade för bristen på, eller överflödet av, neurotransmittorer. Om synapserna fick för lite transmittorämnen på grund av medicinska blockerare växte det ut nya synapser som kompenserade bristen genom att ta upp mer. När man då slutade med neuroleptika, som användes på denna tid för att begränsa transmittorämnen genom att blockera synapserna, så resulterade det i ett ”brus” i hjärnan eftersom man plötsligt fick för mycket transmittorämnen. Detta fenomen orsakade vad en psykiatriker kallade ”neuroleptikanarkomaner”.

Klart är dock att antidepressiva bevisligen förlänger depression jämfört med placebo samt de som är deprimerade och inte använder antidepressiva; dessutom fördubblas risken att återigen drabbas av en depression.

Det är nu vetenskapligt bevisat att antidepressiva medel förvärrar all depression markant. Men det är egentligen ingen nyhet, eftersom man uppenbarligen visste om detta redan på 80-talet.

Varför fortsätter man att använda det då? Det finns två anledningar. En är att psykiatrin bara har kemikalier och elstötar kvar i behandlingsarsenalen för att bota själsliga problem. Den andra anledningen är: följ pengarna.

http://www.frontiersin.org/evolutionary_psychology/10.3389/fpsyg.2011.00159/full

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.