Press: Svenska pressreleaser: 24 Juli 2011
KMR

GILLBERGS KOLLEGA: VÄRLDENS MEST KÄNDA BARNPSYKIATRIKER KRAFTIGT DISCIPLINERAD
2011-07-24


Barnpsykiatriker Joseph Biederman

Världens mest kända barnpsykiatriker Joseph Biederman har nyligen blivit kraftigt disciplinerad. Han har brutit mot regler om intressekonflikter och mot kravet på att rapportera hur mycket pengar han tagit emot från läkemedelsbolag, samtidigt som han fick statliga forskningspengar. Biederman ligger bakom den tsunamivåg av ”bipolära barn” som idag drogas ner med kraftfull och dyr antipsykotika.

Joseph Biederman som kallas barnpsykiatrins ”Gudfader” är den mest inflytelserika barnpsykiatrikern i hela världen. Han residerar på Harvard Medical School. Barnpsykiatriker över hela världen har obetingat litat på hans utsagor. Fram till för bara några år sedan var hans rykte oantastligt. Men när senator Chuck Grassley gjorde ett uttalande inför Kongressen 2008 drogs rullgardinen ner. Med referens till tre dokument sade han om Biederman och dennes kollegor: ”De är några av de främsta psykiatrikerna i detta land och deras forskning är något av det mest viktiga i området. De har också mottagit miljontals dollar från läkemedelsbolag.”

Grassley begärde att både Harvard Medical School och Massachusetts General Hospital skulle skicka honom de formulär om intressekonflikter som varje forskare och läkare får fylla i. Grassley beskriver formulären: ”Det var en röra. Min personal hade det svårt att försöka räkna ut vilka företag som läkarna konsulterade och hur mycket pengar de tjänade.”

När Biederman tillfrågades direkt medgav han först några hundratusen dollar, men när han pressades erkände han 1,6 miljoner dollar. Två andra psykiatriker disciplinerades samtidigt som Biederman, de var hans närmsta kollegor, Thomas Spencer och Timothy Wilens. Dr Spencer erkände över en miljon dollar och dr Wilens 1,6 miljoner dollar. Detta samtidigt som de fick miljontals dollar från federala National Institute of Health, NIH. Alla tre är flitigt nämnda i referenser och artiklar världen över.

Dessa psykiatriker med renommé som världens främsta barnpsykiatriker hade alltså i smyg tillskansat sig 27 miljoner kronor tillsammans. Utan att Harvarduniversitet eller Massachusetts General Hospital visste om det. Man litade på att psykiatrikerna skulle ha rapporterat pengar de mottog privat från läkemedelsbolag.

Men detta är inte det värsta. Det handlar bara om pengar – men kanske främst talar om vilka människotyper det handlar om. Ett flertal barn har dött av behandlingen som Biederman rekommenderar. Många går upp 20-30 kilo i vikt och drabbas av diabetes. En hel del pojkar har fått bröst och måste bära bh.

Biederman och hans kumpaner ligger bakom den explosionsartade ökningen av antipsykotika bland barn i USA och nu övriga västvärlden. Hans forskning om ”bipolära barn” finansierades helt av de läkemedelsbolag vars antipsykotika han förespråkade. Forskningen och de artiklar han fick publicerat i kända läkartidningar bidrog till en ökning av bipolära diagnoser bland barn i USA med 40 gånger, 4000 procent, på tio år. Biederman påstod att irriterade barn med humörsvängningar faktiskt led av manodepressivitet (bipolärt) trots att man tidigare ansåg att det bara drabbade vuxna. Främst var det ADHD-barn på amfetamin som fick diagnosen. Det var alltså klassiska biverkningar av amfetaminet som klassificerades som en ny sjukdom.

Forskningsfusket var uppenbart. I förhör uppvisades brev där Biederman utlovat en positiv studie – innan han ens gjort forskningen – vilket skulle höja vinsten för Johnson & Johnson genom försäljning till förskolebarn. Allt uppdagades när en fyraårig flicka i Boston dog efter att ha proppats full med Risperdal. Och många fler barn har dött.

Alla barnpsykiatriker världen över känner till och följer Biedermans utsagor. Han har bland annat skrivit flera artiklar tillsammans med Christopher Gillberg, och otroligt nog baserar Socialstyrelsen och SBU en stor del av sina rekommendationer på vad Biederman skrivit. Och nu börjar vi se ett uppsving av ”bipolära” barn även i Sverige. Antalet barn som får psykiatrins tyngsta och värsta droger – de droger som alltså på 50-talet lanserades om en kemisk lobotomi – har ökat med 30 procent på bara fyra år i Sverige.

Och disciplinstraffet för de tre psykiatrikerna? De måste avstå från ”alla industri-sponsrade utomstående verksamheter” under ett år; i två år efter förbudet måste de få tillstånd från sina överordnande innan de engagerar sig i dessa verksamheter och de måste rapportera tillbaka om sina verksamheter; de måste genomgå speciell utbildning och deras eventuella befordran kan riskera att fördröjas.

Biedermans behöver inte oroa sig om sin befordran. Under ett kongressförhör påstod Biederman – på fullt allvar – att endast Gud står över honom som full professor på Harvard. (se 15:25 in i videon)


http://www.youtube.com/watch?v=1TwdsYVHjGA

Ref: http://www.pharmalot.com/2011/07/harvard-docs-disciplined-for-conflicts-of-interest/

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.