Press: Svenska pressreleaser: 17 Juli 2011
KMR

40 GÅNGER FLER "MANODEPRESSIVA BARN"
2011-07-17


Antipsykotika till barn

Antalet barn med manodepressivitet – nu omdöpt till bipolär störning – har ökat med 4000 procent, på bara 10 år i USA. Så gott som alla dessa barn medicineras med starka antipsykotika/neuroleptika – medel som på 50-talet lanserades som en kemisk lobotomi. Psykiatriker med starka finansiella kopplingar till läkemedelsbolag ligger bakom lanseringen. Nu är den bipolära tsunamin på väg till Sverige.

Antalet barn som får neuroleptika i Sverige har ökat med 30 procent på fyra år. De flesta har förmodligen fått diagnosen ”bipolär störning”.

Manodepressivitet var en gång en mycket sällsynt psykiatrisk störning, som tänktes drabba runt 0,1 procent av den vuxna befolkningen. Det krävdes att personen skulle ha tagits in på sjukhus med en episod av mani för att diagnosen skulle ställas.

Men psykiatrin och läkemedelsbolagen behövde skapa en större marknad för sina nya antipykotiska droger (Seroquel, Zyprexa, Risperdal, Abilify). Man döpte om och utvidgade diagnosen, så att en av fyrtio amerikaner nu tänks ha ”bipolär störning”.

Men man stannade inte där.

Tidigare ansågs inte barn kunna drabbas av manodepression överhuvudtaget. Men överentusiastiska och väl betalda psykiatriker i USA ändrade på det. Främst bland dessa, barnpsykiatrins ”Gudfader” Joseph Biederman, som i mitten av 1990-talet kom fram till att ”kronisk irritation” hos barn, oftast redan diagnosticerade med ADHD och på amfetamin (alltså uppvisande klara problem med toleranshöjning) var en ”barnversion” av bipolär mani. Utbrott varvat med irritation. Biederman skrev – och svenska psykiatriker tog efter – att 25 procent(!) av alla barn med diagnosen ADHD hade bipolär störning. En våg av bipolära barn uppenbarade sig plötsligt. 

Antalet barn med bipolär störning ökade 40 gånger på bara tio år i USA.

Vansinnet har nu gått så långt att man – i sann rasbiologisk anda – säger sig kunna diagnosticera barnen redan innan de är födda. Den kände brittiske psykofarmakologiska experten David Healy berättade om saken i en intervju (ABC Radio National augusti 2007):

    ”Bara för att ge dig idén om hur galet saker har blivit på sista tiden, så verkar idag kliniker i USA gärna titta på ultraljud för barn i livmodern, och baserat på det faktum att de ser ut att vara överaktiva då och då, och möjligtvis mindre aktiva senare, så är de beredda att faktiskt beakta möjligheten att dessa barn kan vara bipolära.”

När Senaten i USA senare granskade Biedermans affärer upptäcktes det att han fått 1,6 miljoner dollar i oredovisade pengar från Johnson & Johnson som tillverkar ADHD-amfetaminet Concerta såväl som antipsykotikan Risperdal. Det var också de drogerna Biederman främst förordade. Det som var än mindre smickrande var att han i brev (uppvisade i rättegång) utlovat en positiv studie – innan han ens gjort forskningen – vilket skulle höja vinsten för Johnson & Johnson genom försäljning till förskolebarn. Allt uppdagades när en fyraårig flicka i Boston dog efter att ha proppats full med Risperdal. Och många fler barn har dött.

Alla barnpsykiatriker känner till och följer Biedermans utsagor. Han har skrivit flera artiklar tillsammans med Christopher Gillberg, och otroligt nog baserar Socialstyrelsen och SBU en stor del av sina rekommendationer på vad Biederman skrivit. Och nu börjar vi se ett uppsving av ”bipolära” barn även i Sverige. Antalet barn som får psykiatrins tyngsta och värsta droger – de droger som alltså på 50-talet lanserades om en kemisk lobotomi – har ökat med 30 procent på bara fyra år.

En stor del av problemet är också att diagnosen ”bipolär störning” används av psykiatrin för att bortförklara de skador som barn med beteckningen ADHD får av det utskrivna amfetaminet. Fyra till fem miljoner barn i USA, halva Sveriges befolkning,  får amfetamin eller amfetaminliknande droger. Dessa droger gör att barnen går upp och ner i humöret. De speedar och blir sedan deprimerade. Klassiskt! Istället för att erkänna att detta är en ”biverkning” från amfetaminet så påstår psykiatrin att det är en annan psykiatrisk sjukdom som visar sig –bipolär störning. Biverkningarna har nu blivit en sjukdom i sig, som nu skall medicineras med en ännu starkare drog. Och så håller det på. Många unga i USA får idag en mängd olika psykofarmaka.

År 2004 utfärdade FDA den högsta varningen för antidepressiva, en s.k. black box-varning, för att medlen framkallade självmordsbenägenhet hos barn. Det hade en avkylande effekt på barnpsykiatrikerna som dock istället tog till det tyngsta artilleriet, antipsykotika, såsom Seroquel och Risperdal. Det kunde man inte ge deprimerade barn utan man var tvungen att komma med en annan diagnos – bipolär störning. Diagnosen fördubblades på bara några år.

Så sent som i mars i år fick AstraZeneca, som tillverkar Seroquel, betala 68,5 miljoner dollar i förlikning då de illegalt marknadsfört Seroquel till barn, främst för bipolär störning. Tidigare hade man betalt ut 520 miljoner dollar för samma sak.

Det finns inga som helst tester för att upptäcka det som kallas bipolär störning, ingen röntgen, hjärnscanning, blodprov eller labtest som säger att något är fel. Allt baseras på ett syndrom av uppförande som anges i psykiatrikernas diagnosbibel, DSM. Ett av problemen är att DSM är skriven för vuxna, och barn och vuxna reagerar, som vi vet, ofta helt olika. Barn åker berg och dalbana i humöret väldigt lätt. Passar inte detta föräldrar i karriären eller stressade lärare så blir det krav på diagnos. Många föräldrar pressar läkarna att ge diagnos och medicin. Diagnoserna förklarar och ursäktar lärarnas misslyckanden. Det har blivit det moderna sättet att uppfostra barn utan piskrapp. I stället för fysisk misshandel en kemisk misshandel, menar många.

Det finns barn som är extremt utagerande med våldsamma utbrott som inte bara kan hänföras till dåligt humör. Men det innebär inte att de är psykiskt sjuka. En ny undersökning som presenterades i The Lancet i våras visade att 64 % av alla undersökta ADHD-barn radikalt förbättrades i sitt beteende av en ändring av kosten. En allergiläkare i USA kan framkalla rena monster till barn när hon ger dem ett ämne de är allergiska mot – och stänga av reaktionen närmast omedelbart genom att ge en allergimedicin. I en video kan man se hur barnet får ett riktigt utbrott och attackerar sina föräldrar. http://www.kmr.nu/pressrel_2009_10_16.htm

Det är skrämmande att inte svenska myndigheter och politiker kräver ändrad och förbättrad kost för barn med beteendeproblem, i stället för att kräva att barnen får toxiska amfetaminpreparat.

Förr kallade man dem problembarn, de var sällsynta och orsakade inga större problem. Sedan blev det barn med problem, de var oftare förekommande, och idag barn med påstådda defekter i hjärnan, med en ”dysfunktionell hjärna”, som det dessutom sägs finnas ett överflöd av.

Vetenskapen går framåt. Den följer bara pengarna.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.