Press: Svenska pressreleaser: 16 Juli 2011
KMR

HANS-ERIK DYVIK HUSBY OM PSYKIATRIN: DE ÄR KRIMINELLA OCH MÅSTE IN BAKOM LAGEN
2011-07-16


Hans

Hans-Erik Dyvik Husby invigde KMR:s utställning "Ärlig hjälp eller förnedring" i Malmö nyligen. Psykiatrin får elchocka och droga ner människor som de vill utan någon översyn. Barn, äldre och missbrukare drogas ner utan större urskiljning. Malmö TV passade på att göra en intervju om hans engagemang i KMR. I slutet förklarar Hans-Erik vad KMR anser om psykiatrin, samt vår synpunkt på alternativ.

http://www.malmotv.se/malmo/intervju-med-hans-erik-dyvik-husby.html

Text
Missbrukare får idag ersättningsdroger gratis. Droger förstör även om de är legala. Det är det vi vill uppmärksamma inom KMR. Man löser inte ett problem genom att ge droger, legalt eller illegalt. Om man söker vård har man erkänt att man har problem. Då måste man lita på att man får verklig hjälp. Men vården idag levererar enbart nya droger. Forskare kopplade till läkemedelsbolag är de dominerande i vården idag. Vill man bli drogfri och säger det, svarar vården att de har slutat att göra människor drogfria. Och de får allt större monopol. Det finns även krafter i samhället idag som vill förbjuda behandlingar som inte använder droger.

Jag har engagerat mig i KMR för att hantera det här. Jag har tillräckligt med erfarenhet för att kunna diskutera det här. Jag var själv på tunga droger i många år innan jag sökte hjälp, men blev bara erbjuden andra tunga psykiatriska droger. Till slut satt jag fast i bägge.

KMR är en ganska hård grupp som säger att psykiatrikerna befinner sig på kanten av lagen och de mänskliga rättigheterna. De flesta inom vården känner förtvivlan då de ser att det inte hjälper det de gör. De har blivit del av en förtryckande makt inom vården som sätter dem i en ohållbar position. För de gick in i det här arbetet för att ärligt hjälpa, men kommer hem gråtande eftersom de inte kan hjälpa. Och det är dem vi söker nå i KMR, för att visa att psykiatrin inte är vetenskaplig och att det finns lösningar där man inte behöver droga ner människor eller elchocka dem.

Vi är ju faktiskt det land i världen som elchockar mest per capita och Socialstyrelsen har ingen koll på detta överhuvudtaget eller hur de förstör. Vi har siffror som visar att detta är ett stort samhällsproblem. Det och att de drogar ner barn är det mest mörka och destruktiva problem vi har inom hälsovården i Skandinavien.

Skandinavien är ju faktiskt värst efter USA att droga ner barn. Vi har 25 000 barn och ungdomar med diagnosen ADHD bara i Sverige och vi misstänker att minst 20 000 av dem får amfetamin. 4000 barn får neuroleptika, alltså kemisk lobotomi, vilka är mycket starka psykiatriska droger som snabbt förstör hjärnan. Det är ett mycket mörkt kapitel inom den Skandinaviska socialdemokratins historia. Men det är ju kostnadseffektivt på kort tid.

Och det är ju för mig ett kriminellt tänkande, ett holocaust tänkande. Ja, det är kostnadseffektivt, och ja, man dör av det. Och här börjar vi nu prata om hot mot mänskliga rättigheter, om lagen och etiken. Det är ju svårt att komma med ett alternativ till att droga ner barn och elchocka människor, eller tvinga dem till något mot deras vilja. Det enda alternativet är ju att inte göra det.

Men innan vi kommer till den enigheten att lagen måste gälla, att detta är ett kriminellt tänkande, att det är ett brott mot mänskliga rättigheter, är det svårt att hitta alternativ. Det är ju som att säga: ”Jag är pank, alltså rånar jag banker, för jag har ju inget alternativ!”

Det är ju ett kriminellt tänkande och det är vi ganska hårda mot. Vi måste få in den här sektorn inom lagen och städa upp en gång för alla. Först då kan vi börja bygga en mental hälsovård så att alla kan bli glada och alla kan bli friska och alla kan tycka att livet är schysst att leva – vilket var uppgiften som den här vården hade från början.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.