Press: Svenska pressreleaser: 9 Juli 2011
KMR

UPPRENSNING BLAND LÄKEMEDELSBOLAG. ASTRAZENECA TAR INITIATIV.
2011-07-09


Seroquel

Tre av de största läkemedelsbolagen i världen har fått betala  ut 4,2 miljarder dollar (26 miljarder kr) i böter och skadestånd på bara 15 månader för illegal marknadsföring. Samtidigt tar AstraZeneca, som fick betala 520 miljoner dollar, initiativ som första företag i världen till att stoppa alla ”mutor” till läkare. Alltså inga bjudresor, presenter, middagar med drinkar längre.

http://naturalnews.tv/v.asp?v=357C1AB282FF61EE330FB48B1151A84F

Detta är nog inte påkallat av ideella eller ekonomiska skäl i första hand. Det är tuffare lagar som orsakar detta.  Trots att sju företag inom Big Pharma betalat ut lite över 15 miljarder dollar på lite över tre år i skadestånd och böter för kriminell marknadsföring och skadestånd till patienter och anhöriga, så har missförhållandena fortsatt. Big Pharma har bara räknat det som en utgift bland alla andra.

Men nu skärper flera länder lagstiftningen med USA i täten. Där går man efter cheferna för läkemedelsbolagen privat som kan drabbas rejält. Dessutom hamnar företaget på svarta listan och får inte sälja till statliga sjukförsäkringsprogram som Medicaid och Medicare. Vilket i princip innebär dödsstöten för ett företag av den storleksordningen. Och i Storbritannien där AstraZeneca har sitt huvudkontor instiftas nu en mycket tuffare lag mot mutor.

Under ett föredrag i Uppsala för några månader sedan berättade förre Vdn för Eli Lilly i Sverige hur läkemedelsbolagen mutade svenska läkare med resor till Västindien, drinkar, gratis hotell och till och med prostituerade. Det är ju en sak att muta någon men motparten måste ju också acceptera mutorna. Och där har vi den springande punkten. Läkarna tog villigt emot allt som erbjöds.

För att hantera detta samt sätta stopp för livsfarliga mediciner en gång för alla måste vissa saker till:


  1. Lagar måste instiftas som gör det olagligt/oacceptabelt för läkarna att ta emot gåvor från läkemedelsbolagen.

  2. Fortbildning skall inte få ske genom läkemedelsbolagens omsorg vilket sker idag. De är bara intresserade av att sälja sina preparat. Landstingen måste ombesörja fortbildning.

  3. Läkemedelsverket måste reformeras. Idag betalas alla löner och utgifter av läkemedelsbolagen.

  4. Konsulter och experter som får pengar från läkemedelsindustrin inom Läkemedelsverket och Socialstyrelsen måste bytas ut.

  5. Testning av nya preparat får inte göras, som idag, av personer som är betalda av läkemedelsindustrin och i synnerhet inte från samma läkemedelsbolag vars produkter de testar.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.