Press: Svenska pressreleaser: 2 Juli 2011
KMR

KNARKLÄKARNA SKAPAR EN MÄNGD DÖDSFALL OCH VÅLD BLAND UNGA
2011-07-02


Läkare Patien Tablett

Tre ungdomar som dött på kort tid av pillren, men ”det är många, många fler” i Värmland, ”listan över döda kan göras mycket längre”, enligt en kollega till chefspsykiatrikern som skrivit ut pillren. Minst tio ungdomar har dött i Luleå de sista tre åren; i Bollnäs fyra. Och det sanslösa våld som de legala narkotikaklassade psykdrogerna fört med sig syns överallt. Vad gör egentligen Socialstyrelsen?

Polisen i Värmland fick till slut nog och anmälde den chefspsykiatriker som ”skrivit ut stora mängder narkotiska preparat som på kort tid tagit livet av tre unga vuxna”. Han hade redan, enligt Värmlands Folkblad, anmälts 19 gånger (!) till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), och tre gånger till Socialstyrelsen, utan att det någon gång lett till åtgärder. HSAN finns nu bara för behörighetsfrågor så allt ligger på Socialstyrelsen bord. Och där lär det ligga kvar länge.

Socialstyrelsen och landstinget blundade, men kollegor och missbrukare visste allt om överläkarens verksamhet. En kollega berättar nu ”att listan över döda kan göras mycket längre”, att överläkaren skrev ut narkotika utan att kolla om patienten missbrukade illegala droger, och att han till och med skrev ut droger till en ”en patient som var åtalad för narkotikasmuggling men som ändå fick stora mängder narkotika”. Missbrukarna berättar att överläkaren var ”välkänd och omtyckt”. Det var bara att gå dit och säga vad man ville ha så fick man det. ”Det är många, många av mina som har gått bort av piller som han har skrivit ut, herregud. Du kan ju få hur mycket som helst.”

Och en av dem som dött var den 21-åring i Karlstad som fick amfetaminpreparatet Concerta och dog av hjärtstillestånd. Media trodde och skrev att det var polisens fel vid omhändertagandet. Hjärtsvikt är en känd skada av centralstimulerande medel. Säkert hundratals barn har dött i USA.

Det sanslösa våldet, skapat av den vansinniga utskrivningen av våldsframkallande psykiatriska droger, ofta förstärkt av ett illegalt missbruk, syns överallt.

Några exempel:

  • En 25-årig missbrukare dömdes i april förra året för olaga hot. Han hade attackerat en ung kvinna med kniv, "Jag var säker på att han skulle skära halsen av mig" berättade kvinnan i rätten. Trots pågående missbruk hade psykiatriker gett mannen amfetamin "mot ADHD".
  • En 28-åring dömdes i mars 2010 till fängelse. Han hade hotat att skjuta tre vakter som nekat honom att komma in på en krog, "De tre vakterna skulle stå på knä och be om nåd när de sköts i bröstet," hade han sagt enligt media. Mannen hade druckit alkohol, han rökte cannabis och han fick ADHD-medicin (amfetamin), men sade att "den fungerar inte", vilket man måste hålla med om – beroende på hur man ser det.
  • En 25-årig kvinnlig missbrukare dömdes i april 2010 för misshandel av en annan kvinna i hemmet. Vittne blev den misshandlades 5 månader gamla son. Kvinnan hade tidigare dömts för misshandel; en psykiatriker tyckte med denna bakgrund av våld och missbruk att det var lämpligt med en ADHD-diagnos och amfetamin.
  • En 28-årig man dömdes i oktober 2010 till 4 års fängelse för en grym "batongvåldtäkt" på sin före detta flickvän. Hovrätten betecknade handlingen som "rå och hänsynslös". Mannen använde illegala droger. Men en psykiatriker hade inte tvekat att trots det skriva ut våldsframkallande amfetamin för hans ADHD.
  • En 48-årig man från Västsverige fick 2010 en drogskapad psykos och ströp sin dotter. Ett vansinnesdåd av en tidigare ostraffad person som fick våldsframkallande psykiatriska droger. En person som beskrevs som ”snäll och omtänksam”, som ”aldrig varit hofull eller våldsam”.
  • 32-åringen i Skara, som dömdes i det s.k. kannibalmordet, hade fått Concerta. Att Concerta skapar våld framgår tydligt i officiella publikationer (FASS), där det sägs: ”Uppträdande eller förvärrande av aggression eller fientlighet kan orsakas av behandling med stimulantia.” Enligt EU-kommissionen (2009) kan Concerta och andra amfetaminpreparat ge ”aggression, våldsamt beteende, psykos, mani, retlighet och suicidalitet”.
  • En av tonåringarna i Bollnässtyckmordet hade under ett års tid missbrukat cannabis och psykofarmaka i form av ”lugnande medel” (bensodiazepiner). Psykiatrin tog över och öste över den tonårige pojken allt fler psykiatriska droger i allt högre doser – som han dessutom blandade med droger av samma slag, som han kommit åt illegalt.

Hur länge ska Socialstyrelsen fortsätta att blunda?

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.