Press: Svenska pressreleaser: 18 Juni 2011
KMR

EVIDENSBASERAD NERDROGNING MED GARANTERADE ÖVERDOSER
2011-06-18


Keith Richard

Det står nu alltmer klart vad psykiatrins evidensbaserade drogrehabilitering står för. I Norrland har det dött ett femtontal ungdomar på bara några år efter att de har använt ”ersättningsdroger”. I Finland dör knappast någon av heroin men hundratals av metadon och subutex. I USA kommer de in till rehabilitering med missbruk av en eller två droger och ut med recept på sju psykiatriska droger.

HISTORIK
Kanske är det Keith Richard som bäst beskriver hur det legitimerade missbruket uppkom i den självbiografiska boken Livet (Norstedt).
Han och hans fru Anita snortade speedballs, kokain uppblandat med heroin. Om man var ”registrerad narkoman” på den tiden i England så fick man gratis heroin i piller tillsammans med en flaska destillerat vatten. Ofta fick de dubbla dosen om de bad om det – och dessutom, utan att be om det, dubbla dosen kokain. Detta av läkare, sanktionerat av myndigheterna. Kokainet skulle ”neutralisera” heroinet. Men missbrukarna ville ner av heroinet, och inte upp av kokainet. Naturligtvis sålde de då kokainet vidare och använde bara heroinet. Så här skriver Keith Richard:
”Det var bara när de slutade med programmet som Storbritannien började få problem med droger … Det var den gyllene eran. Det var helt lagligt fram till 1973, -74. Sedan tog de bort det och ersatte det med metadon som är värre, eller definitivt inte bättre. Syntetiskt. En dag vaknade pundarna upp och fick halva receptet i rent heroin och halva i metadon. Och då blev det business av det hela, eran med nattöppna apoteket i Picadilly. Jag brukade parkera runt hörnet. Det var alltid en kö med folk utanför som väntade på att deras pundare skulle komma ut så att de kunde dela. Systemet kunde inte mätta den glupska efterfrågan. Vi höll på att skapa en nation av pundare.”

Under början och mitten av 1990-talet skrev en psykiatriker i Liverpool ut (olagligt) gratis recept på heroin insprutat i cigarretter som missbrukaren sedan kunde hämta på apoteket. (Han var orolig för att missbrukarna skulle skadas av röken och använde därför light cigarretter.)

Men redan 1959 misslyckades psykiatriker Lady Frankau i England med att behandla ett antal heroinmissbrukare som varje dag fick komma och hämta sin dos. 1961 uppmärksammade polisen att dessa heroinister lärde upp nya missbrukare och att missbruket spred sig till andra grupper.
Man ville stoppa missbruk och kriminalitet med gratis narkotika. Inget av detta inträffade, tvärtom. Och man lärde sig ingenting heller.

Sverige
1965 lades den definitiva grunden till dagens drogkriminalitet i Sverige. Ett fåtal psykiatriker delade ut sammanlagt 3,4 miljoner doser amfetamin och cirka 600 000 doser opiater. Medicinalstyrelsen sanktionerade, inofficiellt, experimentet som avsåg att stävja kriminaliteten. Det gigantiska knarkexperimentet slutade 1967 med ett antal dödsfall, kraftigt ökad kriminalitet, samt en rejäl hausse på missbrukarmarknaden. Under två-tre år hade då ett fåtal psykiatriker, och i slutet endast en psykiatriker, Sven-Erik Åström, försett ca 160 missbrukare med narkotika tillräckligt för att förse en stor del av Stockholms alla missbrukare med droger och befästa missbruket med en så gott som jordbävningssäker grund ända fram till dags dato. Till slut när katastrofen var ett faktum beslöt man att förbjuda amfetamin, och lägga ner Åströms verksamhet.

Och nu är det dags igen.

NUTID
Det KMR har varnat för i över tio år, händer just nu. Pillermissbruket. En ny drogera har börjat – denna gången för att stanna. Evidensbaserat missbruk kan man kalla det. Nyligen dog fyra unga män i Luleå av överdoser med receptbelagda psykiatriska preparat. Minst tio ungdomar har dött i Luleå sista tre åren. I Bollnäs fyra. ”Tablettmissbruket ökar lavinartat. Fler och fler tar medicin,” rapporterar SVT.  Och det är hur lätt som helst att få tag i. Missbrukare med ”dubbeldiagnoser” får både metadon/subutex och piller.

Läs vidare om ett av samhällets riktigt stora problem:
http://www.kmr.nu/pdf/evidensbaserad-nerdrogning.pdf

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.