Press: Svenska pressreleaser: 21 Maj 2011
KMR

BOLLNÄSMORDET – TONÅRINGAR PÅ VANSINNIGA MÄNGDER PSYKIATRISKA DROGER
2011-05-21


Det bisarra mordet i Bollnäs begicks av tonåringar förgiftade av vansinniga mängder psykiatriska droger. Utskrivning av våldsframkallande droger, spridning till den illegala marknaden – och vi har psykiatrins recept för bestialiskt våld.

Mordet i Bollnäs i höstas har beskrivits som ett av de mest brutala styckmorden i svensk brottshistoria. Den erfarne spaningsledaren sade: ”Grymheten i det här slår allt jag varit med om.” Tre tonåringar tar livet av en lite äldre kamrat och kan se fram mot många års fängelse.

Vad som inte framkommit i medias beskrivning av fallet är den vansinniga mängd våldsframkallande psykiatriska droger som tonåringarna gick på:

En av tonåringarna hade under ett års tid missbrukat cannabis och psykofarmaka i form av ”lugnande medel” (bensodiazepiner). Psykiatrin tog över och öste över den tonårige pojken allt fler psykiatriska droger i allt högre doser – som han dessutom blandade med droger av samma slag, som han kommit åt illegalt.

De fem sista månaderna före mordet fick denne tonåring följande psykiatriska droger: Mirtazapin (antidepressivt), Venlafaxin (antidepressivt), Edronax (antidepressivt), Sobril (lugnande, narkotikaklassat), Zolpidem (lugnande, narkotikaklassat), Sertralin (antidepressivt), Zopiklon (sömnmedel, narkotikaklassat), Lyrica (mot ångest, på väg att bli narkotikaklassat), Nitrazepam (lugnande, narkotikaklassat).

Vid tidpunkten för mordet var hans ”ordination”:
Lyrica 450 mg/dag
Sobril 50 mg/dag
Nitrazepam 5 mg/dag
Zopiklon 15 mg/dag
Sertralin 100 mg/dag

Vem som helst skulle bli galen på denna cocktail av droger. Enligt lokala uppgifter är läkare på den psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Bollnäs ”väldigt givmilda” med att skriva ut narkotikaklassade lugnande medel till personer. Listan ovan indikerar en rent vansinnig förskrivning av beroendeframkallande psykiatriska droger till en ung person, som man dessutom visste blandade dessa piller med sådana som han kommit över på den illegala marknaden.

Fem av de psykiatriska droger som tonåringen fick finns på den ”topp 30-lista” över våldsframkallande psykofarmaka som publicerats i den nya vetenskapliga artikeln Prescription Drugs Associated with Reports of Violence Towards Others, i PLoS One, december 2010, http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0015337

Den andre tonåringen hade sedan tre års tid använt cannabis och missbrukat ”narkotikaklassade smärtstillande medel samt narkotikaklassade lugnande läkemedel av typen bensodiazepiner”. Sedan ett halvår före mordet fick också han behandling av psykiatrin, som spädde på de narkotikaklassade bensodiazepinerna med förskrivning av antidepressiva medel.

Den tredje tonåringen hade nästan tagit allt av den psykofarmaka som läckt ut på den illegala marknaden. Han hade under de sista tre åren använt: olika narkotikaklassade lugnande medel (bensodiazepiner); Subutex (psykiatrins ersättning för heroin); Oxycontin, Citodon och Tramadol (narkotikaklassade smärtstillande medel). I tillägg till det också tagit hasch, LSD, svamp, GHB, kokain samt amfetamin. Vid tidpunkten för mordet hade han svept i sig piller, antingen ”Iktorivil som är en bensodizepin eller Lyrica som är en medicin med viss beroendepotential”.

Mordet föregicks av bråk om en ”oöppnad burk Iktorivil som är ett narkotikaklassat lugnande medel av bensodiazepin-typ”.

Vad säger Socialstyrelsen om den modell av ”vetenskap och beprövad erfarenhet” som praktiseras av psykiatrin i Bollnäs? Är den också ”evidensbaserad”?

Psykiatrin har ett mycket stort ansvar för detta sanslösa våld.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.