Press: Svenska pressreleaser: 30 Januari 2011
KMR

ELCHOCKSMASKINEN KAN KOMMA ATT FÖRBJUDAS
2011-01-30


Elchocksmaskinen

I ett sensationellt beslut har en expertkommitté kommit fram till att elchocksmaskiners säkerhet måste testas från början. Om faktiska bevis för säkerhet inte kan läggas fram kan maskinerna dras bort från marknaden – vilket skulle betyda slutet för alla elchocker. Och eftersom antidepressiva inte fungerar skönjer vi slutet på hela psykiatrin.

Sveriges ”rikspsykiatriker” Jan Otto Ottosson och den av Socialstyrelsens tillsynsenhet starkt kritiserade elchockspsykiatrikern Håkan Odeberg har nyss hyllat elchockers säkerhet i Läkartidningen, och gjort allt för bortförklara de katastrofala skador som framkommit. Det var förmodligen en handling i ren desperation.

För samtidigt har en expertkommitté under amerikanska FDA (Food and Drug Administration) kommit fram till att elchocksmaskiner måste testas – från början. Trots att maskinerna har funnits i 70 år har fantastiskt nog aldrig några egentliga säkerhetstester gjorts. Inga bevis på deras säkerhet finns.

Elstöten tänder en 60-wattslampa och framkallar ett epileptiskt grand mal-anfall som får kroppen att ställa sig i en sprättbåge och bryta både armar, ben och tänder utan avslappningsmedel. Detta tortyrredskap har psykiatrikerna i alla år påstått varit ofarlig – men inte patienterna. Ett 30-tal fick vittna under hearingen den 27-28 januari i år. De var inte positiva.

En märklig paradox är att neurologerna göra allt för att förhindra epileptiska anfall medan psykiatrikerna gör allt för att framkalla dem.

All utrustning som används i sjukvården måste ha genomgått rigorösa säkerhetstester innan den kan godkännas och tas i bruk. Men elchocksmaskinerna – vars bruk på något underligt sätt kommit att betraktas som sjukvård – har alltså aldrig, under 70 års bruk, godkänts för användning. Nu måste testerna göras.

Det här innebär att tillverkarna av elchocksmaskiner måste utforma och genomföra de mest grundläggande studier av maskinernas säkerhet. De måste BEVISA att maskinerna, precis som all annan utrustning som används i sjukvården, uppfyller de rigorösa kraven för sådan utrustnings säkerhet.

Amerikanska psykiatrikerförbundet (APA) har protesterat vilt – man vill inte genomföra några tester alls. De vet att verkliga säkerhetstester i området kommer att hota psykiatrikers framtida inkomster. Enligt New York Times kan psykiatriker fakturera mellan 50 000 och 200 000 kronor för en ”behandlingsserie” på 8-12 elchocker. Över 100 000 människor elchockas per år i USA, främst äldre kvinnor. De har sjukförsäkring och de kan inte försvara sig. Nu hotas psykiatrikernas främsta inkomstkälla.

Men trots APA:s vilda protester (deras främsta uppgift är att bevaka medlemmarnas ekonomiska inkomster, enligt deras egna uppgifter) kommer FDA med största sannolikhet att följa expertkommitténs rekommendationer och kräva att testerna genomförs.

Vi kan se slutet närma sig för denna barbariska verksamhet, och till sist få elchockerna förpassade till psykiatriska museum, ihop med lobotomin, insulinchocken, vattenbadet, snurrstolarna och andra tortyrredskap.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.