Press: Svenska pressreleaser: 6 Januari 2011
KMR

PSYKIATRIN ERKÄNNER OCH URSÄKTAR: VI DÖDADE 300 000 MENTALPATIENTER
2011-01-06


KMR Demostration Tyskland

För första gången har nu den tyska psykiatrin erkänt och bett om ursäkt för den masslakt av förståndshandikappade och mentalsjuka som skedde under andra världskriget. Nu är det dags för den svenska psykiatrin att göra upp med sitt förflutna. Även de dödade mentalpatienter.

65 år efter slutet av Tredje riket har den tyska psykiatriföreningen (DGPPN) för första gången gjort upp med sitt mörka förflutna.

Det var under psykiatriföreningens  årskongress den 26 november i år som ordförande för DGPPN, professor och dr Frank Schneider, såväl som ordförande för kongressen, sade:

” Under tidsperioden för nationalsocialismen (nazismen) har psykiatriker fördömt människor, förrått patienter som anförtrotts dem och ljugit för dem, kommit med undanflykter inför anhöriga. Tillåtit patienter bli tvångssteriliserade och dödat, såväl som själva dödat patienter … ”

Frank Schneider bad också om ursäkt för att det dröjt 65 år innan ursäkten kom och att man nu skämdes för detta. DGPPN hade avsatt en del i kongressprogrammet för denna uppgörelse med det förflutna.

När man vet att 360 000 människor blev tvångssteriliserade och 300 000 dödade så kan ursäkten möjligen låta lite lam. De flesta anhöriga har dock gått ur tiden och tiden har även lagt en slöja mellan massmördandet och dagens psykiatri. Men den har hela tiden funnits där. Nu har den ryckts undan och förhoppningsfullt kan de dödande impulserna inom psykiatrin avta. För idag sker eutanasin fördolt. Det dör långt fler inom psykiatrin idag under samma tidsperiod som andra världskriget varade.

Vad hände då för 65 år sedan? Peter Anstrin, redaktör för KMR:s tidning ”mänskliga rättigheter” har forskat i denna historia och skrivit flera böcker om psykiatrins blodiga historia. Så här skriver han i ”Ett sekel med psykiatrin, Del 2 – Männen bakom Hitler”:

”Det systematiska mördandet av mentalpatienter och handikappade inom psykiatrin tog fart i början av 1939, alltså innan förintelsen av judarna började. En grupp av Tysklands mest prominenta psykiatriker, varav flera var världskända professorer vid de största universiteten, samlades för att diskutera problemet med ”obotligt mentalsjuka” som tog upp sängplatser och åt upp maten för det tyska folket. Man bildade den ytterst hemliga T4-gruppen. Psykiatriker på olika sinnessjukhus runt om i Tyskland skickade nu in patientformulär till T4 (Tiergartenstrasse 4 i Berlin) för bedömning. Så gott som alla dömdes till döden av dessa psykiatriprofessorer vars namn klingade välkänt över hela världen. De utvalda skickades till ett uppehållsläger för att sedan distribueras till olika eutanasisjukhus - Hartheim, Hadamar, Sonnenstein, Grafeneck, Brandenburg och Bernburg. Dessa låg utspridda över hela Tyskland för att undgå uppmärksamhet.
Närmare 100 000 tyskar dödades på detta sätt innan Hitler satte stopp för det den 24 augusti 1941. Detta på grund av en ökande kritik från allmänheten - men kanske främst från religiösa ledare. Man bör dock observera att Hitler aldrig gav sitt officiella godkännande till ett urskillningslöst massmord. Det enda han gjorde var att han utfärdade en fullmakt på sitt privata brevpapper (även kallad ”Hitlerordern” eller ”Führerordern”) enligt följande lydelse:

Riksledare Bouhler och Dr Karl Brandt är bemyndigade ansvaret att utvidga auktoriteten för vissa namngivna läkare att, efter en mänsklig bedömning och mycket noggrann diagnos av en persons sjukdomstillstånd, kunna bevilja dödshjälp.”"

Hitlers officiella avståndstagande av dödshjälpen stoppade på intet sätt de psykiatriska massavrättningarna. Tvärtom tog de förnyad fart, även om nu allt skedde i smyg. Allmänheten lät sig dock ej luras när röken från eutanasisjukhusen låg tjock över nejden och eldkvastar på flera meter stod ur skorstenen och förde med sig hårtussar som inte hann förbrännas på väg upp till himmelen. Sammanlagt mördade psykiatrikerna alltså närmare 300 000 patienter i Europa, varav 70 000 var tyska medborgare. Vissa mentalsjukhus tömdes helt på patienter.

Det psykiatriska mördandet fortsatte till och med tre månader efter krigets slut. Därav faller påståendet att Hitler beordrade eutanasin. Detta är på intet sätt ett försök att ursäkta Hitler och hans grymheter, det är bara ett försök att lyfta fram hans likar i vita rockar.

Ladda ner boken i pdf-format: http://www.kmr.nu/sekel_del_II.pdf

Nästan inga psykiatriker dömdes efter kriget. Många av dem jobbade på som om inget hade hänt. Flera av dem blev senare ordförande för DGPPN. Ett par år efter krigets slut startades ett världsförbund av psykiatriker (WFMH) där många av dessa nazipsykiatriker gick med. De lade grunden till dagens biologiska psykiatri. Ytterst få människor idag känner till den massutrotning som skedde av psykiatrikerna under andra världskriget. Det har skrivit en hel del om läkare som experimenterade med patienter, men inte om psykiatrikernas del i Förintelsen.

– Psykiatrikerna som utrotade mentalpatienter användes senare som experter när Hitler började gasningen av judarna. Jag är numera övertygad om att Förintelsen inte skulle ha skett om psykiatrikerna inte hade funnits med i bilden. Hitler var enormt imponerade av de mordiska psykiatrikerna, säger Peter Anstrin.

Peter Anstrin var även den som först avslöjade att det förekom eutanasi på svenska mentalsjukhus och tog upp Ryhov i Jönköping som ett exempel. Dödsfallen maskerades som TBC-fall.

– Nu när tyska psykiatriker erkänt och bett om ursäkt för att göra upp med sitt förflutna, är det dags att de svenska gör det också, säger Peter Anstrin.

Läs översatt FOCUS Online artikel från den 26 November 2010 (PDF)

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.