Press: Svenska pressreleaser: 4 December 2010
KMR

SENATENS FINANSKOMMITTÉ I USA RENSAR UPP I PSYKIATRITRÄSKET
2010-12-04


Charles Grassley

 

Senator Charles Grassley från Senatens finanskommitté upptäckte att en enda psykiatriker i Florida skrivit ut 96 685 recept på psykdroger under en period på 18 månader – 153 om dagen – och fakturerat sjukkassan sammanlagt 42 miljoner dollar (250 miljoner kronor). Nu kräver Grassley uppgifter från varje delstat på alla utskrivande läkare. Något som väckt stor medial uppmärksamhet.

En upprensning inom psykiatrin pågår just nu i USA. Psykiatrin tillhör den minsta delen av sjukvårdssektorn, men är störst inom den kriminella delen. Har det inte varit rent mord och styckning så är det barnpornografi, våldtäkter och sexuella utnyttjanden (man räknar med 4500 fall om året) inte sällan med tillhörande minnesutplånande elchocker; de säljer psykdroger och recept i parti och begår finansiella bedrägerier av gigantiska mått. Tusentals psykiatriker har dömts till fängelse för kriminell verksamhet i en aldrig sinande ström de senaste 30 åren, internationellt sett. KMR har bidragit till att många av dessa avslöjats och dömts. (http://www.psychcrime.org/)

Big Pharma backar
Den psykaitriinriktade delen av Big Pharma har gått i samma fotspår, men nu har de fått kalla fötter. Staten har bara under år 2010 dragit in 2.5 miljarder dollar i böter från de läkemedelsbolag som marknadsfört sina psykdroger på ett otillbörligt sätt, skrev justitiedepartementet i USA i en pressrelease den 23 november. Vilket är ett historiskt rekordbelopp. Många bolag har stått inför skranket ett flertal gånger och räknas därför som återfallsförbrytare. Och därför går man nu även efter cheferna i de läkemedelsbolag som inte agerat ansvarsfullt vilka riskerar dryga fängelsestraff, rapporterade chefsjuristen för FDA bara för några veckor sedan. Och de får inte en andra chans, var slutklämmen.

Därför backar nu Big Pharma från psykiatrin. GlaxoSmithKline (GSK), ett av världens största tillsammans med AstraZeneca kommer att upphöra med tillverkning av psykiatriska droger. Flera andra, bl a Pfizer, världens största, kommer att upphöra med forskning runt psykiatriska medel. Antidepressiva, antipsykotika och ADHD-droger fungerar inte, har aldrig fungerat och kommer aldrig att fungera. Det enda effektiva med dem är biverkningarna. Nu måste psykiatrin hitta på nya behandlingsmetoder – igen. De har inga!

Senator Grassley har tidigare avslöjat de psykiatriker som fått oredovisade pengar från läkemedelsbolagen och instiftat en lag mot detta. Bolagen måste nu redovisa alla belopp över 10 dollar.

Utförskrivande psykiatriker
Den här gången söker man alltså efter de psykiatriker som skriver ut mest recept på psykdroger. Senator Grassley begär uppgifter gällande de åtta vanligaste psykdrogerna, bl.a. annat Serequel från AstraZeneca. Och det är mycket som kravlar fram under den sten som Grassley nu vänder på.
• En psykiatriker från Ohio skrev ut 102 000 recept på två år.
• En annan psykiatriker från Florida skrev 53 000 recept på lite mer än ett och ett halvt år.

De har fakturerat de redan hårt belastade sjukförsäkringskassorna Medicaid och Medicare mångmiljonbelopp – i dollar. Psykiatrikern från Florida som fakturerade 43 miljoner dollar är inte helt unik. Han har dock redan blivit avstängd från Medicaid.

Ibland inriktar sig recepten på bara en eller ett fåtal psykdroger. De blir då även misstänkta för mutor från gällande läkemedelsbolag som betalar psykiatrikerna ”provision” för varje recept.

• En psykiatriker från Lincoln, Nebraska fakturerade Medicaid 2 927 872 dollar på två år för 9010 recept, 1,5 miljoner var enbart för en enda psykdrog.

• En annan från samma stad fakturerade 1 503 998 dollar för 3998 recept, varav 473 700 för en enda psykdrog.

• En psykiatriker från Texas skrev ut 14 170 recept på Xanax under ett år.

Tidningar över hela USA rapporterar nu om läkare i sina delstater som belastar sjukkassorna mest. De hängs ut med namn och bild, som förbrytare.

Senatens finanskommitté är det övervakande organet för det federala sjukkassesystemet Medicaid (lågavlönade) och Medicare (över 65 år).

”Den federala regeringen har en skyldighet att räkna ut vad som pågår här. Skattebetalarna står för notan och Medicaid och Medicare är redan ansträngda till gränsen,” skrev Senator Grassley i en pressrelease i slutet av november i år. ”Dessa program kan inte undvara en dollar för receptbelagda mediciner som inte skrivs ut korrekt.”

Man tror att psykiatrin utsätter Medicaid och Medicare för bedrägerier i storleksordningen 20 till 40 miljarder dollar om året. Naturligtvis är det ingen som för ett ögonblick tror att en psykiatriker träffar 153 patienter om dagen. Han och många andra kommer att åtalas och/eller krävas på pengar plus straffavgifter.

Medan överförskrivningar anstränger systemet, finns det andra sätt att lura det. Man debiterar för ”fantom-patienter”, alltså patienter som inte finns, fakturerar för tester som inte utförts, extra timmar, (en psykiatriker jobbade 32 timmar om dagen). Nyligen raidade FBI den största privata psykiatriska sjukhuskedjan i USA och man misstänker försnillning av 200 miljoner dollar från staten. Ägarna hade Maserati och privata lyxvillor vid beachen i Florida – allt beslagtogs.

Avslöjade psykiatriker
Sedan 2005 har Grassley även avslöjat de mest namnkunniga psykiatrikerna i USA och internationellt som rena bedragare. De finansiella, oredovisade kopplingarna till läkemedelsbolagen uppgick till mångmiljonbelopp – i dollar.

Men det var inte bara pengar det handlade om. I samband med dessa avslöjanden visade det sig att dessa namnkunniga psykiatriker publicerat studier de aldrig utfört och/eller agerat spökskrivare för läkemedelsbolagens egna studier. De har haft enormt inflytande över den internationella psykiatrin och står för den våg av psykdroger som nu översvämmar samhället. De har varit stöttepelare åt ett psykiatriskt luftslott och fått mångmiljonbelopp från läkemedelsindustrin.

Gudfadern
Man kan i sammanhanget nämna professor Joseph Biederman som även kallats ”Gudfadern” inom barnpsykiatrin. Det finns två betydelser för det. I en rättegång där han varit inblandad frågade åklagaren vem som stod över honom som professor på universitet han verkade. ”Gud”, blev svaret. På fullt allvar. Åklagaren frågade en gång till – och fick samma svar. Enligt rättegångsprotokoll så verkade han med det uttalade syftet att öka försäljningen åt det läkemedelsbolag som han fick pengar, miljonbelopp, från.  Han utlovade dessutom resultat före studierna. Detta fanns dokumenterat. Han har skrivit artiklar tillsammans med Christopher Gillberg. Hans inflytande kan inte underskattas och hans ”forskning” bildar grunden för den nerdrogning som idag pågår inom barnpsykiatrin världen över, och definitivt i Sverige. Socialstyrelsen har över 60 referenser till honom i sitt Kunskapsdokument för ADHD-behandling. De kan likt Gillbergs forskning lika gärna strimlas.

Den då nyvalde ordföranden för världens mäktigaste psykiatriförbund, APA, Alan Schatzberg, avslöjades ha tagit emot 6 miljoner oredovisade dollar från ett flertal läkemedelsbolag.

”Bossarnas Boss”, Charles Nemeroff, är den mest citerade och mest inflytelserika psykiatrikern i världen. Han fick avgå som professor då det avslöjades att han varit konsult för omkring 20 läkemedelsbolag och fått över 20 miljoner kronor för detta – i oredovisade pengar. Han agerade som ett läkemedelsbolags hustomte och åkte land och rike runt för att förespråka deras droger. Han blev avstängd från all finansiering från National Institute of Health (NIH) under två år efter dessa avslöjanden.

Spökskrivare för en hel bok
I en artikel i New York Times den 29 november i år avslöjades det att både Schatzberg och Nemeroff agerat spökskrivare för en hel bok. Något man aldrig hört talas om förut. De figurerade som författare till en handbok om hur man behandlar psykiatriska störningar för familjeläkare.
De försöker febrilt slingra sig men dokument visar helt klart att boken är designad och författad av läkemedelsbolaget SmithKline Beecham (idag GSK). Samma bolag som tillverkar Paxil/Seroxat, ett av världens mest såldaSSRI-medel.
”Jag har aldrig hört talas om något liknande förut, det tar andan ur en,” kommenterade dr David A. Kessler, en före detta mycket hög chef på FDA.
”Det här är bara toppen på ett isberg,” var en annan kommentar från en bioetiker vid California State University, som har sett andra ännu ej avslöjade dokument.

Sverige då?
I Sverige är det sällan några åtgärder görs mot läkare som skriver ut ohejdat. Nyligen anmäldes dock en psykiatriker i Göteborg till polisen av Beroendekliniken på Sahlgrenska för att ha skrivit ut mängder av narkotikaklassade medel till missbrukare. En missbrukare hade betalt 1200 kronor för 600 tabletter Xanax. Psykiatrikerna kunde endast nås på en mobiltelefon sedan valde han att ringa tillbaka till dem han ville. Apoteken kände till honom väl men rapporterade inte. Polisen står annars maktlösa inför långt över 200 läkare som ohejdat skriver ut beroendeframkallande psykdroger som personer fastnat på. Och det når ut på gatan, då de är mycket populära bland missbrukare. Detta kostar samhället över 20 miljarder om året enligt en ny rapport. Förutom allt lidande.

Tandlösa politiker i Sverige gör inget för att åtgärda detta. Men det är värre än så. Landstingsrådet Birgitta Rydberg (fp) som är en av Big Pharmas främsta representanter i Sverige propagerar istället för mer psykdroger till både barn och vuxna.

När skall vi få en Grassley i Sverige?

Läs Senator Grassleys egna ord om upprensningen inom psykiatrin och Big Pharma:
http://www.cchrint.org/2010/11/24/sunshine-best-rx-for-good-medicine/

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.