Press: Svenska pressreleaser: 19 November 2010
KMR

KANNIBALEN FICK VÅLDS- OCH PSYKOSFRAMKALLANDE ADHD-DROG
2010-11-19


vålddjur

32-åringen från Skara som mördade och styckade sin sambo hade fått en psykiatrisk psykos- och våldsframkallande drog. Precis som 48-åringen som ströp sin 2-åriga dotter under drogpsykos. Precis som det otäcka våldtäktsfallet mot tre kvinnor. Precis som en mängd liknande fall.

32-åringen hade fått det amfetaminliknande preparatet Concerta. Att Concerta skapar våld är inte så känt, men framgår tydligt i officiella publikationer (FASS), där det sägs: ”Uppträdande eller förvärrande av aggression eller fientlighet kan orsakas av behandling med stimulantia.” Enligt EU-kommissionen (2009) kan Concerta och andra amfetaminpreparat ge ”aggression, våldsamt beteende, psykos, mani, retlighet och suicidalitet”. Enligt amerikanska FDA kan man lägga till: hallucinationer, villfarelse, mani, illamående, depression, dåsighet, utmattning, agitation, irritation, insomnia, abnormt spända muskler, ökat blodtryck, stroke, hjärtattack och kardiovaskulära störningar.

Det är egentligen ett under att det inte förekommer mer vansinnesdåd än det gör. Men det finns redan en mängd våldsdåd i samband med Concerta och liknande psykiatriska droger.

Förra året i Östergötland vid ett våldtäktsfall under en bilfärd. Våldtäkterna beskrevs av åklagare som det värsta man sett. En bisarr skräckfärd i bil i 16 timmar med knivhot och upprepade sexuella övergrepp mot tre unga kvinnor. Förövaren fick den dokumenterat våldsframkallande ADHD-drogen Concerta.

Enligt en internationellt unik studie i Lund på 1000 missbrukare så är amfetamin den mest våldsframkallande drogen av alla, inklusive, kokain och heroin. Dessutom är Concerta inte godkänt för vuxna, än mindre för kriminella och missbrukare. 32-åringen hade en missbrukshistoria.

I Västergötland har missbruksläkaren Bo Söderpalm tillsammans med läkemedelsindustrins frontgrupp Attention länge propagerat för att vuxna missbrukare ”med ADHD” ska få legalt amfetamin – som Concerta. Söderpalm – som sitter i SBUs expertgrupp om droger och ADHD – vill att all drogfri behandling ska upphöra och kräver att missbrukare ska få skyhöga doser Ritalina och Concerta. Dessa vansinnigheter har till och med köpts av regeringen utredare i narkotikafrågor, Gerhard Larsson. Resultatet av den politiken är vad vi ser i det senaste bestialiska mordet och i de nedanstående svenska våldsdåden från förra året

En 25-årig missbrukare dömdes i april för olaga hot. Han hade attackerat en ung kvinna med kniv, "Jag var säker på att han skulle skära halsen av mig" berättade kvinnan i rätten. Trots pågående missbruk hade psykiatriker gett mannen amfetamin "mot ADHD".

En 28-åring dömdes i mars till fängelse. Han hade hotat att skjuta tre vakter som nekat honom att komma in på en krog, "De tre vakterna skulle stå på knä och be om nåd när de sköts i bröstet," hade han sagt enligt media. Mannen hade druckit alkohol, han rökte cannabis och han fick ADHD-medicin (amfetamin), men sade att "den fungerar inte", vilket man måste hålla med om.

En 25-årig kvinnlig missbrukare dömdes i april för misshandel av en annan kvinna i hemmet. Vittne blev den misshandlades 5 månader gamla son. Kvinnan hade tidigare dömts för misshandel; en psykiatriker tyckte med denna bakgrund av våld och missbruk att det var lämpligt med en ADHD-diagnos och amfetamin.

En 28-årig man dömdes i oktober till 4 års fängelse för en grym "batongvåldtäkt" på sin före detta flickvän. Hovrätten betecknade handlingen som "rå och hänsynslös". Mannen använde illegala droger. Men en psykiatriker hade inte tvekat att trots det skriva ut våldsframkallande amfetamin för hans ADHD.

Det enda kloka som sagts från myndighetshåll, sades av Läkemedelsverkets Bo Bergman, när det i april förra året avslöjades att 221 missbrukare fått centralstimulantia SAMTIDIGT med ersättningsdrogerna metadon, Subutex och Antabus (DM 2009-04-01). Bergman sade då: ”Man ska ju inte ge missbrukare potentiella missbruksmedel”, och tillade ”det kan göra saken etter värre” att ge missbrukare amfetamin.

Efter detta, det senaste bestialiska våldsdådet, borde andra ansvariga myndighetspersoner hålla med och se till att sätta stopp för fortsatta recept på våld.

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.