Press: Svenska pressreleaser: 24 Oktober 2010
KMR

FBI:s RAZZIA MOT USA:s STÖRSTA PSYKIATRISKA SJUKHUSKEDJA. STÖRSTA SJUKVÅRDSBEDRÄGERIET NÅGONSIN.
2010-10-24


fbi

 

Förra torsdagen gjorde 160 beväpnade FBI agenter en razzia mot USA:s största kedja för mentalvårdskliniker baserad i Florida. De bar ut lådor med arkiv, datorer och andra bevis och körde iväg. Föreståndarna och ägarna till American Therapeutic Corp., USA:s största psykiatriska privata sjukhuskedja, arresterades, anklagade för att ha försnillat 200 miljoner dollar från statens sjukkassa.

När FBI agenterna gick in i klinikerna möttes de av en hemsk syn.  ”Vissa av patienterna var inte medvetna om var de var eller vad som pågick runt om dem,” berättade Lanny Breur för Miami Herald, assisterande riksåklagare från Justitiedepartementet som flugit ner till Miami inför razzian. ”Andra patienter var bara intagna för att skapa pengar, mjölkkossor.”
http://www.miamiherald.com/2010/10/22/1885571/mental-health-clinics-targeted.html

De kunde inte äta själva eller kontrollera sin avföring. De satt och stirrade på väggen eller på den ständigt gående TVn, kraftigt nerdrogade med psykiatriska preparat.

Den psykiatriska kedjan har debiterat den amerikanska sjukkassan, Medicare, med miljardbelopp. De mesta pengarna har använts till lyxartiklar, såsom en Maserati Quattroporte, en lyxvilla vid stranden och resor till semesterorter. Ägarnas bankkonton frös i hopp om att få tillbaka några miljoner av skattebetalarnas pengar. De riskerar mycket långa fängelsestraff.

De anklagades även för att ha betalt mutor för att få in en aldrig sinande tillgång till patienter genom andra vårdhem och utslussningshem. Ägarna hade instruerat läkare och anställda att ändra på journaler, diagnoser och recept för att få deras fakturor att stämma med miljonbeloppen de fakturerade Medicare varje månad.

En anställd klagade till ägarna över att dessa patienter inte skulle vara tillgängliga för Medicares program eftersom de inte blev hjälpta. Hon sparkades.

Fosterbarn utnyttjades

KMR i Florida har varit synnerligen aktiva med att avslöja sjukvårdsbedrägerier. Senaste året har de avslöjat en stor skandal med fosterbarn. Upp till 80 procent av alla fosterbarn hade systematiskt drogats ner med tung antipsykotika. Till synes av ekonomiska skäl då psykiatriker erhållit provision på antal recept de skrivit ut. De hade specialiserat sig på fosterbarn eftersom det uppnebarligen inte var någon som brydde sig om dem. Fosterföräldrarna hade ofta tagit sig an barn av ekonomiska skäl, då de får ganska stora pengar för varje fosterbarn. KMR:s avslöjande resulterade i braskande rubriker och artiklar i över ett år.

Denna razzia är ett led i att rensa upp bland hälso och sjukvårdsbedrägerierna i USA. Psykiatrin tillhör det minsta sektorn inom sjukvården men det största inom den kriminella sektorn. Man räknar med att psykiatrin bedrar staten på 40 miljarder dollar varje år.

FBI:s största razzia

FBI:s största razzia överhuvudtaget skedde för snart 20 år sedan. Den 26 augusti 1993 gjorde över 500 federala agenter en razzia mot National Medical Enterprises (NME), en privat psykiatrisk sjukhuskedja. De hade systematiskt tagit in personer för psykvård som inte behövde det, för att få pengar från Medicare. De hade privata ”Bountyhunters” (prisjägare) som jagade upp folk som de kunde stänga in för vård. När försäkringspengarna tog slut efter 28 dagar slängdes de, bokstavligen, ut på gatan, kraftig nerdrogade. Prisjägarna fick provision för varje ny patient. Det förekom biljakter där barn släpades ut från bilarna på gatan inför ögonen på föräldrarna och stängdes in på NMEs psyksjukhus. Men det var även så de avslöjades.
De fick betala tillbaka 379 miljoner dollar till amerikanska Justitiedepartementet  och blev dessutom tvungna att göra upp i godo i rättsfall med krav på sammanlagt 740 miljoner dollar. Mängder av privata psykiatriska kliniker fick slå igen efter detta.

Pat Schroeder, ordförande i House of Representatives utskott för barn, ungdomar och familjer, gjorde ett uttalande där hon benämnde psykiatrins metoder ”oetiska och stötande”. Hon sade:
”Tusentals tonåringar, barn och familjer hade lagts in på sjukhus för psykiatrisk behandling som de inte varit i behov av, att sjukhus anställer prisjägare för att kidnappa patienter som har sjukförsäkringar för psykisk sjukdom; att patienter kvarhålls mot sin vilja till dess att deras försäkringar löper ut ... och att bonus betalas ut till sjukhusanställda, inklusive psykiatriker, för att hålla sjukhusets sängplatser fyllda ... Helt uppenbart har denna AFFÄRSVERKSAMHET som består av att behandla människors sinnen – och i synnerhet denna ENORMA AFFÄRSVERKSAMHET som består av att behandla unga människors sinnen – tappat kontrollen, och saknar motivation för att upphöra med de bedrägliga och oetiska verksamheter som försiggår.”

KMR i USA var behjälpliga med att samla in information inför denna razzia och var även de första som fick pressmeddelande om att så hade skett.
–Det är så här det kommer att bli Sverige när och om vi går över till privat psykiatrisk vård, säger Peter Anstrin, KMR:s talesman, som följt psykiatrin sedan 1970 och skrivit tre böcker om psykiatrin och dess historia. När den mentala utslussningen skedde i Sverige på 1990-talet så sjönk inte kostnaderna. ”Förskingring” kallade en medlem i Psykiatriutredningen det.

Läs mer om psykiatrins bedrägerier i kapitel 33, sid 409 i Ett sekel med Psykiatrin (sid 425 i PDF): http://www.kmr.nu/sekel_del_II.pdf

 


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.