Press: Svenska pressreleaser: 13 Maj 2010
KMR

TVÅNGET I SKANDINAVIENS PSYKIATRI ÄR SOM GAMLA SOVJETUNIONENS.
2010-05-13


tvång

 

Svensk psykiatri vet vi alla hur den är. Men nu kommer även larm från Danmark som har bland det högsta psykiatriska tvånget i världen. Och i Norge varnade EU:s Tortyrkommitté om tvånget förra året. Och alla länder får betala oerhört mycket för att få bukt med psykiatrins våldstendenser.

Sverige
Vansinnesdåden duggar tätt i Sverige och alla har den gemensamma nämnaren psykiatri och psykiatriska droger. Tvångsåtgärder inom psykiatrin är rutin. Sverige är nu även ledande i elchocksbehandling världen över, ofta under tvång. Psykiatrin kostar svenska samhället mer än 50 miljarder om året i form av droger, förtidspensioner, socialhjälp, sjukfrånvaro m.m. Ca 15 miljarder i direkta kostnader. Socialminister Hägglund sågade nyligen psykiatrin offentligt i media men är ändå tvungen att satsa 800 miljoner kronor varje år i ”Miltonpengar”. Trots att Riksrevisionsverket i maj förra året sågade satsningen med de statliga extrapengarna i en rapport med orden ”inga spårbara resultat” och ”ingen effekt”. De ifrågasatte även det lämpliga i att staten satsade extra pengar på psykiatrin.

Danmark
Nu kommer larmrapporter från Danmark. Psykiatrin kostar lika mycket där som i Sverige, 55 miljarder per år. Det är Det Nationale Forskningcenter før Arbedsmiljøe som har gjort en undersökning. 5,5 miljarder i direkta kostnader. http://politiken.dk/indland/article945350.ece
Men det värsta är nog vad danskarna får för dessa pengar. Den senaste rapporten om den danska psykvården gäller bältesläggning och tvång. Siffrorna stiger lodrätt, rapporterade dansk media förra veckan med färska uppgifter från Sundhedsstyrelsen. Detta helt i strid med intentionerna.

Likt Sverige och Norge har Danmark satsat stora pengar på att förbättra psykiatrin. En ny handlingsplan med 820 miljoner kronor har sjösatts för att få bukt på psykiatrins våldstendenser. För Danmark ligger nu högt bland länder med mycket psykiatriskt tvång.
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2010/04/15/220737.htm

Dessutom, 400 000 danskar äter antidepressiva medel. 18 av 24 psykiskt sjuka får mer än en medicin. Livslängden blir 15-20 år kortare. Psykisk sjukdom är inte dödlig. Så vad dör de av? Medicinerna naturligtvis!

Norge
Om det vore en tävling i att vara värst, ligger Norge bra till. Norge satsade 24 miljarder på att förbättra psykiatrin under tio år (1998-2008). Vad fick man? Jo, 70 000 tvångsintagningar – en ökning med 20 procent. Politikerna gick i taket redan 2009, men tvånget fortsätter. De 24 miljarderna avsåg bland annat att minska tvånget. Men det var inte det att norrmännen hade blivit sjukare. Det var snarare psykiatrin som hade blivit det. För i åtta fall av tio tvångsintagningar så skedde det utan risk för eget eller annans liv. Alltså olagligt. Till och med Europas tortyrkommitté har utfärdat en skarp varning över förhållandena (2009). De varnade för rutinmässig användning av isolering, tvångsmedicinering och bältesläggning. I mars i år varnade även FN för att över 12 500 barn i Norge får amfetamin av farbror doktorn.
http://www.kmr.nu/pressrelease/2010/02_14-norska-staten-miljarder-psykiatrin-tvangsintagningar.htm

– Politikerna är extremt naiva om de tror att mer pengar kommer att avhjälpa problemen inom psykiatrin. Som vi sett så blir det värre ju mer pengar de får, säger KMR:s talesman Peter Anstrin som följt psykiatrin under 40 år. Det blir som att hälla bensin på elden. Psykiatrin måste först och främst fås in under lagen.

 


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.