Press: Svenska pressreleaser: 10 mars 2010
KMR

HEMLIG RAPPORT AVSLÖJAR: LÄKEMEDELSBOLAG VILL STOPPA STUDIER OM SKADORNA AV ADHD-DROGER PÅ BARN
2010-03-10


En på europanivå hemligstämplad rapport visar hur tillverkarna av amfetaminpreparat (Ritalina, Concerta) försöker stoppa studier om de skador som preparaten ger på barn. Man skyller skadorna på barnens ”underliggande psykiska sjukdomar” och vägrar undersöka långtidseffekterna av pillren.

Rapporten från tillverkarna av amfetaminpreparat (Ritalina, Concerta) är hemligstämplad av det europeiska läkemedelsverket. Det svenska Läkemedelsverket har vägrat lämna ut avgörande delar av rapporten för att läkemedelsbolagen skulle kunna lida ekonomisk skada om informationen kom ut. Men svensk domstol har nu beslutat att handlingen i sin helhet ska lämnas ut.

De bolag som tillverkar ADHD-droger är normalt konkurrenter, slåss om marknadsandelar och försöker med alla medel prångla ut just sina narkotikaklassade preparat. Men när EU-kommissionen beslutade att det behövs långtidsstudier om skadeverkningarna av amfetaminpreparat gick tillverkarna samman, och slåss nu för att stoppa dessa studier.

Den stora risken är nämligen att de nya långtidsstudierna – på samma sätt som de som redan gjorts – kommer att visa att ADHD-drogerna ger stora skador på barnen och inte har någon som helst positiv effekt. De nya studierna riskerar att bli spiken i kistan – de slutgiltiga bevisen för att amfetaminpreparaten måste dras in från marknaden.

Och det är därför de samlade läkemedelsbolagen – som kallar sig ”the Consortium” – skrivit en gemensam rapport där de förklarar att de inte tänker genomföra några långtidsstudier över de skador barnen kan få av preparaten.

Man använder sig av argument från psykiatriprofessor Joseph Biederman (och kollegor) som uppfunnit en ny psykisk sjukdom för barn – ”pediatrisk bipolär störning” – som är den gamla psykiatriska diagnosen manodepressivitet i ny tappning, påklistrad på barn. Barns humörsvängningar ses som tecken på mani och depression – och så kan man skriva ut psykiatrins mest toxiska medel, neuroleptika (Risperdal, Zyprexa, Seroquel), till dessa barn. Psykiatriprofessor Biedermans uppfinning har gjort att massor av barn i USA blivit placerade på dessa preparat med oerhörda skador som följd. Biederman har blivit föremål för undersökningar från den amerikanska kongressen, bland annat för att inte ha redovisat de mångmiljonbelopp han fått från läkemedelsindustrin; se KMRs pressmeddelande
http://www.kmr.nu/pressrel_2009_03_23.htm

Och de svenska psykiatriker som arbetar för läkemedelsbolagen och som marknadsför ADHD-drogerna till politiker, läkare och allmänhet, är som ekon av psykiatrins ”gudfader” Joseph Biederman. Så till exempel har psykiatriprofessor Anne-Liis von Knorring – som sitter som extern expert i statliga och ”opartiska” SBU – nyligen hållit tal på konferensen Nordic Psychiatry Academy anordnad av Janssen-Cilag (tillverkare av Risperdal och Concerta). von Knorrings tal hette ”ADHD and bipolar disorder in a lifetime perspective”. Och på föreningen Attentions PR-konferens för ADHD-droger (med utställningar från Eli Lilly och Janssen-Cilag) kommer i slutet av den här veckan psykiatriker Henrik Pelling att föra ner Biedermans ord till folket och journalisterna i ett tal med rubriken ”Bipolaritet och ADHD”.

Och i den hemligstämplade rapporten använder nu läkemedelsbolagen Biedermans ”forskning” till att förklara att upp till 26 % (!!) av de barn som fått en ADHD-diagnos också lider av bipolär störning (manodepressivitet). Tillverkarna vill säga att när barnen drabbas av agiterade tillstånd, maniska tillstånd, deprimerade tillstånd (alla väl bevisade effekter av preparaten och inskrivna i FASS-texten) så är det egentligen barnens underliggande bipolära störning som visar sig. Som då skulle kräva ännu fler tunga psykiatriska droger – och garantera att barnet blev en livslång konsument av psykofarmaka.

Hela rapporten är ett aggressivt, skrämmande försök att övertyga europeiska läkemedelsmyndigheter att det inte behövs och inte går att göra några långtidsstudier över effekterna av dessa ADHD-droger på barn.

Läs hela rapporten på denna länk http://jannel.se/Consortium_ADHD-drugs.pdf

 


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.