Press: Svenska pressreleaser: 23 februari 2010
KMR

NY STATLIG STUDIE: ADHD-DROGER HAR INTE NÅGON POSITIV LÅNGTIDSEFFEKT VARE SIG PÅ BETEENDE ELLER SKOLRESULTAT
2010-02-23


Den största långtidsundersökningen någonsin av ADHD-droger har nyligen släppts av hälsoministeriet i West Australia. Studien visar att ADHD-droger inte har någon positiv långtidseffekt vare sig på beteende eller skolresultat. Tvärtom, det är tio gånger så stor risk att skolresultaten försämras för de barn som får piller. Dessutom ökar risken för hjärtsjukdomar.

Inget land har kunnat uppvisa förbättrat skolresultat eller beteende hos skolbarn när de drogar ner dem med amfetamin. Tvärtom, och man behöver då bara nämna USA med miljontals barn på amfetamin. Australisk media rapporterar nu om en viktig studie som hälsoministeriet i West Australia släppte förra veckan. Detta är den största långtidsundersökningen av ADHD-droger som någonsin gjorts, rapporterar bland annat tidningen The Australian. Man har följt patienter som diagnostiserats med ADHD upp till 14 års ålder. Den är unik i det att man har data på alla patienterna från födseln.

Professor Lou Landau som var en av författarna till rapporten intervjuades i ABC News. Han fann att de centralstimulerande drogerna ökade blodtrycket och hade noll resultat på skolprestationer och beteende.

”De [ADHD-drogerna] förbättrar inte resultaten för dem med ADHD, de inverkar inte på depressionsgrader, social funktion, och självbild, och för dem som tar mediciner är det tio gånger mer troligt att deras skolresultat försämras under genomsnittet.”

Han sammanfattade det med att ADHD-mediciner inte har någon långvarig effekt – alls.

Flera dödsfall har skett i Australien bland barn som fått amfetamin. Regeringen tillsatte snabbt en undersökning för snart två år sedan. Parlamentsledamot Martin Whitely (labor) välkomnade rapporten – på sitt eget sätt:

”ADHD-industrins påståenden att barn utan mediciner riskerar att misslyckas i skolan har visat sig vara fullständigt skitsnack. Det är inte bara det att ADHD-droger inte förbättrar skolprestationer långsiktigt, de drar ner barnen. Föräldrarna kommer att bli tokiga när de inser att de blivit lurade till att ge sina barn skattebetalt amfetamin. Ingen ansvarig förälder skulle medvetet öka sitt barns risker till misslyckande i skolan.”

– Miljontals skolbarn i USA har fått amfetamin för att kunna prestera bättre i skolan. Ingen undersökning har kunnat bevisa att så skett, säger KMRs talesman Peter Anstrin som följt amfetaminbehandlingen sedan 1988.
– Tvärtom, om man tittar på skolresultaten i USA så har de stadigt sjunkit från toppen ner till en tjugondeplats internationellt sett under de sista två decennierna. Om man ser på beteendet och den sociala funktionen så räcker det att nämna alla skolskjutningarna, där så gott som alla förövarna gick på amfetamin och/eller andra psykdroger. Våldet i skolorna överlag är av den magnituden att man behöver säkerhetsvakter och metalldetektorer. Ingen tittar på detta sammanhang.

Länk till hälsoministeriets rapport
http://www.health.wa.gov.au/publications/documents/MICADHD_Raine_ADHD_Study_report_022010.pdf

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.