Press: Svenska pressreleaser: 8 augusti 2008
KMR

SOCIALARBETARE ALLVARLIGT FÖRGIFTADE AV PSYKPATIENT
2008-08-08


Två socialarbetare vid Svedalas kommun blev allvarligt förgiftade när de blev bjudna på kaffe hos en psykiskt sjuk vårdtagare, rapporterar Sydsvenskan 2008-07-25.

Två kvinnliga socialarbetare hade varit på rutinbesök hos den nu anmälda patienten. Där blev de bjudna på kaffe. Men kaffet smakade underligt och den ena hade bara smuttat på kaffet, den andra drack lite mer.
På kvällen hade bägge socialarbetarna upplevt mycket obehagliga symtom. Den ena blev illamående och sov i elva timmar.

Den som drack mest råkade värst ut. Hon blev tvungen att åka till akuten där hon fick diagnosen förgiftning.
Hon hade plötsligt blivit sned i kroppen, och fick, enligt den senare anmälan till Arbetsmiljöverket, en "underlig gång".  Hon fick kramper i ansiktet, ryckningar i armar och ben och var under kvällen sned i axlarna. Hon fick andnöd och hade svårt att tala och fick stanna på sjukhuset ett dygn. Därefter fick hon stanna hemma ett par dagar från jobbet.

Vid den senare analysen visade det sig att de blivit "förgiftade" av samma medicin som psykpatienten fick. En psykdrog som används för depressioner och psykiska störningar.

Svedala kommun anmälde det inträffade till Arbetsmiljöverket och socialarbetarna anmälde händelsen till polisen. När Sydsvenskan kontaktar socialchefen i Svedala säger han:
- Detta är en mycket olycklig händelse som vi dessbättre aldrig tidigare har upplevt.

Kommunens socialpsykologiska stödgrupp som kopplades in gav personalen direktiv att aldrig mer dricka kaffe vid hembesök. Arbetsmiljöverket såg dock allvarligt på händelsen men tyckte att Svedala kommun skött ärendet "föredömligt"  med bra rutiner och att man följt arbetsmiljölagen. Krisgruppen hade stöttat personalen med upprepade samtal och erbjudit personalen ytterligare hjälp.

De två socialarbetarna besöker inte längre den kvinna som bjöd dem på det spetsade kaffet.

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMRs hemsida: www.kmr.nu
För ytterligare information: 08-83 85 18
Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2
124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2008 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.