Press: Svenska pressreleaser: 23 Januari 2015

KMR

Dagdrömmare sjukförklaras av psykiatrin

2015-01-23

George Lucas, skaparen av Star Wars- och Indiana Jones-filmerna sade en gång:
"Jag är inte direkt någon matte- och naturvetenskapskille. Jag tillbringade större delen av min tid i skolan med att dagdrömma och lyckades förvandla det till ett levebröd."

Av den undersökande journalisten Kelly Patricia O'Meara

Lucas är i gott sällskap. Några av världens största genier, inklusive vetenskapsmän, konstnärer, innovatörer och humanister, var ivriga dagdrömmare. Oräkneliga gåvor har blivit följden av arbetet av några av världens mest kända dagdrömmare, såsom Albert Einstein, Thomas Alva Edison, Sir Isaac Newton, Florence Nightingale och Paul McCartney. Trots det så kommer den senaste diagnosflugan: ”Sluggish Cognitive Tempo- SCT” (direktöversatt: Trögt Kognitivt Tempo) - att "psykiatrisera" de kreativa tankarna hos miljontals barn inklusive våra framtida konstnärer, vetenskapsmän och genier och stämpla dem med den senaste "modenycken" i psykisk sjukdom, "SCT".

Russell Barkley släppte nyligen sin bok ADHD: En handbok för diagnos och behandling, fjärde upplagan, som marknadsför SCT. Barkley antyder att den påstådda SCT ”kan vara en form av patologiskt vandrande sinne”, även om det inte finns några medicinska/vetenskapliga tester för att styrka några patologiska fynd.

Men det är också samme man som en gång sagt att Ritalina (som enligt Drug Enforcement Administration (DEA), är nästan identiskt med kokain i sin effekt) är "säkrare än aspirin”.

Finansiell koppling
Psykologen Russell Barkley erhöll mellan år 2009 och 2012 mer än 118 000 dollar från Eli Lilly för konsult- och föreläsningsuppdrag.

Enligt Barkley är SCT tydligen en förlängning av ADHD och är, liksom alla psykiatriska diagnoser, helt subjektiv. Rapporterade symptom på denna påstådda psykiska sjukdom inkluderar dagdrömmande, svårt att hålla sig vaken, mentalt dimmig, vandrar omkring tankemässigt, sitter i sina egna tankar, långsamma/tröga, hanterar inte frågeställningar eller förklaringar på ett riktigt sätt, samt långsamma i att slutföra uppgifter.

När man tittar på Barkleys intresse i att utvidga ADHD-marknaden, är hans relation med läkemedelsjätten Eli Lilly ingen liten fråga, särskilt inte när man betänker hur Barkley hjälpt Lilly att utreda hur bolagets främsta ADHD-läkemedel, Strattera, kunde "behandla" den sagda SCT, och kalla det "ett spännande resultat".

År 2017 kommer Lilly att förlora sitt patent för sin ”ADHD-behandling", Strattera, såvida inte läkemedelsföretaget kan få FDA:s godkännande för en ny indikation – en ny "legitim" störning.

Mellan år 2009 och 2012 erhöll alltså Barkley närmare en miljon kronor (118 000 dollar) från Lilly för konsultationer och föreläsningar och förra året hävdade han att så många som två miljoner barn kan ha den sagda SCT.

Försäljningen av Strattera i USA 2013 var $ 446 300 000 (3 669 701 750 kr), men med Strattera-patentet som löper ut 2017, skulle försäljningen sjunka dramatiskt när billigare generiska versioner blir tillgängliga. Det bör dock noteras att enligt Lillys hemsida (strattera.com), så är den "exakta mekanismen med vilken Strattera producerar dess terapeutiska effekter vid ADHD okänd" och "om Strattera fungerar för dig [eller ditt barn], kan den förbättra uppmärksamhet och minska hyperaktivitet/ impulsivitet.” Hur läkemedlet fungerar är "okänt"? "Om" drogen fungerar? Den "kan förbättra ..."?

Man kan bara undra, med tanke på de många okända faktorer som förknippas med dess terapeutiska effekter, hur preparatet någonsin godkändes för "behandlingen" av ADHD, för att inte tala om utvidgandet av dess användning till den sagda SCT. Och dessa okända faktorer tar inte heller upp FDA: s "Black Box Warning" (allvarligaste varningen med svart bakgrund på bipacksedeln), som bifogas Strattera på grund av den ökade risken för självmordstankar hos barn och ungdomar.

Barkleys bidrag till Eli Lilly är inte allt i hans ivriga marknadsföring av den sagda SCT och ADHD, eftersom han får, eller har fått, forskningsstöd, fungerat som konsult och/eller varit talare för andra tillverkare av ADHD-läkemedel, inklusive: Shire Pharmaceuticals, McNeil Pediatrics, Janssen och Novartis.

För att hjälpa annan vårdpersonal inom psykiatrin att identifiera den sagda SCT hos vuxna, har Barkley publicerat en symtomchecklista för Trögt Kognitivt Tempo via Guilford Press för ett pris av $ 131,75 (1080 kr), från vilken Barkley erhåller royalties. Och psykologen redigerar också Wikipedia-sidan för SCT.

Även om det verkar som om Barkley arbetar hårt för ett godkännande av den sagda SCT som en ny psykiatrisk störning, så är några av kritikerna inte lika förtjusta. Dr Allen Frances, professor emeritus vid Duke University och ordförande i DSM-IV Task Force, kallade SCT "ett anmärkningsvärt dumt namn för ett ännu dummare förslag". Frances sade vidare att det är "en absurd överambition som skulle skapa en feldiagnos på miljontals normala barn. Det skulle utsätta dem för onödiga och potentiellt skadliga mediciner ... Detta är ett folkhälsoexperiment på miljontals barn."

Enbart i USA, har 6,4 miljoner barn blivit stämplade som "lidande" av påstådd ADHD och 4,4 miljoner av dem har ordinerats kokainliknande stimulantia, vilket ger en avlöning på rejäla 10 400 000 000 dollar (82,5 miljarder kr) för läkemedelsföretagen.

Även om Barkleys ansträngningar att utvidga definitionen på ADHD, genom att inkludera SCT, med största sannolikhet kommer att öka läkemedelsbolagens vinster, så kommer det att vara på bekostnad av de dagdrömmare som ger världen stora mått av kreativitet och vetenskapliga genombrott.

Kelly Patricia O'Meara är en prisbelönt tidigare undersökande reporter för Washington Times Insight Magazine. Innan arbetet som undersökande journalist, spenderade O'Meara sexton år på Capitol Hill som en kongresspersonal till fyra ledamöter i kongressen. Hon har en Bachelor of Science i statsvetenskap vid University of Maryland.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten