Press: Svenska pressreleaser: 9 Januari 2015

KMR

Dödsfall från receptbelagda mediciner överstiger
nu dödsfall från illegala droger

2015-01-09

Två av de tre receptbelagda mediciner som ligger högst på listan över de mediciner som människor tenderar att överdosera i USA är psykiatriska droger: bensodiazepiner (lugnande och sömnmedel) och ADHD-droger. Senaste statistiken visar att 53% av alla narkotikadödsfall under 2012 var från lagliga droger. Och vi ser samma tendens komma i Sverige.

105 personer dör varje dag över hela USA av överdoser från receptbelagda mediciner, vilket är mer än antalet dödsfall till följd av heroin och kokain kombinerat, säger dr Roneet Lev, från San Diego som har startat en grupp för att försöka stoppa överdoserna i San Diego, där 254 människor 2013 dog av receptbelagda mediciner.

  • 52 miljoner amerikaner har använt en receptbelagd medicin för icke medicinska anledningar.
  • 49.471.490 amerikaner tog ångestdämpande år 2013. Av dessa var 810.847 mellan 0 till 5 år.
  • Statistik visar att av de 41.500 narkotikaöverdosdödsfall i USA under 2012, var 53 procent relaterade till läkemedel.

De Roneet Lev sa att nästan alla läkemedel kan vara dödliga om en person tar för mycket eller blandar läkemedlet med andra ämnen.

"Det finns ett talesätt ..."One Pill can Kill”, sade hon. "De är dosberoende och det beror på vad du blandar dem med."

Dr David Sack, VD på Promises behandlingscentrum i LA, sa att de typer av receptbelagda läkemedel som människor tenderar att överdosera är i en av tre kategorier:

Opioider: Smärtstillande såsom OxyContin, Percocet, Opana och Vicodin är uppskattad för den lugnande känslan av eufori de ger, som har liknats vid heroin - även det en opioid. Han sade att eftersom ett piller kan kosta upp till hundratals dollar på gatan, tenderar användarna allt oftare att gå över till det nu billigare heroinet. Opioider är extremt vanebildande och används ofta tillsammans med andra droger eller alkohol, som alla kan orsaka hypoventilation eller andningsdepression, överdos och död.

Bensodiazepiner: Dessa fungerar som lugnande medel eller dämpande för att ge en lugnande känsla av avslappning. Bland de mest populära är Xanax, Klonopin och Valium. Dessa kan vara vanebildande, och missbruk kan leda till döden genom överdosering.

Stimulantia: Amfetamin, föreskrivs för tillstånd såsom ADHD, och kallade Adderall, Concerta eller Ritalin, är ofta missbrukas av människor som vill fokusera eller hålla sig vaken - förare eller studenter lastbils plugga till tentor. Drogerna spärren på samma receptorer i hjärnan som kokain och kan bli vanebildande. Upprepade höga doser kan orsaka farliga toppar i kroppstemperatur, vilket kan leda till hjärtproblem - även hjärtsvikt - och främja känslor av paranoia och fientlighet.

Ref:
http://www.utsandiego.com/news/2014/nov/11/prescri...

http://www.cchrint.org/2014/11/12/deaths-from-pres...

http://www.cchrint.org/psychiatric-drugs/antianxie...

http://www.cchrint.org/psychiatric-drugs/antianxietysideeffects/

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten