Press: Svenska pressreleaser: 28 September 2014

KMR

Läkemedelsbolagen slår alla bötesrekord. VD fängslad i Kina.

2014-09-28

Bara under de sista fem åren har Big Pharma fått böta 163 miljarder kronor på grund av illegal marknadsföring, bedrägerier och mutor. Läkemedelsindustrin har nu tagit sig förbi tobaks-, olje- och vapenindustrin i bötesligan. Inte oväntat är det Psyko Pharma som är värst. Och det verkar inte ta slut. Men media är tyst.

Amerikanska justitiedepartementet har nyss fällt irländska läkemedelsjätten Shire för otillåten (illegal) marknadsföring av sina ADHD-droger. De får betala 406 miljoner kronor i förlikning, förutom 29 miljoner i en civil stämning.

Under åren 2004 till 2010 har vi sett en enorm marknadsföring och halleluja för ett flertal av Shires ADHD-droger, Vyanse, Daytrana (amfetaminplåster) men framförallt Adderall. Man påstod bland annat att de kunde förbättra studieresultaten och förbättra uppförandet; om man inte tog dem skulle man kunna bli arbetslös, kriminell, råka ut för trafikolyckor, skilsmässor och få könssjukdomar. . En annan av deras ADHD-droger skulle leda till mindre missbrukspotential. Inget av dessa påståenden stämde med kliniska studier.

En stab med säljare hade dock ringt upp läkare och förmått dem skriva ut mer av dessa droger genom dessa falska påståenden och därmed lurat patienter och staten på miljonbelopp.

Denna illegala marknadsföring resulterade i att Adderall sålde mest av alla ADHD-droger och missbrukas idag enormt av studerande.

Man har skapat ett missbruksproblem av gigantiska proportioner vars lidande och problem inte kan mätas i pengar.

Bara sedan 2009 har amerikanska justitiedepartementet fått in 22,4 miljarder dollar från läkemedelsbolag i förlikningsavgifter för illegal marknadsföring (främst för psykiatriska droger), varav 14,2 miljarder i rena bedrägerier mot olika sjukförsäkringsprogram. Trots dessa höga bötesbelopp fortsätter kriminaliteten oförminskat.

Historiskt bötesbelopp
I sina försök att komma in på marknaden i Kina med 1,4 miljarder människor har Big Pharma blivit hyperaktiv med medföljande kriminellt beteende och skulle behöva lite av sin egen medicin.

För bara någon vecka sedan dömde en domstol i Kina brittiska läkemedelsjätten GlaxoSmithKline (GSK) att betala 500 miljoner dollar (3,6 miljarder kronor) i bötesbelopp för mutbrott. Företagets VD i Kina dömdes även till fängelse. Hade han varit kines hade han med största säkerhet fått ett nackskott då kineserna är hårda på mutbrott. I synnerhet av denna magnitud. Det är det största bötesbelopp som någonsin dömts ut i Kina. Enligt domen hade GSK mutat med pengar eller egendom för att komma in på den lukrativa marknaden. Man hade även hyrt in en detektivbyrå för att avslöja vem som läckte information till myndigheterna. Även de dömdes till böter och fängelse.

Som vanligt skickar huvudkontoret ut en dementi där de säger att de tar avstånd från illegala aktiviteter. Dock är detta bara en i raden av flera domar mot GSK under åren.

Det är lite märkligt att vi inte får läsa om detta i massmedia. Hade det varit hälsokostbolag hade det varit på förstasidan i en vecka. Vem styr media egentligen?

I rättsfallen mot läkemedelsindustrin uppvisas nämligen en kriminalitet av närmast astronomiska mått. Eftersom samma läkemedelsbolag också verkar i Sverige borde svensk media, myndigheter och politiker vara väldigt intresserade av saken. Det är trots allt så, som USA:s riksåklagare sade om ett av de sista rättsfallen: ”Det här är inte offerlösa brott”. Man klargjorde från justitiedepartementets sida att den illegala marknadsföringen av psykofarmakan ”hänsynslöst äventyrat hälsan för några av de mest utsatta i vårt samhälle - inklusive små barn, äldre och funktionshindrade.”

Vi skulle vilja rikta uppmärksamheten på ordet ”hänsynslöst”…

http://www.justice.gov/opa/pr/shire-pharmaceuticals-llc-pay-565-million-resolve-false-claims-act-allegations-relating-drug

http://www.nytimes.com/2014/09/20/business/international/gsk-china-fines.html?_r=1


Relaterat:

Den psykiatriska läkemedelsindustrins mångmiljardböter – fakta eller konspirationsteorier?:
http://www.mynewsdesk.com/se/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressreleases/den-psykiatriska-laekemedelsindustrins-maangmiljardboeter-fakta-eller-konspirationsteorier-945604

Amfetamin – Mats Reimers, psykiatriker Henrik Pellings och Shires julklapp till barnen:
http://www.mynewsdesk.com/se/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressreleases/amfetamin-mats-reimers-psykiatriker-henrik-pellings-och-shires-julklapp-till-barnen-944173

Kändisarna rasar mot de nya langarna – läkarna!:
http://www.mynewsdesk.com/se/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressreleases/kaendisarna-rasar-mot-de-nya-langarna-laekarna-907951

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten