Press: Svenska pressreleaser: 22 Augusti 2014

KMR

Psykiatrins strategi: "Säg nej till droger ... men inte våra"

2014-08-22

Vad som idag står helt klart är att vi blivit grundlurade av psykiatrins löften om drogrehabilitering med ersättningsdroger. Istället håller vi på att få ett drogsamhälle med piller som i många fall är värre än de olagliga drogerna, inte minskar missbruket, orsakar fler dödsfall och inte gör någon drogfri. Hur har vi kunnat bli så grundlurade? Följ pengarna, menar prisbelönta journalisten O’Meara.

av Kelly Patricia O'Meara, 28 jul 2014

”Psykiatrins senaste narkotikastrategi motsvarar ett platsbyte på Titanic – att erbjuda olagliga droger mot receptbelagda droger; ett beroende mot ett annat. I själva verket så avslöjar National Institute on Drug Abuse psykiatrins självmotsägande strategi, när de skriver på den federala myndighetens webbsite, att medicinering kan vara avgörande för en persons framgång i att uppnå och upprätthålla en drogfri livsstil.

Det spelar ingen roll att biverkningar från receptbelagda läkemedel konkurrerar med de från kokain, heroin eller metamfetamin och kan vara lika beroendeframkallande som tunga gatudroger. Glöm att nationen redan är mitt uppe i en epidemi med receptbelagda läkemedel och att en av fyra amerikaner redan är föreskrivna psykofarmaka med barn som missbrukar receptbelagda läkemedel mer än de missbrukar de flesta illegala droger.

Typexempel: 70-talets rockstjärna, Stevie Nicks, är en av otaliga, varnande berättelser om psykiatrins strategier med ”missbruksbehandling" där farorna med psykofarmaka konkurrerar med de från gatudroger.

Sångerskan hade varit kokainmissbrukare i tio år och skrev in sig på Betty Ford-kliniken. Hon lämnade rehabkliniken ren efter bara fjorton dagar. Vänner, som fruktade hennes återfall, rådde henne att söka hjälp av en psykiater som övertygade henne om att det enda sättet att hålla sig ren var att ta en psykiatrisk drog. Nicks ordinerades Klonopin - det ofta använda pillret för att hantera missbrukare - och det blev början på en åttaårig mardröm.

Enligt Nicks så hade den "behandling" hon fick av hennes psykiater "så gott som förstört mitt liv och närapå dödat mig," och "Det enda jag skulle vilja ha förändrat i mitt liv är att jag gick in i den psykiaterns mottagning som ordinerade mig Klonopin. Det förstörde mitt liv i åtta år.” Nicks sade om Klonopin: "det är en hemsk, farlig drog", och när hon avgiftade sig från den, kändes det som "någon öppnade dörren och knuffade in mig i helvetet. "

Vad som var ännu viktigare var Nicks berättelse om den mardröm som började med hennes avtändningsprocess från Klonopin. "Jag är den som insåg att [läkemedlet Klonopin ] långsamt dödade mig ... Jag var där [på rehabhemmet] sjuk i 45 dagar - riktigt sjuk. Och jag såg generationer av missbrukare komma och gå. Du vet, de där heroinmissbrukarna, 12 dagar ... och sedan var de borta. Och jag var fortfarande kvar där."

Eländet i samband med att ta och tända av från Klonopin (en bensodiazepin) är väldokumenterat och beskrivs ofta som att byta ett beroende mot ett annat, och, alltför ofta, det senare mycket värre än det ursprungliga missbruket.

Trots att inga vetenskapliga bevis finns som stöd för sin ståndpunkt, så har ändå psykiatrin övertygat administrationen (regeringen) om att missbrukare är den senaste gruppen i behov av dess hjälp.

Den nyligen släppta 2014 National Drug Control Strategy, fokuserar uppenbarligen på "vetenskapen bakom drogberoende." Den nya policyn "är baserad på den växande mängd vetenskapliga bevis om att beroende är en sjukdom i hjärnan som kan förebyggas. ..." Ja, psykiatrin är fortfarande under villfarelsen att drogberoende är en sjukdom i hjärnan. Varför? Eftersom det finns stora pengar att tjäna. De senaste uppgifterna om den psykiatriska läkemedelsförsäljningen i USA visar att under 2012 tjänade industrin nästan 34 miljarder dollar från försäljning av antidepressiva, antipsykotika och ADHD-droger.

Medan det inte finns någon tvekan om att vetenskapen, i årtionden, spenderat  miljardtals  dollar åt forskning om orsak(er) till drogberoende, liksom alla andra psykiatriska diagnoser, så finns det inga konkreta, slutgiltiga, vetenskapliga fakta som bevisar att drogberoende är en "sjukdom".

Med andra ord så finns det inga objektiva tester tillgängliga för att bekräfta förekomsten av en avvikelse i hjärnan som förorsakar heroinmissbruk eller missbruk av någon annan drog. Och hade vetenskapen upptäckt "sjukdomen" som orsakar drogberoende, så skulle upptäckten orsaka media likvärdigt med det att hitta Förbundsarken.

Enligt Joseph Glenmullen från Harvard Medical School, så dämpar potenta receptbelagda droger bara känslor ”precis som det beroendeframkallande beteendet en gång gjorde" och kommer inte att göra det möjligt för personen att övervinna sitt beroende.

Trots att miljardtals dollar kastas på påstådd forskning om drogmissbruk och användning av psykofarmaka för att "behandla" missbrukare, så fortsätter siffrorna att stiga. År 2012 fanns det närmare 700 000 heroinister - upp från 404 000 år 2002.

Med tanke på psykiatrins fortsatta misslyckade "strategi" med att ersätta de illegala drogerna med de legala drogerna, kan man bara undra om det i själva verket endast är en väl genomtänkt agenda - en slags psycho-pharma ekonomiskt motiverad affärsplan. Dr Tana Dineens attack på psykiatrins agenda verkar rimligt.

"Det verkar som, oavsett vilka resultat," säger Dineen,  ”missbruksvård i psykologins och psykiatrins händer är helt klart ett företag som ignorerar sina misslyckanden. Faktum är att dessa misslyckanden leder till mer business. Dess teknologi, baserad på fortsatt rehabilitering, förutsätter återfall. Återfallen används som argument för ytterligare finansiering... ".

Psykiatrins version av drogutbildning och rehab är enkel: "Säg nej till droger ... men inte till våra droger."

Kelly Patricia O'Meara är en prisbelönt, tidigare undersökande journalist för Washington Times specialtidning Insight Magazine. Innan arbetet som undersökande journalist, spenderade O'Meara sexton år på Capitol Hill som kongresspersonal till fyra ledamöter i kongressen. Hon har en Bachelor of Science i statsvetenskap vid University of Maryland.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten