Press: Svenska pressreleaser: 15 Augusti 2014

KMR

Lavinartad ökning av dödsfall från smärtstillande medel

2014-08-15

Statistik visar hur antalet dödsfall från vanliga receptbelagda smärtstillande medel har ökat kraftigt, långt fler än totala antalet dödsfall från överdoser av heroin och kokain. Forskare från McGill University i Kanada fann 16 000 dödsfall som inträffade i USA under 2010 från intag av opiater, läkemedel såsom oxikodon och hydrokodon. Och det är långt fler i dag.

Den epidemiska användningen och missbruk av dessa farliga smärtstillande medel har skapat ett kraftigt hot mot folkhälsan. Även i Sverige är dödsfallen för smärtstillande höga och en av de mest missbrukade drogerna, enligt polisen. Detta inkluderar naturligtvis subutex och metadon. Psykiatrins lösning på opiatmissbruket!!

Det finns ingen samlad statistik för dödsfall i Sverige men man beräknar att omkring 300 000 missbrukar läkemedel av alla slag. Man vet att kvinnor tar dubbelt så mycket smärtstillande än män, enligt Apotekets försäljningsstatistik. Allt missbruk börjar efter läkarbesök, och cyniskt nog så är den typiske missbrukaren en kvinna i vården. (1)

Även om opiater minskar smärta, producerar de även en euforisk känsla, vilket leder till fysiskt beroende och missbruk. En stor del av risken beror på att de hämmar andningen. De som missbrukar droger tar ofta allt större doser för att uppleva den euforiska känslan, och som en följd, saktar deras andning ner så mycket att den till slut upphör helt. Det finns missbrukare som tar fyra gånger den dödliga dosen. Man hamnar i en mycket ond cirkel.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rapporterar att under 2010 så använde mer än 12 miljoner människor i USA receptbelagda smärtstillande medel utan recept på grund av den euforiska effekt de skapar.  Rehabiliteringen är mycket svår dessutom och sällan framgångsrik, då så mycket smärtstillande medel cirkulerar i samhället.

Vi har även sett en hel del kändisar som dött av överdos på grund av dessa medel.

källor:

1) http://www.sydsvenskan.se/sverige/missbruk-startar-efter-lakarbesok/

http://www.scienceworldreport.com/articles/15500/20140618/drastic-rise-in-deaths-from-painkillers-in-u-s-and-canada.htm

http://www.medicalnewstoday.com/articles/278509.php

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten