Press: Svenska pressreleaser: 9 Maj 2014

KMR

Ledande psykiatriker spår att modenycken ADHD snart kommer att blekna bort

2014-05-09

Professor emeritus Allen Frances skapade stor oro i psykiatriledet när han började kritisera sin egen yrkeskår och i synnerhet deras främsta verktyg, diagnosbibeln DSM. Han var själv tidigare ordförande för arbetsgruppen för DSM. Nu kritiserar han ADHD-diagnosen och menar att det är en modenyck som snart kommer att blekna bort.

”Statistiken visar att ADHD är vilt överdiagnostiserad. Jag tror att vi har nått den kritiska punkten och hoppas att modenycken ADHD snart börjar blekna bort”, skriver han i Huffington Post.

Frances menar att ”människor är flockvarelser, lätt benägna till grupptänkande och gärna följer ledaren, men att följa ledaren kan orsaka stora problem när hjorden springer över klippkanten.”

Psykiatrins historia är full av det periodiska återfallet av modediagnoser som plötsligt träder fram och sedan lika plötsligt bleknar bort. Mänskligt lidande är alltid svårt att förklara och ibland svårt att tolerera. Diagnosbeteckningar, även falska sådana, kan få stor och oförtjänt popularitet eftersom de verkar för att förklara det annars oförklarliga och ger hopp om att beskrivning av ett problem kommer att leda till att förbättra det. Och när man väl har en diagnostisk hammare, börjar allting se ut som en spik.

Allen Frances menar att den tredubbling av ADHD-diagnoser och den skyhöga användning av stimulantia som skett under de senaste 20 åren är säkra tecken på en modenyck. De krafter som förespråkar den är, och kommer att fortsätta att vara, formidabla.

Frances räknar upp några av de krafter som håller kvar myten om ADHD:

  • Läkemedelsföretagen kommer inte att ge upp sin stimulerande kassako på 10 miljarder dollar om året utan en hård kamp. Big Pharma är de mäktigaste lobbyisterna.

  • ADHD diagnos är biljetten till lagligt förvärv av stimulantia, vilket sedan lätt kan avledas till rekreationsbruk.

  • ADHD ger ett medicinskt legitimerat sätt att skaffa stimulantia som kan användas för ”prestationsförbättring” av perfektionistiska vuxna och barn som inte har ADHD.

  • Några av de inflytelserika experter som är specialiserade på ADHD är blinda för riskerna med dess överdiagnostik och överbehandling och som (med tungt stöd från Big Pharma) sprider dess falska evangelium om att mer diagnoser innebär bättre diagnoser.

  • Den största patientföreningen för ADHD tar emot en tredjedel av sin finansiering från läkemedelsföretag.

  • Lärarna kan också uppmuntra den överflödiga diagnostiseringen av ADHD, särskilt när man arbetar i ett skolsystem som är kaotiskt, med för stora klasser och för lite gympalektioner för att låta barnen avreagera sig.

Med tanke på den gigantiska support som denna mångmiljardindustri har så ställer sig Frances till slut frågan varför han tror att ADHD kommer att blekna bort.

Han räknar upp argumenten för detta, såsom att andelen barn som diagnostiseras, 11 procent totalt sett, och 20 procent av alla tonårspojkar, är så absurt höga att förnuftiga människor inte längre kan acceptera att diagnosen inte tillämpas med något som liknar tillräcklig omsorg och försiktighet.

Den häpnadsväckande förskrivningen av centralstimulantia (6 procent totalt sett, och 10 procent till tonårspojkar) chockerar oss till insikten att vi skapar en generation av neddrogade barn.

Studier visar att stimulantia är mycket mindre effektiva än vi först trodde i att förbättra långsiktiga skolprestationer.

Några av de ledande experter som utvecklat begreppet ADHD och gjorde den bästa forskningen talar ut om sin förvåning och bestörtning på det sätt den nu missbrukas.

Allen Frances menar även att media med sina avslöjanden av vårdslös diagnostisering bidrar till bedrägeriets fall. Han hoppas även att föräldrarna skall inse att de blivit lurade och skyddar sina barn från oberättigade diagnoser och skadlig medicinsk behandling.

”ADHD-flugan kommer att blekna bort eftersom alla dumma psykiatriska modenycker så småningom bleknar bort. Som Abraham Lincoln lär ha sagt det, du kan lura hela folket en viss tid, och en del av folket hela tiden, men du kan inte lura alla människor hela tiden.”

”Det kommer snart en brytpunkt när föräldrarnas sunda förnuft, nyktra forskningsresultat och medieexponering kommer att överväldiga den marknadsföringsmässiga och politiska makten hos de skrupelfria läkemedelsföretagen samt de slarviga förskrivningsvanorna hos läkarna. Jag hoppas och förutspår att vi nu snart är där.”

http://www.huffingtonpost.com/allen-frances/my-prediction-the-adhd-fad-is-about-to-fade_b_5070505.html

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten