Press: Svenska pressreleaser: 2 Maj 2014

KMR

Förbjud omedelbart elchocker under tvång – allvarliga skador

2014-05-02

Skadorna från elchocker, ECT, är många, allvarliga och bestående. All elchocksbehandling under tvång måste, såsom Irland nyligen gjorde, omedelbart upphöra, såväl som till barn, gravida och äldre. De som fortfarande vill ha ECT måste först informeras om skadeverkningarna av oberoende part.

Psykiatrin har ingen aning om hur ECT fungerar. De som fortfarande stöder det hävdar att ECT har gått vidare från den chockerande brutalitet som skildras i filmen "Gökboet" från 1975, när i själva verket de fruktansvärda effekterna bara dolts av narkos och avslappnande medel som stoppar de våldsamma konvulsioner. Skadorna på hjärnan och alla de andra skadliga biverkningarna, inklusive plötslig död är naturligtvis lika stora.

Att utsätta gravid, äldre och ett barns växande hjärna för hundratals volt är ett klart brott mot mänskliga rättigheter.

  • En kvinna i Borlänge anmälde nyligen psykiatrin till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Hon skriver att hennes anhöriga inte längre känner igen henne. De undrar ”vart den glada, tokroliga tjejen tagit vägen”. Hon lider av svåra minnesstörningar ända sedan 2005 då hon fick ECT, och måste ha minneslappar överallt för att komma ihåg vad hon skall göra, möten etc. Inte ens det hjälper. Hon tappar ord, blir frustrerad och irriterad. Hon har blivit personlighetsförändrad och är kroniskt trött. Hon har utvecklat överkänslighet för ljud, ljus och lukt efter att ha genomgått sex elchocker. Psykiatrikerna som inte informerade henne om skadeverkningarna, ville ge henne sex behandlingar till, men då vägrade kvinnan. Hon skriver till IVO att hon kände sig tvingad och anser sig ha utsatts för tortyr.

  • Stures fru dog efter 15 elchocker. Han anmälde psykiatrikerna till IVO som kritiserade att psykiatrin fortsatte med behandlingen när de inte såg någon förbättring.

  • – Enligt vår mening fick hon alldeles åt helsike för mycket elström i skallen. Vi såg hur hon blev sämre och sämre, säger Sture Sjöström till SVT.

  • Stures fru led i grunden av en obotlig neurologisk sjukdom. Psykiatrikerna behandlade henne för depression och kopplade in henne till vägguttaget. Hon blev inte på något sätt bättre vilket gjorde att psykiatrikerna bara ville ge henne mer och mer. Trots att anhöriga vädjade om att man skulle leta efter andra orsaker och sluta med elchocksbehandling. Överläkaren förstår inte kritiken och hävdade att det inte fanns någon alternativ behandling att tillgå.

  • ”Vi hade ingenting annat att erbjuda en människa som plågades svårt.”

  • En 73-årig man skrev nyligen in till KMR efter att ha fått sex elchocker:
    ECT-behandlingarna har haft stor påverkan på mitt minne, varför jag vill göra en anmälan samt yrka på skadestånd. Jag är 73 år har fått dåligt minne, har svårt att planera och känner mig personlighetsförändrad.

Socialstyrelsen ligger på en undersökning som visar att det är 34 procent ökad dödlighet i elchockstäta län bland patienterna. Den undersökningen som gjordes av en statistiker stoppades snabbt undan. Men KMR har en kopia som visar att ECT faktiskt dödar långsamt.

Läs vidare om en mängd vittnesmål om den mest skadliga behandlingsmetoden efter lobotomin:
www.ect-behandling.se/min-mormor-blev-forstord-av-elchocksbehandlingar-ect/

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten