Press: Svenska pressreleaser: 7 Mars 2014
KMR

HOFFMANS DÖD TOPPEN PÅ ETT ENORMT ISBERG
2014-03-07

Läkare har orsakat ett explosivt heroinmissbruk i USA. Bakgrunden till detta är läkare som började skriva ut smärtstillande piller, opiater, på 90-talet, som snabbt blev åtråvärda på svarta marknaden. Till slut blev pillren dyrare än heroin och heroinmissbruket fullständigt exploderade. Men dödsfallen från smärtstillande opiater överstiger vida dödsfallen från heroin. Medelålders kvinnor är offer.

Philip Seymor Hoffman som dog av en överdos den 2 februari i år, var en av många som började med heroin efter användning av receptbelagda smärtstillande piller.

  • Hela 80 procent, eller 4 av 5, av de som nyligen börjat missbruka heroin har gått på smärtstillande opiater innan, såsom OxyContin och Vicodine. (1)
  • Antalet heroinmissbrukare som sökt sig till rehab från 1996 till 2011 i Long Island, New York har ökat med 425 procent, medan missbrukare som gått från smärtstillande opiater till heroin har ökat med 1136 procent. (2)
  • Antalet heroinmissbrukare har hoppat till 669 000 år 2012 från 373 000 år 2007. (2)

Den aktiva ingrediensen i dessa smärtstillande opiater är mycket lik heroin. Beroende utvecklar sig närmast omedelbart. Många ökar dosen för att få en kick av drogen eller för att fly depressionen som kommer efteråt. Och till slut tar man det bara för att försöka må ”normalt” igen. Efter bara några månader är man fullfjädrad missbrukare och kan inte vara utan, och kräver allt högre doser. Dödsfallen är överväldigande.

Medelålders kvinnor offer
Tidigare var offren för överdoser oftast män som tog kokain och heroin. Men scenen har förändrats de senaste åren. År 2010 var 40 procent av alla överdoser kvinnor, över hälften medelålders kvinnor som tog receptbelagda, narkotiska, smärtstillande piller. (3)

”Mödrar, fruar, systrar och döttrar dör i en grad vi aldrig sett förut”, säger dr Thomas Frieden, chef för CDC (Centers for Disease Control and Prevention) som samlat ihop siffrorna. Från 1999 till 2010 så har dödsfallen bland kvinnor ökat fem gånger, mot 3,5 för män.  Närmare en halv miljon besök på akuten kopplades ihop med icke medicinskt bruk av receptbelagda opiater år 2009 – en fördubbling på bara fem år. (3)

Dock är totala antalet dödsfall från överdoser för totalt alla droger fortfarande högst bland män, 23 000 år 2010, mot 15 300 för kvinnor, vilket ökar kraftigt. I minst sex delstater är dödsfall bland överdoser bland kvinnor från smärtstillande piller upp till 18,5 per 100 000 invånare. (3)

Myndigheterna i USA erkänner nu att narkotiska smärtstillare är den drivande kraften bakom missbruksproblem och dödliga överdoser. De sista fem åren har dödsfall från heroin ökat med 45 procent. Myndigheterna skyller på ökningen av beroendeframkallande narkotiska smärtstillare, såsom OxyContin, Vicodine, Percocet, kodein och Fentora men även metadon, vilket alla är opiater och likartade heroin.  

Läkemedelsbolagen bakom
Ursprungligen avsedda för svår smärta vid cancer, så har de övergått till att skrivas ut vid allehanda värk och krämpor. Livligt understött av läkemedelsbolagen som tillverkar dem. Seminarier på flotta hotell runt hela USA har övertygat läkarna om att skriva ut de heroinliknande preparaten till personer med kronisk smärta, och sedan för allt vidare indikationer – då försäljarna minimerade riskerna för beroende. Vilket var en ren lögn.

År 2001 hade försäljningen av enbart OxyContin uppgått till en miljard dollar i försäljning. 2007 erkände tre högre chefer på Purdue Pharma, företaget som tillverkar OxyContin, att företaget misslett läkare, läkemedelsverk och patienter vad det gällde beroende och fick böta 600 miljoner dollar i böter. (4)

Anledningen till ökningen av heroinmissbruk är till stor del att heroin har blivit billigare än de receptbelagda pillren. Eller rättare sagt, pillren har blivit markant dyrare. I New York får man idag upp till sex doser heroin för en tablett OxyContin vilken kan kosta 30 dollar per tablett.

MEN – dödsfallen från smärtstillande ligger långt över dödsfallen från heroin. Så här säger Gil Kerlikowske, chef för U.S. Office of National Drug Control Policy:

”Användningen av opiater – en grupp droger som inkluderar heroin och receptbelagda smärtstillande – har haft en förödande inverkan på allmänhetens hälsa och säkerhet i kommuner över hela nationen … Under 2010 så dog omkring 100 amerikaner av överdos varje dag. Smärtstillande var involverade i mer än 16 000 dödsfall det året, och heroin var involverad i omkring 3000 dödfall.” (2)

Big Pharmas och Psyko Pharmas droger orsakar alltså mer än fem gånger fler dödsfall än heroin.
80 procent av de som nyligen började med heroin hade alltså använt smärtstillande innan. I ett försök att bryta denna trend har myndigheterna börjat slå ner på vad de kallar ”pill mills” (pillerkvarnar) dvs. läkare som överförskriver narkotiska smärtstillare. Detta har i sin tur drivit upp priserna för tabletterna och orsakat ett explosivt heroinmissbruk.

Man har nyligen startat utbildningsprogram för läkare hur man skriver ut recept. De skall nu bli avprogrammerade. Programmeringen utfördes av läkemedelsbolagen som ”utbildade” läkarna att skriva ut opiater mot allehanda smärtor och värk. Bland annat så fick 14 procent av alla gravida kvinnor opiater, och födde vad man kallar ”OxyBabies”. Man undrar hur läkare är funtade som skriver ut opiater till gravida kvinnor. (5)

Nytt dödligt piller. Nu skall läkare bara få skriva ut opiater för 90 dagar och skall inte kunna ringa in och förnya receptet. Men samtidigt har FDA tillåtet ett helt rent opiatpreparat med rent hyrdocodone (det verksamma ämnet), med namnet Zohydro ER. Detta är 5-10 gånger starkare än Vicodine. Över 40 experter har skrivit in till FDA för att be dem dra dem in det. "Dödsfall kommer omedelbart att inträffa", skriver en av dem. Alla tidigare hydrocodone-preparat var utblandade med inaktiva ämnen. Men det godkändes trots att en fristående expertpanel som anlitats av FDA röstade nej med 11-2. Beslutet kom dessutom en dag efter att FDA välkomnade beslutet om strängare restriktioner. Det verkar som högra handen inte vet vad den vänstra gör.

Eller gör den det?

War of Drugs – mot vilka?
Samtidigt som uppmärksamheten riktas mot War of Drugs, mot Columbianska och Mexikanska drogkarteller, pågår det en enorm droghantering inom gränserna i USA. I över 15 år fick den fortgå innan FDA gjorde något som möjligen kan kallas effektivt för att stoppa langningen från läkarna. Amerikanska narkotikapolisen DEA hade dock redan påbörjat razzior bland ”pill mill-läkare”. Mellan 2001 och 2004 gjorde DEA 400 nedslag enligt deras ”OxyContin Action Plan” vilket ledde till 600 arresteringar. 60 procent av dessa var läkare. Men hur gick det?

En av läkarna var dr William Hurwitz. Han hade hundratals patienter. DEA fann att 15 av patienterna hade sålt vidare. Hurwitz blev fälld i 15 fall för att ha distribuerat narkotika och fick 57 månaders fängelse.  Han kom säkert ute efter halva tiden.

Det var annat med en patient från Florida som hade MS och svåra smärtor efter en bilolycka och sin sjukdom och som tog höga doser opiater för detta. Då läkarna i Florida, som först blev utsatta för raider från DEA, blivit försiktiga med att skriva ut hade han svårt att få tag i piller och förfalskade recept för att klara sig. Han sålde inte eller distribuerade dem utan använde dem själv. När ett SWAT-team med skottsäkra västar och M16-gevär raidade hans hem (dock inte dr Hurwitz) arresterades han – enbart på grund av mängden piller. Han fick 25 års fängelse – i princip livstid. När han sålde sin story till New York Times förflyttades han till ett högriskfängelse och blev isolerad. Där blev han behandlad med exakt samma opiater och i exakt samma mängd som han använt själv av fängelseläkaren. (6)

  • 2011 rapporterades det att åtta procent av högskolestuderande hade använt Vicodine, och fem procent OxyContin.
  • Samma år rapporterade Obama-administrationen att ”Missbruk av receptbelagda droger är nationens snabbaste växande drogproblem” och kallade det en ”epidemi”.
  • År 2009 hade 12 miljoner amerikaner över 12 år använt icke medicinskt bruk av smärtstillande opiater.
  • År 2000 lämnade apoteken i USA ut 174 miljoner recept på opiater. 
  • År 2009 hade siffran nått 257 miljoner – i princip ett recept per vuxen invånare. (7)

Fortfarande är marijuana inträdesdrogen nummer ett med 62 procent år 2010, men sedan kommer smärtstillande opiater med 17 procent. Kokain och heroin är det bara 0,1 procent som börjar med direkt. (8)

Sverige
Hur är det då i Sverige? Ja, det är inte som i USA, men ganska avancerat ändå. På Flashback.org kan man läsa en hel del ”tips och råd” om hur man skall ta OxyContin och Vicodine. Här är en svensk berättelse från Familjeliv.se som ganska bra beskriver det snabba förloppet:

”Hjälp, hjälp! Jag har den senaste tiden missbrukat skiten ur OxyContin. Har alltid gillat opiater, men bara tagit typ Vicodine eller perocets när man väl får tag på det. Ja, det är ju så svårt att hitta nån som säljer sina. Men nu, sen ungefär två månader tillbaka har jag fått tag på en lätt och alltid tillgänglig källa som säljer mig OxyContin. Jag betalar 25 dollar för en 40 milligrammare. Började lätt med endast ett piller om dagen, nu är jag uppe i 8 (!!!!!) pillar om dagen vilket ju är 200 dollar, per 24 timmar! Jag är svårt chockad själv över detta. Jag har pengar, hade en buffert på baken, men den försvinner. Snabbt.”

Vi får hoppas att myndigheterna i Sverige inte är lika handfallna som i USA – för den scenen där är det ingen som vill uppleva. Om Hoffman inte kunde låta bli drogerna efter 22 år så måste man förstå vilket sug det har. Och tro inte att psykiatrikernas metadon är någon lösning på dessa opiater. Det dödar faktiskt flest! Psykiatrikerna har lanserat så gott som alla illegala droger i samhället – och därefter lösningar som blivit ännu värre än problemet.

Det är dags att ta hand om grundproblemet i samhället – psykiatrin!

(1) http://www.samhsa.gov/data/2k13/DataReview/DR006/nonmedical-pain-reliever-use-2013.htm
(2) http://www.webmd.com/mental-health/news/20140211/us-officials-target-escalating-drug-overdoses
(3) http://bigstory.ap.org/article/drug-overdose-deaths-spike-among-middle-aged-women
(4) http://www.nytimes.com/2007/05/10/business/11drug-web.html?pagewanted=all&_r=0
(5) http://www.cdc.gov/vitalsigns/PainkillerOverdoses/index.html
(6) http://www.asahq.org/For-the-Public-and-Media/Press-Room/ASA-News/Opioids-in-Pregnancy.aspx
(7) http://reason.com/archives/2007/11/20/richard-paey-speaks/singlepage
(8) http://oas.samhsa.gov/NSDUH/2k10NSDUH/2k10Results.htm#5.1

Övriga ref.
http://www.huffingtonpost.com/2014/02/24/heroin-epidemic_n_4790898.html?utm_hp_ref=mostpopular

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/27/drug-overdose.aspx?e_cid=20140227Z1B_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20140227Z1B&et_cid=DM41262&et_rid=440593035


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2014 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.