Press: Svenska pressreleaser: 7 Februari 2014
KMR

60 TON RITALINA PRODUCERAS VARJE ÅR TILL ADHD-BARN OCH VUXNA
2014-02-07

KMR har flera gånger fått frågan om hur mycket ADHD-droger det produceras varje år. Förmodligen är det ingen som vet den totala mängden av alla droger, men vi har ändå fått fram totala mängden Ritalina.

Det är verkligen skrämmande siffror som uppenbarar sig när man forskar i det här ämnet. Även om ingen vet det exakta antalet barn som får ADHD-droger så vet man att det redan år 2009 producerades 51 ton metylfenidat (Ritalina, Concerta, Medikinet, Equasym) vilket utgjorde 1,5 miljarder dygnsdoser (DDD).

Ökningen av ADHD-diagnoser har ökat lavinartat efter 2009 så vi uppskattar att det produceras minst 60 ton metylfenidat, ett narkotikaklassificerat, amfetaminliknande ämne som seriösa hjärnforskare menar är starkare än kokain och förändrar hjärnan på användare inom ett år. (Det var om det sistnämnda Expressen publicerade i en artikel på nätet men drog tillbaka efter tre timmar bara.)

Det är FN:s narkotikaorgan INCB som publicerade dessa siffror (1), så trovärdigheten är det inga diskussioner om. De har varnat för ”ADHD-epidemin” och den explosionsartade utförskrivningen av centralstimulantia till barn i många år.

Och om något kan man säga att det inte blivit bättre – någonstans. Tvärtom har våldet i skolorna ökat, analfabetismen eskalerat och skolresultaten åkt ner i botten. Främst i USA där den absolut största mängden Ritalina och Concerta skrivs ut. Någon skolpolitiker som läser detta? Våldet i skolorna behöver ingen närmare presentation och det är förmodligen ingen längre som tror att det beror enbart på TV-tittande eller vad de åt till frukost.

Man vet ju sedan länge att amfetamin är det mest våldsframkallande drogen av alla.

Så här skriver INCB i sin årliga rapport 2012 om ökningen som har gått från 4,2 ton år 1992 till 51 ton 2009, och därefter ökat kraftigt:

….the global manufacture of methylphenidate, which increased more than tenfold, from 4.2 tons in 1992 to 45.2 tons in 2011, and in 2009 surpassed the combined global manufacture of all amphetamines, continues to grow. The calculated global consumption increased during the same period from 4.2 tons (139 million defined daily doses for statistical purposes (S-DDD)) to 51 tons (1.5 billion S-DDD).

– Detta borde få vilken politiker som helst, som inte helt tappat huvudet, att reagera och förstå att något är helt galet. Det här handlar ju inte annat än om ren narkotikadistribution, säger Peter Anstrin, redaktör för tidningen Mänskliga Rättigheter, som följt frågan sedan 1988, då Christopher Gillberg i Utbildningsradion introducerade amfetaminbehandling av barn och sa att ”Ritalina var det minst farliga av alla barnpsykofarmaka”. Detta samtidigt som han hade ”goda kontakter” med Ciba Geigy (Novartis idag) som tillverkade Ritalina – allt enligt deras egen marknadschef som vi hade telefonkontakt med.

I Sverige säljer apoteken omkring ett ton amfetaminliknande droger till ADHD-barn och vuxna. Till saken hör att Concerta inte är godkänt för vuxna men bolaget som tillverkar det har trots det sålt Concerta för över en halv miljard kronor sedan 2010 då det underkändes i hela EU.

Bara för att få ett begrepp om hur mycket 60 ton amfetamin är så beräknar vi att en hel pall med amfetamin väger 400 kilo. På gatan är amfetaminet utblandat med kanske 40 procent druvsocker, och dessutom av dålig kvalitet. Vi avrundar det till motsvarande omkring 200 fulla pallar. En pall har ytan 1 kvm – med lite mellanrum så blir det minst 250 kvm yta med 1,5 meter höjd – totalt fullt med pallar med narkotika. Man får tänka på att de enskilda doserna mäts i milligram.

Men då har vi ändå inte räknat med alla former av ADHD-droger, så den totala mängden är klart högre. Ren amfetamin är på framfart i form av dexamfetamin (Adderall och Dexedrine). Adderall är storsäljare i USA, så man får lägga på ett par ton. En annan mycket farlig form har börjat användas i form av metamfetamin (Desoxyn), som anses vara den värsta drogen av alla. Den gavs under andra världskriget till tyska soldater. 250 000 krigströtta soldater fick sammanlagt 200 miljoner tabletter. Man trodde att de skulle kriga bättre och längre. Faktum är att de blev kraftigt drogberoende och många kollapsade helt enkelt.

Kan man dra paralleller med dagens skoltrötta elever?

(1) http://www.incb.org/documents/Publications/AnnualReports/AR2012/AR_2012_E_Chapter_II.pdf  (§ 294)

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2014 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.