Press: Svenska pressreleaser: 15 November 2013
KMR

PROTESTSTORM I NORGE MOT PSYKIATRIN EFTER SILJES DÖD
2013-11-15

Silje, 20 år, begick självmord efter att ha fått över 10 500 doser psykofarmaka på två år. Hennes föräldrar startade en kampanj för att avslöja de pillerlangande läkarna och journalisterna tog tag i storyn. Norsk TV-NRK, Dagbladet, TV2 och flera andra medier har orsakat en proteststorm mot psykiatrins legala droglangning av beroende- och självmordsframkallande piller. När får vi se det i Sverige?

Norsk TV, NRK, har i en serie tunga program avslöjat hur psykiatriker drogat ner unga flickor med tung psykofarmaka, främst antidepressiva – som första val! 22 procent av hela Norges befolkning använder idag psykofarmaka – och en allt större del har blivit beroende och vill sluta. Men då finns det plötsligt ingen hjälp, och själv går det knappast att lägga av. Här är länkar till mycket tunga program som avslöjar hur psykiatrin systematiskt försöker droga ner en hel befolkning. Och situationen skiljer sig inte på minsta sätt från Sverige – den har bara inte avslöjats ännu.

Piller och ansvarsbefriande
NRK:s Brennpunkt sände den 5 november i år den mycket tunga dokumentären ”Bara ett piller till” som handlade om Siljas enorma pillermissbruk och död. De intervjuar även andra som hamnat i samma fälla och naturligtvis myndigheterna som gör allt för att undslippa ansvar. Hälsedirektören menar att antidepressiva är bra behandling för unga flickor och hänvisar till ”den goda dokumentation”. Direktören för Helsetillsynen är av samma åsikt. Journalisterna på NRK hittar dock ingen sådan dokumentation, förutom från de läkemedelsbolag som tillverkar pillren. ”Är myndigheterna mer upptagna med att täcka varandras ryggar än att hjälpa patienterna”, undrar Siljas föräldrar som saknar sitt barn ohyggligt. Samtidigt redovisar den nya regeringen sin nya plattform. På en av punkterna står att man vill stärka läkemedelsindustrin och ”ge patienterna snabb tillgång till nya och effektiva läkemedel”.  Ordförande för LMI, branschföreningen för läkemedelsindustrin, utropar: ”Detta är en historisk dag för den farmaceutiska industrin!” En industri som redan omsätter 20 miljarder om året i Norge. Möjligen håller inte de många offren med i glädjeyran. De har fullt upp med att försöka stå upp – och en del reser sig aldrig mer igen.
http://www.nrk.no/ytring/ansvarspulverisering-i-psykiatrien-1.11343827

Dramatisk ökning av användning av antidepressiva bland unga flickor.
Användningen ökade med 53 procent mellan 2005 och 2012 bland flickor 15 till 19 år. Unga flickor läser om en quick fix – ett lyckopiller som skall få dem att må bättre. Psykiatriker och läkare ställer smabbt och villigt upp med recept.
http://www.nrk.no/fordypning/flere-unge-jenter-pa-antidepressiva-1.11330141

Pillren tog livet av Silje.
För nästan exakt ett år sedan tog Silje livet av sig efter att ha fått över 10 000 starka psykpiller utskrivna av psykiatriker och läkare på bara två år. Hon blev 20 år. Hennes pappa åkte runt till Oslos alla apotek och fick ut långa listor med recept som hon hämtat ut. Hon fick ut 10 577 tabletter på recept på bara två år.
http://www.nrk.no/fordypning/_-pillene-tok-livet-av-silje-1.11317278

Det finns minst 100 pillerläkare i Norge.
1,1 miljon norrmän hämtade förra året ut vanebildande, narkotikaklassificerade mediciner förra året. Det motsvarar 22 procent av hela Norges befolkning.
http://www.nrk.no/fordypning/_-100-_pilleleger_-i-norge-1.11327922

Mentalvården i kris.
Brennpunkt sätter ljuset på läkare som bara skriver ut piller – piller som i värsta fall leder till döden. Det är en skrämmande ökning av pillerbruk.
http://www.nrk.no/ytring/psykisk-helsevern-i-krise-1.11338538

Sjukvårdssystemet skapar drogberoende patienter
Kommersialiseringen av sjukvården medverkar till att vanliga läkare skapar pillerberoende patienter. Patienten har blivit kund och läkarna säljare. Nu reser sig ansvariga läkare mot den oerhörda utförskrivningen av piller, som de vet ger ingen egentlig hjälp – bara skapar värre problem. Antal apotek har nästan fördubblats på 12 år sedan de kommersialiserades.
http://www.nrk.no/fordypning/--helsesystemet-skaper-misbrukere-1.11344258

Hälsoministern utfrågas om pillermissbruket.
Medias uppmärksamhet runt Siljes självmord och det enorma tablettmissbruket har lett till att Hälsoministern utfrågas i riksdagen av representanter från både högern och vänstern.
http://www.nrk.no/1.11345444

Fler och fler söker hjälp mot pillermissbruket.
Många som blivit pillerberoende söker nu hjälp. Abstinensen är mycket jobbig med ångest och känslan av att ”tappa sig själv”. Majoriteten är kvinnor, som även utvecklat ett alkoholmissbruk. I och med att det skapas så många unga pillermissbrukare kommer behandlingscentren att få fullt upp i framtiden.
http://www.nrk.no/fordypning/flere-soker-hjelp-mot-pillemisbruk-1.11331897

Allt annat måste prövas innan medicinering.
3822 flickor mellan 15 och 19 år fick antidepressiva år 2012. När programmet Brennpunkt om Siljas död sändes blev det uppståndelse och personer inom olika myndigheter rusade fram för att förklara att all annan hjälp måste sättas in före piller skrivs ut. Man kan dock fråga sig vad de var innan programmet sändes och innan Silje tog livet av sig.
http://www.nrk.no/ytring/alt-annet-ma-proves-for-medisiner-1.11345902

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2013 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.