Press: Svenska pressreleaser: 1 November 2013
KMR

GÖKBOET TILLBAKA – ÄN VÄRRE
2013-11-01

När Uppdrag granskning tog upp elchockerna för några år sedan och berättade om människor som förlorat sitt minne och sina liv, trodde man att det skulle bli en förändring. KMR följde upp detta och såg att elchockandet minskade, närmast dalade de följande två åren. Men nu är de tillbaka igen, långt värre.

Flera patienter har fått över 100 elchocker på senaste tiden.

108 elchocker
En patient fick 108 elchockbehandlingar vid psykiatrin i Piteå vid två tillfällen under drygt ett år, 2012-2013. KMR har tagit del av anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
Patienten drabbades av svåra minnesstörningar och koncentrationssvårigheter efter de första 61 elchockerna, men redan efter två månader fick patienten 47 stötar till.
20–30 elchocker anses mycket ovanliga, enligt IVO som nu kritiserar landstinget.
Enligt IVO hade patienten som tvångsvårdades på avdelningen med psykofarmaka och ECT utsatts för risker utan tillräckligt vetenskapligt stöd. Dessutom hade patienten förvarats på en rättspsykiatrisk avdelning med tvångsbälte, tillsammans med andra personer med svåra våldsbrott vilket försämrat utsikterna för förbättring. Det fanns heller ingen behandlingsplan – psykiatrin hade bara brakat på med mer ström.
http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=7008964

Halva mitt liv är utraderat
En annan kvinna som fått över hundra elchocksbehandlingar under tvång, säger så här:
"Mina anhöriga och vänner ser att jag blivit personlighetsförändrad, fått svåra minnesstörningar - halva mitt liv är utraderat. Det är en stor sorg för mig. Har ju tappat allt min självförtroende med. Svårt att hänga med i diskussioner så jag sitter mest tyst då."

Anmälan är inskickad till IVO samt till Socialstyrelsen tillsammans med ett läkarintyg som säger att ECT-behandlingarna har gett henne minnesskador.

Mitt barns uppväxttid försvann
Elchockerna raderade fem år av hennes minne, en biverkning som psykiatrikerna inte berättat för henne. Fem år av hennes dotters uppväxt är helt borta.
– Jag har ju tappat fem-sex år av min dotters uppväxt som jag inte kommer ihåg. Det är helt borta. Min sambo har gjort fina album och filmer från när hon var liten, och det skulle kunna vara vilken unge som helst. Det är så sorgligt, sade hon nyligen till Nyheter P4 Gävleborg.
Hon drabbades av förlossningspsykos för tio år sedan och hamnade på sjukhus där man satte igång med ECT. Fortfarande har hon minnesstörningar – tio år senare, och hon måste skriva minneslappar och ha alarm på mobilen för att påminna henne om vardagssysslor.
– Jag ville ju bli bättre och ville ju ge ECT-behandlingen en chans men jag kan ju inte rekommendera det till någon eftersom jag tappade minnet så pass mycket, säger hon.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5685616

En 22-årig kvinna som kontaktat KMR skriver:
Jag är 22 år gammal och har haft kontakt med psykiatrin under sju års tid.
Jag vaknade en morgon i slutet av maj av att en främmande person ropade till mig att jag skulle byta rum. Jag förstod ingenting. Jag reste mig ur sängen jag låg i och insåg att jag befann mig i ett rum som jag aldrig tidigare sett. Jag tittade ner på mina händer och blev rädd när jag såg mina naglar, lösnaglar dekorerade med rosa glitter och rosor. Jag kände inte igen dem men förstod att jag måste ha haft dem ett tag då de hade utväxt och var en aning slitna.
Rädsla. Förvirring. Jag förstod absolut ingenting. Ingenting.
Det kan inte vara värre att vakna upp och inse sig vara en skalbagge.
Min pojkvän och jag går några dagar efter att jag blivit utskriven till en restaurang. En tjej som är där ser mig, skiner upp, skuttar fram, kramar om mig, pussar mig på kinden och frågar hur jag mår. Att göra så är ju helt normalt om man känner en person väl. Problemet är bara att jag inte kunde minnas att jag någonsin träffat henne tidigare. Jag vet inte hur jag ska agera så jag spelar med, besvarar kramen och beter mig vänskapligt. Min pojkvän får senare berätta för mig vem tjejen är och hur jag känner henne. Historien upprepas med en annan tjej. Och ännu en.

Det finns mängder av rapporter om skador efter ECT i media. På www.elchocker.se kan man läsa en mängd artiklar och fallberättelser.

Här är några ur en stor samling:

”Jag fick ECT behandling (ar) för det var inte bara en utan många när jag var i 20 -års åldern. Precis efteråt var det riktigt otäckt inget fungerade som det skulle med ansiktsminnet, och den inre kartan man tar så för givet.

Jag kunde inte hitta hem från stan för min hjärna kunde inte processa den informationen som den annars automatiskt gör. Jag fick inte bara minnesstörning utan jag har bestående minnesproblem som påverkar mig varje dag, dag ut och dag in är det något jag får leva med. Jag var ung och hade hela livet framför mig…

Jag önskar ingen annan att få gå igenom det jag själv har gjort.”

………

”Behandlades med ect för ca 10 år sedan efter en djup depression. Det går inte en dag utan att jag ångrar det. En del av mig har försvunnit.

………..

Har fått ECT-behandling ett antal perioder under mitt liv, men för ca 2 år sedan så spårade det ur helt. Jag fick troligtvis för många behandlingar under samma omgång och tappade minnet helt. Närminnet är så där men jag minns ingenting om innan denna ECT-omgång. Barndomen, tonåren, resor, födelsedagar, högtider, ingenting minns jag.”

När man lyssnat på så många människor som skadats så allvarligt av psykiatrin inser man att något måste göras för att stoppa dessa människor. De har fått agera fritt under allt för lång tid.

Det första som måste göras är att förbjuda alla elchocker under tvång.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2013 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.