Press: Svenska pressreleaser: 11 Oktober 2013
KMR

ADHD-RITALIN BAKOM VÄRSTA VÅLDTÄKTSFALLET NÅGONSIN
2013-10-11

Ritalina

Den mycket kände norske ADHD-psykiatrikern Odd Auglænd, som skrev ut hästdoser Ritalin, får svidande kritik och kan nu bli av med sin förskrivningsrätt. Den bevisligen våldsframkallande ADHD-drogen skrevs ut till förövaren av de värsta våldtäkterna någonsin i Norge. Målsägarnas advokat tror även att utskriven Ritalin användes till att droga ner kvinnorna.

Norsk TV (NRK) har tidigare beskrivit fallet som det "allvarligaste våldtäktsfallet som blivit behandlat i norsk domstol". Fem kvinnor utsattes för grova övergrepp under flera år. Förövaren injicerade kvinnorna med de droger han själv använde och filmade sedan övergreppen.
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/hedmark_og_oppland/1.8368545

Norska tillsynsmyndigheter (Helstilsynet) riktar nu svidande kritik mot den kände psykiatrikerns utskrivning av ofantliga doser Ritalin, Concerta. Psykiatrikern har tagits bort från sin befattning medan utredningen pågår och Helsetilsynet hotar i sin utredning med att överläkaren kan komma att förlora sin förskrivningsrätt.
http://www.nrk.no/ho/far-kritikk-etter-ritalin-doser-1.11270114

NRK rapporterar också att Helsetilsynet fått en sakkunnigrapport i ärendet och att det i denna står: "Doseøkning er heller ikke anbefalt som situasjonsbestemt beroligende medisin, og det er mer sannsynlig at pasienten vil få en økning av indre uro, irritabilitet, psykisk ubalanse, aggregasjon og kanskje psykose."

Vilket är känt sedan 60-talet och bekräftat i många undersökningar. Det är också sedan länge känt att amfetaminpreparat (i illegal form kallat tjack) som Ritalin och Concerta är i högsta grad aggressionsframkallande. Och de som inte känner till begreppet "tjackballe" och "Bäng-Rita" bör ta reda på vad det är – man förstår då anledningarna till att amfetamin ofta finns med i sexuellt våld.

För de politiker och mediarepresentanter som inte känner till det kan vi berätta att liknande hästdoser på ett halvt gram amfetamin nu används också i Sverige.

Nästa gång vi hör om en grov våldtäkt där legalt utskrivet amfetamin funnits med i bilden ska i alla fall inga politiker och journalister kunna säga att de inget visste.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2013 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.