Press: Svenska pressreleaser: 29 September 2013
KMR

HANS-ERIK DYVIK HUSBY I MINNESMARSCH FÖR SILJES TRAGISKA DÖD I PSYKIATRIN
2013-09-29

Silje Benedikte Øvre, 20 år gammal, tog sitt liv den 5 november 2012 efter att ha använts som försökskanin i psykiatri med en daglig cocktail av 20 olika psykiatriska mediciner, varav åtta med ökad självmordsrisk som biverkning. Hon fick sammanlagt 15 000 doser psykmediciner!
Förra veckan anordnades en minnesmarsch i Oslo som gick till riksdagen, följt av en minneskonsert i Jakob kyrka.

Ett antal kända artister deltog i konserten med namn som Hans-Erik Dyvik Husby, rikskänd som Hank von Helvete samt Cornelis i filmen med samma namn och sedermera domare i Idol i Norge, samt Jørn Hoel, en mycket känd musiker i Norge, såväl som i Sverige, och en del andra lokala kändisar.

– Silje var ju vår första stora skatt. Hon var den vackraste på jorden, sade Siljes mamma, Lise Johannessen Øwre tidigare till TV 2 i Norge..

– Hon var hemma på middag innan hon avled, berättade Siljes far, Espen Øwre. Det var det sista jag fick. Om jag bara hade vetat att det var den sista, skulle jag aldrig, aldrig släppt henne, sade fadern. Hur kunde de ge henne så mycket droger, hur kunde de använda Silje som en försökskanin?

Här är listan över några av de 20 psykiatriska mediciner som Silje fick:

 • Seroquel
 • Catapresan
 • Rivotril
 • Orfiril
 • Nozinan
 • Remeron
 • Cipralex
 • Sarotex
 • Lamictal
 • Diazepam
 • Nobligan
 • Panadeine
 • Forte
 • Zopiklon
 • Atarax
 • Tramadol
 • OxyNorm

Av dessa hade minst åtta ökad självmordsrisk som möjlig biverkning. Hon fick sammanlagt 15 000 doser, hade Siljes far räknat ut efter att ha gått runt på Apoteken i Oslo och begärt ut de meterlånga medicinlistorna.

– Vi visste att hon fick tabletter, men inte vilken typ av piller hon fick. Vi fick aldrig veta omfattningen, säger Siljes pappa. Hon fick tabletter av psykiatrikerna, som sa att hon måste ta två av dessa, fyra av dessa och åtta av dessa, etc., och hon gjorde det utan att hon riktigt visste vad det var. Åtta av dessa mediciner kan öka risken för självmordstankar och självdestruktivt beteende.

Strax efter denna medicinering började mycket riktigt Siljes självskadebeteende, och nyårsafton 2011 hoppade hon från en bro. Därefter fick hon morfinpreparat.

Vad som framkommit senare var att Silje från början blivit diagnostiserad med kroniskt utmattningssyndrom, vilket absolut inte skall medicineras. Det visade det sig även att hon även hade en hjärntumör. Men psykiatrin bara brakade på med mer och mer mediciner – vilket tog till slut tog livet av henne. Det finns klara riktlinjer att de flesta av dessa tunga mediciner inte skall användas på personer under 25 år och definitivt inte tillsammans. Ingen klarar att gå på 20 psykmediciner.

Marschen och konserten arrangeras av nystartade Silje Benedikte Foundation tillsammans med Kommittén för mänskliga rättigheter (KMR) i Norge.

"Detta är också till minnet av alla andra offer inom området psykisk hälsa i Norge. Långt ifrån att vara ett isolerat fall, är Siljes berättelse bara en av väldigt många där användningen av psykofarmaka med allvarliga biverkningar har tragisk utgång," sade Hans-Erik Dyvik Husby, offentlig talesman för KMR Norge. Hans-Erik har själv erfarenhet av psykiatrin och hölls nerdrogad med olika former av psykiatriska ersättningsdroger i åtta år. Han blev helt drogfri på några veckor på Narconons drogfria(!) behandlingshem i Skåne – och har hållit sig drogfri sedan dess.

I slutet av marschen överlämnade också en vädjan till de norska myndigheterna att vidta åtgärder för att skydda patienter från kränkningar av patienters rättigheter och mänskliga rättigheter i området mental hälsa.

Norsk TV, NRK, filmade marschen från början till slut . De håller på med en dokumentär om Silje för NRK:s dokumentär ”Brennpunkt”, som kommer att sändas den 4 november. Fallet Silje har fått oerhört stor medial uppmärksamhet i Norge, och kommer få ännu större när detta sänds.

Marschen startade gick upp den huvudsakliga gågatan i Oslo, Karl Johans gate, till riksdagen där det slutade med ett tal och en vädjan av Hans-Erik Dyvik Husby.

Framför parlamentet talade Hans-Erik kort om Silje livsöde och sedan läste han upp ett krav på åtgärder från riksdagen med konkreta punkter som omfattar polisens utredningar av psykiatriska självmord, rättsliga åtgärder mot psykiatrisk vårdpersonal där kränkningar av befintliga lagar och regler finns, att en vakthund inrättats i Hälsodepartementet som övervakar användningen av psykiatriska mediciner - inklusive medicinering av barn med ADHD-diagnoser, och några andra punkter.

Efter detta gick marschen till Jakobs kyrka där många fler människor dök upp och till slut fanns det flera hundra personer i kyrkan. Konserten i kyrkan skapade en känslomässig inverkan på alla och det var svårt att hitta ett torrt öga i publiken .

Hans-Erik var ceremonimästaren och öppnade konserten. Siljes föräldrar kallades upp på scenen och de båda beskrev hennes berättelse och vad de hade gått igenom . Hennes far talade tydligt om den enorma mängd psykiatriska mediciner hon hade varit på. Han förklarade tydligt att systemet hade förrått dem och svikit dem och att de håller de psykiatriska hälso- och sjukvårdspersonal som ansvarar för att ha orsakat Siljes död. De beskrev också hur de hade blivit behandlade som om de var bara irriterande när de hade uttryckt sin oro, och de fick höra att de ”bara ska lita proffs”. Vilket de gjorde, fram till deras dotter död.

Det var väldigt stark, väldigt känslomässigt , och mycket kraftfullt.

http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/helse/silje-tok-livet-sitt-fikk-16-forskjellige-medisiner-mens-hun-var-deprimert-4002591.html#.UUYnvO_qoPc.faceboo

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2013 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.