Press: Svenska pressreleaser: 6 September 2013
KMR

SHAMANER I VITA ROCKAR FÖRSÖKER BOTA DEPRESSIONER MED KEMIKALIER
2013-09-06

Shamaner har i alla tider använt droger och örter för att kurera sina stammedlemmar, men dock haft kvar tron på själen. Dagens shamaner i vita rockar har dock helt övergett tron på själen och behandlar depressioner enbart med kraftiga droger/kemikalier för hjärnan. Och visst kan man skapa en effekt på psyket genom att gå bakvägen, men botar gör det inte.

Vid behandling av depression med kemikalier så vet majoriteten av användarna att antidepressiva medel inte fungerar. Det är i princip bara media som håller kvar i myten att antidepressiva medel fungerar.

En sexårig studie på 4000 personer fann att sjuttiofem procent av patienterna fortfarande hade minst fem symptom kvar.(1) De inkluderade sorg, sömnlöshet, och även självmordstankar. Detta förutom alla biverkningar som visar sig efter ett tag.

Det tål att upprepas ... Kemikalierna fungerade inte för sjuttiofem procent av folket. Man kan kalla det ett gigantiskt misslyckande! I synnerhet om man betänker att omkring 30 procent blir bra oavsett vad man gör med dem. I så fall är det ett hundrafemprocentigt misslyckande. Det är värre än att inte göra någonting.

Men det finns en anledning till varför kemikalierna inte hjälper ...

Antidepressiva medel inriktar sig på hjärnan. Men depression är en helkroppsupplevelse. Den går oftast hand i hand med problem med magen eller nervsystemet.

Det beror på att hjärnan inte är den enda som ansvarar för den mentala hälsan – om vi nu nödvändigtvis skall prata om kemi. Det är inte konstigt att mediciner för standardhjärnan inte "passar in" – om vi nu skall fortsätta att prata om ”kemiska obalanser”.

Lösningen kan i så fall ligga i att behandla kroppens "andra hjärna." Och ett näringsämne är det bästa sättet att göra det med...

Probiotika.

I själva verket producerar mag-tarmkanalen mer än 95 procent av allt serotonin.(2) Prozac, det första antidepressiva, var från början en mag-tarm-medicin. Men detta är inte allt. Så gott som alla hjärnans viktiga kemikalier finns i tarmen. Den har sitt eget oberoende nervsystem som talar till hjärnan. Det är en tvåvägskommunikation. Men magen har en egen vilja.

Det är därför man känner fjärilar i magen om man blir nervös. Det betyder också att man kan ge sina "mag-instinkter" lite mer tilltro, om man nu tror på detta.

Ökande bevis klargör sambandet mellan tarmen och hjärnan. En studie publicerad i Proceedings of National Academy of Sciences fann att den vänliga tarmbakterien, Lactobacillus rhamnosus, direkt minskade stressnivåer och depressionsrelaterade beteende hos djur.

Samma studie visade också att probiotika sänker ångestnivåer genom att höja nivån av GABA, en signalsubstans som verkar dämpande på systemet. (3) Låga nivåer av GABA är kopplade till både ångest och depression.

Människor som lider av gastrointestinala inflammatoriska sjukdomar (GI) som Crohns sjukdom och colon irritabile lider ofta av depression. Det är ingen tillfällighet. En studie visade nivåer så höga som 73 percent.(4)

I denna studie, minskade probiotika ångesten hos djur som också hade tarminflammation. Och det tog bara tio dagars behandling för att minska inflammationen och eliminera ångesten.(5)

Istället för att ta kraftiga kemikalier som med tvång försöker ändra på hjärnkemin (vilket naturligtvis inte lyckas, eftersom hjärnan kompenserar sig själv) så kan man ju pröva ett vanligt näringstillskott.

Psykiatrins förhärskande teori är att depression och andra mentala störningar orsakas av en obalans av signalämnen i hjärnan. Något som aldrig bevisats och dessutom motsagts av en mängd experter på hjärnan – eftersom man faktiskt inte kan mäta nivån av signalämnen inne i en levande hjärna. ”Biopsi på en levande hjärna är ingen bra idé,” sade chefen för amerikanska psykiatriförbundet direkt i livesänd TV. Det är istället läkemedelsbolagen som hittat på denna teori om ”kemisk obalans” för att kränga kemikalier.

Men om det nu skulle vara så att det råder en obalans så bevisar det ingenting heller. Det kan nämligen vara så att det råder en obalans på grund av att man är deprimerad eller agiterad. Tankens kraft över kroppen.

Och då kanske det kan vara dags att prata med patienten.

Referenser:

  1. http://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110421082524.htm
  2. http://www.apa.org/monitor/2012/09/gut-feeling.aspx
  3. http://www.pnas.org/content/early/2011/08/26/1102999108
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21689304
  5. http://www.apa.org/monitor/2012/09/gut-feeling.Aspx

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2013 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.