Press: Svenska pressreleaser: 15 Juni 2013
KMR

VATIKANEN: SEKULARISERING BAKOM ÖKAD PSYKMEDICINERING
2013-06-15

Som vi berättade i början av veckan så har Vatikanen anordnat en konferens (14-15 juni) om konsekvenserna av den lavinartade ökningen av medicinering av ungdomar med psykiatriska droger de sista två årtionden.

Psykologer, psykiatriker, barnarbetare och andra experter diskuterar under två dagar den ökande trenden att medicinera barn med vad som idag klassificeras och diagnostiseras som ”psykiska störningar” men förr som ”tonårsproblem” som oftast gick över av sig själv. Psykdrogerna och diagnosen gör dock att problemen följer med livet ut istället.

Under den första dagen diskuterade man varför medicinering med tunga psykdroger ofta är det första valet idag. Och är verkligen den ökande förskrivningen uppbackad av vetenskap? Finns det verkligen skäl att sätta in psykiatrins tyngsta arsenal, antipsykotika och antidepressiva som första val på små barn och tonåringar med en växande hjärna.

När dr Johanna Moncrieff, en praktiserande psykiater i London, tillfrågades av en journalist på Vatikanens radio om anledningen till den massiva ökningen av psykotropiska (sinnesförändrande) droger de sista två årtionden, svarade hon att hon är ”oroad” över trenden som hon tror är ”resultatet av ett fundamentalt missförstånd om egenskaperna hos dessa droger.”

”Vi skriver ut sinnesförändrande ämnen till människor som undertrycker deras känslor och deras beteende, säger hon, samtidigt som hon pekar ett finger mot vad hon anser vara skulden till denna trend ”den farmaceutiska industrin har övertalat människor att de behöver ta kemikalier för att fungera normalt.”

Dr Moncrieff har sett att det blivit en ”elak cirkel” med människor som ett resultat av att ha sett reklam på TV och internet för dessa preparat går till sin läkare och ”förväntar sig denna medicin” för att hantera sina känslomässiga problem och att läkaren faktiskt ger dem dessa droger. Hon hoppas att konferensen i Vatikanen kommer att öppna ögonen hos folk för ”vad behandling med dessa droger verkligen innebär.” Men i synnerhet att det skall ”öppna upp ögonen hos folk för alternativa sätt att hantera störande känslor och beteenden.”

Dr Pat Bracken från Irland menar att orsaken är en ”komplicerad bild med inga enkla svar” men håller dock med dr Moncrieff att förskrivningen är ”massiv” och att ”den farmaceutiska industrin tjänar massor av pengar på denna utveckling.”

Han förklarar vidare hur denna industri har hjälpt till att ”odla en miljö inom psykiatrin där drogbehandling är det första och ibland det enda svaret till mentala svårigheter.”

Vi på KMR vill dock framhålla att denna miljö inom psykiatrin varit väldigt lättodlad. Närmast självsådd, kan man tycka.

Men sedan säger Bracken några mycket intressant saker. Han menar att denna situation reflekterar ökningen av sekulariseringen i samhället. Tidigare kunde familjer med problem vända sig till kyrkan för bistånd och tröst vilket kunde hjälpa dem genom svåra situationer i livet. Det fanns diakonissor som kunde bistå barnfamiljer på olika sätt. Idag blir det omedelbar psykiatriker och droger.

I kommande nyhetsbrev skall vi gå igenom hur denna sekularisering drivits fram och vilka som ligger bakom den.

http://en.radiovaticana.va/index.asp

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2013 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.