Press: Svenska pressreleaser: 14 Juni 2013
KMR

DN:S KARIN BOJS OCH ANDRA FÖRSVARARE AV ETT RANGLIGT KORTHUS – DSM
2013-06-14

Vanlig sorg förvandlas av psykiatrin till psykisk sjukdom efter bara två veckor; småbarns humörsvängningar till: ”Temper Dysregulation Disorder” Samlar man på saker lider man av ”hamstringssjukan”. En allt större del av befolkningen sägs vara psykiskt sjuk – och i behov av psykiatriska droger. Det handlar förstås om det amerikanska psykiatrikerförbundet och dess nyligen utgivna ”diagnosbibel” DSM-5.

Men det handlar också om försvararna och förespråkarna av den lögn som hindrat utvecklingen av mentalhälsovården i över 30 år. Det handlar om journalister som fört fram Psyko Pharmas slogan om ”kemisk obalans i hjärnan” som orsak till psykiska besvär; som hävdat att det finns ”biomarkörer” som visar att psykiska störningar är biologiska, men som trots total avsaknad av bevis, och trots professionens egna avståndstaganden, närmast maniskt trummar ut samma bedrägliga budskap.

Kritiken mot DSM-5 har varit massiv från olika organisationer, däribland nationella psykologförbund. En petition mot den nya diagnosbibeln har samlat runt 50 organisationer och gett 15 000 underskrifter. (1) Riktigt fascinerande har varit att huvudredaktören till den förra psykiatriska diagnoshandboken DSM-4, psykiatriker Allen Frances, har blivit en av de främsta kritikerna av den falska psykiatriseringen av normala problem som DSM-IV gett upphov till. Och som kommer att bli än värre med den nya DSM-5. Frances kritik har utförligt beskrivits i svenska medier. (2)

I DN beskrevs nyligen under rubriken ”Livsfarlig medikalisering” på ledarsidan den nya rapporten om den kraftiga ökningen bland unga av aktivitetsersättning (förtidspensioner) för psykiatriska diagnoser. Man hänvisade till artikeln ”När diagnoserna tar över det mänskliga” av professor Karin Johannisson, och skrev att det att ”normalitetsbegreppet successivt snävas in så till den grad att var och varannan kvalificerar sig för någon psykisk diagnos är sannolikt en del av förklaringen till den förskräckande utveckling som redovisas i studien”.  (3)

Den massiva kritiken internationellt har fått det amerikanska psykiatrikerförbundet (APA) att bli desperat. APA får stor del av sina inkomster från försäljningen av DSM, och priset för den nya diagnosbibeln har satts till skyhöga 1300 kronor (199 dollar). Och än viktigare, APA måste få sina diagnoser accepterade – deras existens bygger ju trots allt på att de utgör skälet för förskrivningen av de psykiatriska droger som skapar mångmiljardvinster för läkemedelsindustrin. Men först och främst, utan DSM och dess diagnoser kan APA:s medlemmar inte fakturera de statliga sjukförsäkringskassorna. Utan DSM skulle psykiatrin försvinna i USA.

Den nyvalde ordföranden för APA, Jeffrey Lieberman, kräver nu censur – det måste bli slut på kritiken. Den allvarliga kritiken är bara, enligt honom, utslag av fördomar, och kan jämföras med rasism och homofobi! (Det var inte länge sedan homosexualitet klassades som en psykisk störning i DSM). Det är dags, säger Lieberman, att göra upp ”med fördomarna mot psykisk sjukdom och de som tar hand om den”. Han tror alltså att det är kritik mot psykiskt sjuka som förs fram. Han tror att psykiatrin utan kritik skall kunna sjukförklara livets alla aspekter – och tjäna pengar på det. Att inte kunna bota någon, men sälja och sätta miljontals människor på psykdroger livet ut. Detta är ett fullskaligt bedrägeri. Det är en desperat nyvald ordförande som slåss för den vansinniga psykiatriska diagnostiseringen och läkemedelsindustrins miljardvinster. Den nyvalde ordförandens kopplingar till läkemedelsbolagen skulle kräva separat artikel.

Lika desperat som den nyvalde psykiatriordföranden är Dagens Nyheters ”vetenskapskrönikör” Karin Bojs. I sin krönika ”Därför behöver vården psykiska diagnoser” ger hon sitt fulla och odelade stöd till den nya DSM-5. Man undrar vad det är hon försvarar – att hon haft fel i decennier? KMR har vetat om och kritiserat lögnen i över 25 år, så okunnighet är inget försvar.

Ingen krönikör i Sverige har som Bojs försvarat den biologiska psykiatrins diagnostisering och massförskrivning av psykiatriska droger. Ingen har varit lika duktig på att lura svenska tidningsläsare att vetenskapen bevisat att nedstämdhet är en bristsjukdom – en brist på signalsubstansen serotonin, och att personer med diagnosen ADHD också har en bristsjukdom: ”har högre halter av ett ämne som ’städar bort’ dopamin från utrymmet mellan hjärncellerna och som kallas dopamintransportör” … som ger ”lägre halter av själva dopaminet”.

Och Bojs lösning på de påstådda bristerna har varit antidepressiva och ADHD-droger: ”antidepressiva mediciner skyddar många deprimerade människor mot självmord och mycket annat lidande”; ”medicin till barn och unga med adhd kan förbättra deras chanser i livet och minska risken för framtida drogmissbruk och kriminalitet”.

Till det kan sägas att till och med psykiatriker nu får något generat i blicken när de gamla påståendena om bristen på serotonin som orsak till nedstämdhet diskuteras. Eller som den engelske experten på psykofarmakologi, psykiatriprofessor David Healy, uttryckt saken:
"Serotoninteorin om depression är jämförbar med masturbationsteorin om vansinne".

Och Bojs påståenden om ADHD och bristen på dopamin kan jämföras med den senaste avgörande forskningen om saken som visar att ADHD-droger framkallar akuta hjärnskador inom ett år. (4) Det har hon varit helt tyst om, trots att hon vet om det. Det är ganska allvarligt.

När nu Bojs påståenden om den solida vetenskapliga grunden för olika ”biomarkörer” för psykiatriska diagnoser fallit sönder, och de förödande effekterna av psykiatriska droger blir alltmer uppenbara – där till och med DN:s ledarsida skriver om den livsfarliga medikaliseringen – återstår bara ett desperat försvar för ett korthus som redan fallit ihop. För att sammanfatta det: psykiatrins existens har de senaste tre decennierna varit uppbyggd på att psykiska störningar och sjukdomar är av biologiskt ursprung. Det har aldrig funnits några bevis, endast hoppfulla hypoteser – som nu ramlat samman.

Försvunna är alla påståenden om ”biomarkörer” och signalsubstanser. I stället för det vetenskapliga skenet blir nu Bojs argument att fysiska sjukdomar visst inte är ”finare” än psykiska sådana. Och alla de som kritiserat diagnosvansinnet – som i USA lett till att 19 procent av tonårspojkar fått beteckningen ADHD – får nu av Bojs veta att ”det är naivt att tro att psykiska diagnoser någonsin kan bli perfekta”.

Det viktiga säger Bojs, utan att ha förstått ett dugg av kritiken mot att massor av människor nu får starkt toxiska ämnen som gör dem till kroniska vårdkonsumenter, (5) är att ”psykisk ohälsa behöver behandlas ändå”. Hur då, kan man undra eftersom psykiatrin knappast har något annat i behandlingsarsenalen än psykiatriska droger som ”kemiska balanserare” för en ”kemisk obalans” som absolut inte kan mätas och förmodligen inte existerar. Definitivt inte som orsak till psykiska störningar och sjukdomar, i så fall möjligen som en konsekvens av.

Vi har ju även krönikören i Dagens Medicin, Mats Reimer, som raljerar med alla som inte tror på den psykiatriska vetenskapen. Han menar att ADHD-barn måste ”balansera sin kemi i hjärnan” – med amfetamin! Han har också hävdat att ”skolhälsovård måste till stor del vara skolpsykiatri”. Lite skrapande på ytan visade att Reimer haft en avgörande roll i lanseringen i Sverige av det första helt rena amfetaminpreparatet, Vyvanse, för ADHD. Han har haft ett ekonomiskt och karriärmässigt intresse i marknadsföringen av Shires amfetaminpreparat, utan att uppge det någonstans. (6)

Så mycket för den vetenskapen.

(1)  http://dsm5-reform.com/

(2) ”Trotjänare gör uppror i diagnosfabriken” (SvD, 7 nov 2011)
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/trotjanare-gor-uppror-i-diagnosfabriken_6609792.svd
”Boken som pekar ut alltfler sjuka” (F & F, 1 feb 2011),
http://fof.se/tidning/2011/2/boken-som-pekar-ut-allt-fler-sjuka
”Forskare varnar för nya diagnoser” (SR, 15/1-2013)
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5409008

(3) http://www.dn.se/ledare/huvudledare/livsfarlig-medikalisering

(4) http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressrelease/view/adhd-experter-ett-aars-behandling-med-adhd-droger-skapar-skadliga-foeraendringar-i-hjaernan-870048

(5) http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressrelease/view/pandemi-av-psykiska-sjukdomar-men-varfoer-blir-inga-bra-872393

(6) http://www.kmr.nu/pressrel_2012_08_24-dagens-medicins-mats-reimer-lanserar-amfetamin-for-lakemedelsbolag.htm

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2013 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.